Efter 13 år i dvala – de väcker liv i Jannesgården

I tretton år har den stått tom, även om den använts som glasscafé, till någon tidsbegränsad utställning och till mindre biblioteksverksamhet, under kortare perioder på sommarhalvåret. Den byggdes 1870 och tjänstgjorde från början som gästgiveri. Den är som ett smycke mitt i Malungs centrum och en av dess vackraste byggnader. Vi talar givetvis om Jannesgården och nu äntligen väcks den till liv igen då en kombination av café, bageri och gelateria flyttar in.

Kung Oscar II besökte Malung när järnvägen invigdes. Då skall han även ha gjort ett besök i Jannesgården.

En är ingenjör, en har varit kontorschef i många år och en har ägnat hela sitt yrkesliv åt kläder och design. Fram till nu. Försäljningen av Jofama för ett drygt år sedan i förening med att pandemin blev ett faktum gjorde att dessa tre personer började diskutera nya utmaningar och embryot till deras dröm bildades. Efter en del omarbetning och tillkomst av nya idéer öppnar Jan Elfström, Andreas Mannberg och Maria Eriksson (förhoppningsvis) i juli dörrarna till Jannesgårdens nya innanmäte. Här kommer gästerna mötas av doften från nybryggt kaffe, nybakat surdegsbröd, färska kanelbullar, lättare maträtter, liksom en färgglad gelato-disk att vila ögonen på.

Jan Elfström, Maria Eriksson och Andreas Mannberg.

Eftersom Jannesgården för tillfället är en byggarbetsplats, där ny värme, ventilation och el just nu installeras, träffas vi hemma hos Jan och Andreas i Backbyn, där de dukar upp med både nybakad surdegslimpa och egentillverkad gelato, med smak av brynt smör och rosmarin.

– Jag har bott i Stockholm i många år och en av de saker jag gillade mest med att bo där var de caféer som finns i nära nog varje gathörn. Jag kände att jag ville ta med den atmosfär och känsla som finns i dessa caféer hem till Malung, eftersom jag tyckte att det saknades här. Jag är ingen gräddbakelsemänniska – bröd och bullar är mer min melodi, men framför allt gillar jag glass! säger Jan.

Jan, som varit delägare i Jofama, var för bara ett år sedan en novis vad gäller glasstillverkning, men han visste vart han skulle vända sig för att lära sig mer. Vägg i vägg med hans lägenhet i Stockholm finns en gelateria, vars ägare är svensk mästare i glasstillverkning…

– Jag gick en kurs hos honom förra hösten och efter det gick inte de här planerna, som vi nu sätter i verket, att stoppa! konstaterar Jan.

”För att skapa nya recept på glass måste du kombinera socker, fett och stabilisator – det handlar faktiskt mycket om matematik. Du måste bryta ned beståndsdelarna och lära dig vad olika frukter har för sockermängd, vätskemängd och så vidare. Det är lätt att göra en glass som är god, men utmaningen ligger i att i slutändan få fram samma konsistens på de olika smakerna. Vårt mål är att kunna erbjuda 8-12 smaker, som kan variera från dag till dag. Vi kommer även att ha veganska alternativ.”

Det har aldrig varit aktuellt att Jan skulle göra en sådan här sak ensam, han ville ha kompanjoner och kollegor. Hans sambo Andreas gillade att baka bröd, helst på surdeg och kände sig färdig med ingenjörssysslorna och kontorsjobb i Stockholm, han ville göra något med händerna. Maria, som Jan jobbat ihop med under många år på Jofama hade också gått i tankar på att starta någon form av verksamhet där mat ingick. De bestämde sig för att göra något gemensamt.

– Att fixa middagar är något av det bästa jag vet och ibland har folk sagt till mig att jag borde öppna catering…men det blir liksom, som med mycket annat man tänker, aldrig av. Men när vi började prata om det här projektet föll bitarna på plats, berättar Maria.

Maria gillar att fixa middagar.

Trion håller som bäst på att experimentera med utbudet av olika glass-smaker och recept för dessa, hitta den perfekta texturen på surdegsbrödet och att mixa fram de smarrigaste rörorna till de matiga mackorna, som de har tänkt servera. De säger alla tre att de har en bit kvar innan de kan göra anspråk på epitetet förståsigpåare, men ambitionen och viljan har sin givna plats hos samtliga.

