Nu har den börjat rulla – vår kommuns egna bokbuss! I september 2019 stod det klart att Malung-Sälens bibliotek beviljats bidrag från Kulturrådets satsning ”Stärkta bibliotek”, för att kunna ta fram ett eget rullande bibliotek – en bokbuss. Pandemin har fördröjt processen, men vid lunchtid på måndagen kunde Kultur- och Fritidsnämndens ordförande Åsa Hedlöf äntligen klippa bandet och förklara, den både på in – och utsidan vackert dekorerade bussen, för invigd. När confettin städats upp från marken var det dags för avfärd. Jungfrufärden gick till Öje, dit Malungsbladet hakade på.
Bokbussansvarig och tillika det rullande bibliotekets chaufför är Lena Nygren. Hon har tidigare arbetat inom funktionshinderrörelsen, där delaktighetsfrågor är ett mycket diskuterat ämne. I den frågan fyller just bokbussen en mycket viktig funktion.
– Med bokbussen kan vi komma ut i kommunen och göra läsningen mer tillgänglig för alla som behöver den. Det ska bli jättespännande att få prata läsning med folk och att få se mig omkring i den här fina kommunen.
Till sin hjälp har Lena förutom själva bussen och alla böcker, ljudböcker och filmer som den innehåller, även en lånedator dit folk som inte har tillgång till det i sitt hem kan komma och få hjälp med diverse ärenden. Det fina är att datorn kommer att fungera hur långt ut i ”obygden” hon än kör, eftersom bussen har en satellitlösning för att kunna ha täckning överallt!
Syftet med bussen är också att fylla en samhällsfunktion, då politiker kanske följer med på någon tur ibland, eller representanter för olika nämnder, med vilka folk kan diskutera olika frågor. Inför valet nästa år är till exempel tanken att bussen ska vara en förtidsröstningslokal.
Precis när Lena och kollegan Peter Bäckström når Öje och börjar ställa fram bord, stolar och veva fram markisen börjar regnet smattra mot taket. Snart övergår smattret till ett svagt dån. Typiskt kan tyckas, men det hindrar glädjande nog inte de första besökarna från att ta sig till centrumhuset i Öje för att ta sig en titt. Första besökaren är en herre som är intresserad av arkeologi, men har just idag väldigt bråttom och lovar att återkomma, då han har fler i sitt hushåll som han tror kan vara intresserade.
Besökare nummer två och tre visar sig bli Monica Olsson och Tätte Örhammar Sjödén. De blir imponerade av hur fin bussen är och under tiden de beundrar innanmätet passar Lena på att fråga:
– Vilken typ av böcker än ni intresserade av? Har ni sommarläsningen klar ännu?
– Vi läser allt! Gärna lite deckare, men det får inte vara alltför blodigt. Har du någon bok av Helene Tursten? frågar Tätte.
– Jag läser gärna historiska romaner, säger Monica.
Lena tittar i sitt system och hittar ”Äldre dam med onda avsikter” av Helen Tursten. Den har inte Tätte läst, men reserverar den direkt och Lena lovar att hon kommer att ha med den nästa gång hon kommer på besök.
Enligt den plan som ligger just nu kommer bokbussen köras enligt ett rullande schema där de återvänder till hållplatserna var femte vecka. Ett trettiotal hållplatser allt som allt, har de letat fram under vintern och våren. Från Tyngsjö i söder till Sörsjön i norr.
Under sommaren kommer de att stanna två timmar på varje ställe, för att så många som möjligt ska hinna med att besöka den, trots att man endast får vistas få i bussen, enligt restriktionerna. Längre fram är tanken att stoppen ska vara mellan 20 minuter och en timme. Bokbussen kommer också göra specialturer till fritidsgårdar och förskolor, dessa turer ligger utanför schemat.
Vad bibliotekspersonalen erfarit har det aldrig tidigare funnits en egen bokbuss i kommunen, förrän nu. Faktum är att den för tillfället är en av endast två som rullar i hela Dalarna, den andra finns i Falun och åker främst till förskolor, berättar bibliotekschefen Jenny Oskarsson
– Tre senaste åren har 225 miljoner kronor delats ut årligen från Kulturrådet för att stärka landets bibliotek. 2021 kommer 150 miljoner kronor att delas ut och 2022-2023 kommer 75 miljoner kronor att delas ut. Vi är glada att vi sökte pengar i tid. Framöver kanske inte lika många bibliotek får denna fina möjlighet i samma utsträckning, fortsätter Jenny.
Bidraget från Statens Kulturråd innefattar pengar för framtagning och anställning fram till sista juni 2022. Därefter är det upp till kommunen att driva bussen vidare.
Peter Bäckström, som också jobbar vid biblioteket och som kommer att hoppa in istället för Lena de gånger hon inte kan, berättar någonting om utsidans vackra illustrationer. Något som borde vara intressant för den med en nyfiken natur…
– Vi ville att alla fem minoritetsspråken i Sverige skulle finnas representerade på något sätt i målningarna. Därför har Björn Norberg smugit in symboler som representerar jiddish, romska, samiska, finlandssvenska och tornedalska i motiven.
Den som väntar på sin tur när bokbussen kommer till just Din hållplats, kan ju roa sig med att leta efter dessa symboler. De är riktigt finurligt ditmålade. Ledtråd till ett av minoritetsspråken hittar du i nedanstående bild. Missa nu inte, för allt i världen, bokbussen när den kommer på besök till just din by!