Många upprörda känslor väcktes i slutet av april när studenter och föräldrar nåddes av budskapet att det traditionella studentfirandet skulle ställas in vid Malung-Sälens Gymnasieskola. Folkhälsomyndighetens och Skolverkets rekommendationer möjliggjorde helt enkelt inte detta. Skolledningen har ändå hela tiden haft flera alternativa firanden i tankarna och efter samråd och veckovisa möten med studentkommittén, plus en enkätundersökning till alla avgångselever har man nu en plan för årets, på flera sätt historiska studentfirande.
103 elever kommer i år att ta studenten vid Malung-Sälens Gymnasieskola, men de kommer inte att ha betygsutdelning i kyrkan, äta lunch på skolan eller marschera till Grönlandsparken, som de brukar. Skolledning och studentkommitté har beslutat att dela upp firandet på fyra dagar och platsen för den sedvanliga lunchen och betygsutdelningen blir Orrskogens Folkets Park, istället för skolan.
– Vi tycker att vi tillsammans med studentkommittén kommit fram till bästa möjliga lösning i detta läge. Utgångspunkten har varit att sprida ut studenterna och deras anhöriga över längre tid och att vistas utomhus, allt för att begränsa smittorisken, säger Maria Holmqvist, rektor på gymnasieskolan.
Till en början fick alla gymnasier försöka anpassa studenten till Folkhälsomyndighetens allmänna rekommendationer, men skolledningen är tacksamma för att de senare gick ut med specifika rekommendationer för just studentfirande. Två anhöriga till varje student får sluta upp till festligheterna på Orrskogen och bevittna det ”utspring” som blir på Skinnarspelsscenen, efter lunchen som blir halvt inomhus, halvt utomhus – under taket på en dansbana, närmare bestämt.
Helen Aune är biträdande rektor:
– Studenter och anhöriga måste hålla avstånd, när de väl är på plats på Orrskogen. Vi kan inte nog understryka att detta inte är någon offentlig tillställning i år. Vi hoppas och tror att man respekterar detta, hur tråkigt det än är. Vi försöker göra bästa möjliga för studenterna, under rådande omständigheter.
Per Edvall är sportchef och samordnare för alla idrottsutbildningar:
– I planeringen har vi varit tvungna att se till flödet som blir efter firandet som skolan arrangerar. Om vi släpper ut studenterna, tillsammans med övriga gymnasieklasser på samma avslutningsdag, så pratar vi om drygt 400 personer, anhöriga inräknade. Vart försvinner de efteråt? Nu blir det istället under 50-personersgränsen, utspritt över flera dagar.
Mösspåtagningen är det enda som i dagsläget inte är planerad in i minsta detalj, men den kommer att bli digital, på något vis.
Alltsedan gymnasieskolan stängde för undervisning på plats i slutet av mars har lärare och personal arbetat på distans. Maria rosar den goda viljan att få detta att fungera från såväl lärare som från elever. Alla har varit tvingade att anpassa sig till nya, digitala arbetssätt, vilket kanske inte alltid är det lättaste om man inte är van. Varje vecka har enkäter skickats ut till eleverna och dessa vittnar om att undervisningen fungerar för de allra flesta, men att man saknar skolan. Några få undantag från besöksförbudet har gjorts för elever som måste utföra nödvändiga uppgifter, på utrustning som bara finns på skolan, t.ex. för vissa yrkesprogram. På idrottsprogrammen sker all träning på distans och den personliga kontakten mellan tränare och elever har fungerat förvånansvärt bra, enligt Per Edvall.
– Men vi saknar och längtar efter våra elever och det ska bli skönt att få återse åtminstone några av dem på studentfirandet, säger Maria.
Erik Karlsson och Julia Jansson från studentkommittén, har suttit med på de veckovisa möten kring studentfirandet, som hållits med skolledningen sedan skolan stängde. Erik tycker att dialogen som förts har varit mycket bra:
– Skolledningen har gjort vad de har kunnat för att hitta alternativ. I början när många trodde att det inte skulle bli något firande alls var flera ledsna och upprörda, men nu tror vi att alla är med på vad som gäller och har accepterat att det blir annorlunda, men att vi gör det bästa vi kan av situationen.
Studentkommittén har planerat, fixat och donat för att faktiskt anordna den mycket omtyckta studentbalen, men en särpräglad sådan.
– Det blir bal på nationaldagen på två olika ställen; i Hole Bystuga och på Vallmogården. På så vis klarar vi 50-gränsen, men man kan inte ta med sig någon respektive. Mat för bordsservering är beställd från hotellet och det blir en dukning ”med avstånd”, poängterar Erik. Röda mattan kommer att finnas på plats och underhållningen står vi själva för, vi vet att det finns många musikaliska studenter i avgångsklasserna, så vi tror att det kommer att lösa sig på ett bra sätt. Det blir också traditionsenlig fotografering på Gammelgården, i två grupper, men utan närvaro av föräldrar och vänner. Man kan säga att det blir nästan som vanligt, fast på ett ovanligt sätt.
Sista veckan, innan själva studentdagen, brukar kommittén arrangera flertalet utomhusaktiviteter, ofta turneringar av olika slag: brännboll, fotboll och kubb. Så även i år.
– Men!, säger Erik och höjer pekfingret i luften. För att detta ska vara möjligt måste alla som vill vara med anmäla sig, så att vi hela tiden har koll på att vi håller 50-gränsen. Det är oerhört viktigt! Det gäller även allmänheten, att man inte kommer och tittar som man brukar. Det är givetvis jättetråkigt, men nödvändigt för att vi ska kunna arrangera något för oss studenter, över huvud taget.
I Coronas spår följer många nya lösningar och det gäller att anpassa sig. Vill man se det från den ljusa sidan och från ett historiskt perspektiv, så kanske årets studenter en dag i framtiden kan säga: ”Jag är en av väldigt få som fått göra mitt studentutspring precis som Lustigs Per och Brus Britta, på Skinnarspelsscenen.” För det kommer väl aldrig att hända igen.
Eller är det en ny tradition som fötts…?!