– Vi är väl medvetna om att det kommer bli tufft och att det tar tid att bygga upp en verksamhet, men det här projektet är ingen dagslända. Vi tror på detta och går in helhjärtat för att skapa något riktigt bra och hållbart, på en året-runt-basis. Med all sannolikhet behöver vi anställa mer personal framöver och vårt mål med att väcka liv i Jannesgården är att ge mer liv till hela centrum och att det ska gynna övriga näringsidkare, som är verksamma där, hoppas Jan.

På Jannesgårdens instagramkonto @jannesgarden.se kan man följa hur arbetet med byggnaden och planerna på caféet fortskrider.

Senaste tiden har de tre kuskat runt på loppisar och auktioner i mellansverige, samtidigt som de ständigt haft daglig koll på Blocket. Syftet har varit att hitta tidsenlig inredning, enligt byggnadens ungdomstid, till sin caféverksamhet. Allt för att åstadkomma den atmosfär som de är måna om att den ska kännas ”rätt”.

– Upplevelsen av en god espresso eller en cappuccino tillsammans ett gott hembakt bröd, eller en skopa hemtillverkad gelato, blir bättre och mer fulländad om du får den i en gemytlig miljö. På Jannesgården ska det kännas mysigt, varmt, ombonat, gammeldags och bekvämt, inte minst. Vi tycker att vi hittat en skön mix av möblemang och porslin. Vi blandar det gamla med det nya i och med de moderna produkterna, som till exempel gelato, säger Jan.

Jannesgården kommer att erbjuda gelato i många olika smaker.

Diskussionen kring de olika produkterna går igång och Maria undrar om det kanske är en god idé att återuppta gamla fikaklassiker, till exempel den lokala varianten med sockerkaka toppad med plommonsylt och en klick grädde?

Jan, Andreas och Maria kommer att hyra lokalen av kommunen och de har fått vara involverade i renoveringen för att kunna anpassa framför allt köket till caféverksamheten. Köket kommer innehålla en ganska imponerande maskinpark med jässkåp, ugn och maskiner för egen tillverkning av gelato.

– Det har varit en utmaning att få till köket på den faktiska yta som finns. Vi hoppas kunna flytta in i mitten av juni, men det betyder inte att vi öppnar då. Först måste vi komma igång och trimma alla maskiner. Vi har en bra bas att utgå ifrån för att göra det bra, vi vill inte göra något halvdant. Samtidigt är vi ödmjuka inför uppgiften och lyhörda för efterfrågan, vi lär oss på sikt vad som funkar bäst, säger Maria.

De har köpt in flera gamla serviser. Gästerna kommer att kunna välja om de vill dricka ur en gammal eller en ny kopp.

Jannesgårdens exteriör kommer även den att få ett par förändringar i och med renoveringen. På baksidan kommer det öppnas upp för en dörr så att gästerna enkelt ska ta sig ut i den vackra trädgården, där man kan välja att inta sitt fika på den nya verandan eller vid trädgårdsbord i det gröna.

– Solläget i trädgården på baksidan av Jannesgården måste vara det bästa i Malung…eller?! Med tiden hoppas vi kunna iordningställa trädgården till en frodig oas av grönska, berättar Andreas.

Andreas experimenterar nu med olika bearbetningar och gräddningar av surdegsbröd, inför öppningen.

Säsongsvariationer kommer att finnas på Jannesgården, både vad gäller utbud och öppettider. De kommer att börja med att ha öppet onsdag till söndag.

Vid närmare eftertanke: Varför ska man bara använda synsinnet och vila ögonen på en gelateria-disk…? Självklart ska man väl låta smaksinnet vara med och prova de läckerheter som finns i den!
Sannolikt är då att smaklökarna kommer slå kullerbyttor av glädje. Varken den kolaliknande smaken av brynt smör i kombination med ett uns av rosmarin eller konsistensen av en mästerligt gräddad surdegslimpa med perfekt mängd bubblor i, är att leka med. Tro mig – jag vet.

Gelato är det italienska ordet för glass.

FAKTA OM GELATO
Gelato är det italienska ordet för glass. Gelato innehåller mindre fett och mindre luft än vanlig glass. Gelaton serveras vid ca 12 minusgrader, vilket gör att smakerna framträder tydligare samt har en lenare och krämigare konsistens än vanlig glass, som normalt sett serveras kallare.

Ambitionen är att ha ett mindre rum för egna sällskap, som kommer att bli bokningsbart. Kanske vill sällskapet ha nybakta kardemummabullar?
Dela inlägget

Relaterade inlägg