För andra året i rad blir nu påsken väldigt annorlunda för oss alla. Kanske äter vi ungefär samma mat som vanligt, men eventuella påsksammankomster med mycket folk och fysiskt firande i våra kyrkor är det inte tal om – pandemin sätter stopp. Dock säger man ju att nöden är uppfinningarnas moder. Nöd är kanske ett starkt uttryck i sammanhanget, jämfört med hur situationen ser ut för många människor i andra länder, men ändå – en mindre kris kan vi kanske kalla det. Det gör att kreativiteten sätter igång hos många, bland annat hos personalen i Lima-Transtrands Församling. Istället för de traditionella gudstjänsterna på plats i kyrkan bjuder de i år på ett påskspel – på Facebook och på församlingens hemsida.
Digitala gudstjänster och kyrkokonserter är vardagsmat nu för tiden i de flesta församlingar runtom i landet. Så även i Lima-Transtrand. Lagom till påsk tar man det hela ett steg längre och bjuder på ett påskspel, där man involverar hela personalen när de spelar teater och gestaltar ”Den första påsken”.
– Från första början var det några som tyckte det var lite jobbigt att vara med i en teater tror jag, men de gjorde det. Det är ett tydligt tecken på att vi har en mycket god anda i vårt arbetslag, de är helt otroliga! berättar kyrkoherden Birgitta Arneving.
I det sjutton minuter långa påskspelet, som finns att se på församlingens Facebooksida, hinner de visa hela historien om den första påsken, från marknaden på torget i Jerusalem och sista måltiden till förnekelsen, kvinnorna vid graven och uppståndelsen.
– Teatern blev ett sätt för oss att hjälpa människor att fira påsken, trots att de inte kan komma till kyrkan. Vi har självklart också spelat in digitala gudstjänster som man också kan se på vår Facebooksida.
Birgitta och hennes medarbetare hade gärna sett att barnen i skolan antingen fått ta del av påskspelet eller kanske till och med medverkat i det. En del av årets konfirmander, som är tjugotvå till antalet (men delas upp i grupper om åtta vid undervisningstillfällena), har medverkat med sång vid de förinspelade digitala gudstjänster som kommer att sändas under påsken.
– Jag vet att samarbetet mellan kyrkan och skolan är väldigt gott på många orter i Sverige, men här har det tyvärr varit jättesvårt att få till det. Idag har vi ingen kontakt med skolorna i Lima och Sälen, trots att vi har försökt. Det är jättetråkigt. I läroplanen står att eleverna ska få kunskap om alla religioner och detta vore ett ypperligt sätt att få lära sig om kristendom, i praktiken, säger Birgitta.
Det mesta i kyrkans värld är digitalt på ett eller annat sätt i dessa dagar, men på caféet i Sälens Fjällkyrka, som också tillhör Lima-Transtrand Församling, finns faktiskt möjlighet till fysiska möten, om än med restriktioner givetvis, och en stund av ro och andakt. För att inte tala om att man kan stilla sötsuget med den populära Fjällkyrkobullen. Och det gäller inte bara nu under påsken – de har öppet alla årets dagar.
Anna Stockhaus och hennes kollegor har förberett sig inför påsken:
– Vi kommer att anpassa utbudet blad fikabrödet nu i påsk. Det är mindre förändringar, men vi vill ändå att det ska kännas lite mer festligt. Vi kommer att göra påskbakelser, påskmacaroons och lite olika färger på dammsugarna.
Under en normal vintersäsong har Sälens fjällkyrka mellan 150-200 besökare varje dag under högsäsong och under storhelgerna kan det vara ännu mer. Anledningen till det, tror Anna, är atmosfären i caféet. Folk stannar till för att få en lugn stund, lite tid för eftertanke och en del vill be en bön eller tända ett ljus för nära och kära. Den berömda bullen har förmodligen också ett finger med i spelet, för en del. Den har utvecklats till ett varumärke för Sälens Fjällkyrka.
– Ja, vår bulle har blivit oerhört populär och är helt klart det mest sålda bakverket hos oss. Vi har inga marknadsföringsmöjligheter så det är ”det goda ryktet” som spridit säg. Flera gäster kommer hit och berättar att deras granne eller bekanta har tipsat om den, det är jätteroligt!
Det fina bakverket är stort och bakas på fina råvaror såsom riktigt smör, standardmjölk och en egentillverkad vaniljkräm gjord på vaniljsocker, inte vanilinsocker.
– Om jag är rätt informerad så utlyste man en tävling på bästa bullreceptet, när kyrkan invigdes 1985. Man får ju säga att resultatet av den tävlingen föll väl ut, ler Anna.
Anna berömmer de turister som besökt kyrkan och caféet i vinter. De har skött sig exemplariskt och hållit restriktionerna, precis som kyrkan önskat och informerat om. Många fler än vanligt har ringt och beställt och hämtat utanför dörren eller köpt med sig hem till stugan, över disk. Flödet av besökare har denna säsong varit mer jämt, utan större toppar och dalar, som det är under en normal säsong. Totalt sett kanske antalet besökare är något mindre, gissar hon.
Den som inte är tillräckligt bevandrad i datorernas värld för att kunna ta del av livestreams, Facebook och andra fenomen finns ytterligare en möjlighet att få sig lite påsk till livs. Detta genom att lyssna på radio. I julas sände Svenska Kyrkan ett julprogram på Wolffmradio (FM 88,8) med Mats Ingels och Emelie Kjellgren från Lima, som programledare. Då lästes julevangeliet på olika daladialekter, Transtrandsmål bland annat. Konceptet var lyckat, vilket gör att man fortsätter och på påskaftons eftermiddag är det dags för ”På spaning efter påsken”.
– I det programmet kommer det att bli ett inslag från Sälens Fjällkyrka. Det handlar bland annat om kvasten. På vilket sätt – det får ni lyssna till själva! skrattar Birgitta Arneving.