Knappt ett fjärdedels Vasalopp, eller ett halvt maraton. Båda sträckorna överensstämmer med den del i skolutmaningen som elever på högstadiet i Malung genomförde under torsdagen. Det gällde att på längdskidor ta sig de 21 kilometrarna utmed Skinnarloppets spår, som för dagen gnistrade av is och bjöd på ett snabbt före. 70 tappra ungdomar, såväl nybörjare som redan vana skidåkare, hade klarat utmaningen när dagen var slut. De hade god hjälp av påhejande lärare och föräldrar längs med och i spåret.
De mest entusiastiska längdåkarna i åttan och nian som ville åka på tid (eller var det de som ville sluta skoldagen tidigare?) gav sig tillsammans med alla sjuor iväg en kvart före det övriga startfältet. Gänget därefter värmde upp tillsammans med lärarna och ”vinter-plågan” som hörts i alla typer av medier den senaste månaden: ”Jerusalema”. Att stå vid sidan och beskåda den tillhörande dansen där skidorna klapprade i takt mot marken var en annorlunda och trevlig upplevelse.
Skol-Skinnarloppet är en del av fyra i det som Centralskolan kallar för Skol-utmaningen, eller bara ”Utmaningen”. Förutom 21 kilometer skidåkning ingår där 65 kilometer cykling, Höstturen och Vinterturen. I ämnet idrotts syftestext står att läsa: ”Eleverna ska utveckla förmågan att vistas i utemiljöer och naturen under olika årstider och få förståelse för värdet av friluftsliv.”
– Utmaningen är frivillig. För att få den godkänd måste eleverna utföra alla fyra momenten under sin högstadietid. Skulle de missa något moment ett år har de chans att göra det året därpå istället, berättar Madelene Mattson, innan hon fortsätter att langa dricka till törstande elever.
Efter dryga två kilometers åkning når åkarna nämligen dagens första drickakontroll, där det bjuds på saft och vatten. Många har här fått en härligt röd färg på kinderna och humöret är glatt, i alla fall efter lite vätskepåfyllning. Madelene fortsätter:
– Höstturen genomförs alltid i åttan och den innebär en vandring över fjället i två dagar inklusive övernattning i tält. Vi vandrar ungefär en mil om dagen med full packning som innefattar allt; proviant, tält och all tänkbar utrustning som kan tänkas behövas.
Efter några minuters diskussion kommer lärarna på plats fram till att Utmaningen funnits med i minst 20 år, men att den populära Bivackturen som från början innebar övernattning vintertid i en egenhändigt grävd bivack, numera är omgjord till en dagstur – Vinterturen. Övernattningen togs bort för tiotalet år sedan på grund av säkerhetsskäl och av ekonomiska skäl, det blev helt enkelt för dyrt. Förra året och i år har Vinterturen ställts in helt på grund av coronan.
– Men vi funderar på att ersätta den med en tur på snöskor i skogen istället, men vi har inte riktigt bestämt ännu. Vi får se vad det blir, säger Madelene.
– Att kunna använda Byråsen är något vi skulle vilja göra i större utsträckning också, kanske vid en snöskotur till exempel, vem vet? tillägger kollegan Maria Örnberg menande.
Det märks att dagens före är nästintill osannolikt snabbt när de första, riktigt snabbåkande eleverna helt plötsligt svishar förbi vätskekontrollen igen, fast på andra sidan. Från den sidan utgör den nu den femte och sista kontrollen och de har endast dryga tre kilometer kvar att åka. På vägen har de passerat ytterligare två kontroller, där de blivit serverade extra energitillskott i form av bananer. Och ännu mer vätska. Ute i spåret tjänstgör lärarna som spårvakter, servicepersonal, peppare och slutpatrull.
Med 18 kilometers skidåkning bakom sig är de allra flesta fortfarande vid mycket gott mod och vittnar om snabba spår. En och annan har dock början till skavsår, någon har en mössa eller jacka som är för varm och en del har lite känningar i ryggslutet efter all stakåkning, men i mål – det ska de!
Och i mål tog de sig. Nöjda, trötta och belåtna och ack så värda den hägrande duschen och en stunds återhämtning i TV-soffan på kvällen, för att vila musklerna. Värken i musklerna efter ovana rörelser under lång tid, gör sig förmodligen påmind under fredagen för många, men:
– SÅ, skönt – nu är det i alla fall gjort! som en av eleverna nöjt konstaterade direkt efter målgång.
– Alla elever får utbildning kring friluftsliv och vissa aktiviteter är obligatoriska moment i idrottsundervisningen men inte dagens skidåkning. Jag blir lika imponerad vid varje utmaningstillfälle för det finns elever som verkligen överraskar oss. Det är skillnad på vad man presterar och vad man faktiskt kan prestera! Den som imponerade mest idag var killen som åkte skidor för femte gången i sitt liv och fixade 21 kilometer! avslutar Maria Örnberg.
Att årets upplaga av Skol-Skinnarloppet var något kortare än vanligt, då sträckningen förbi Kvarnstensbrotten led av snöbrist, var kanske till några få åkares besvikelse, men de allra flesta tyckte nog att den ändringen var av mindre betydelse. Att genomföra en halvmara på längdskidor, var en prestation av alla! Oavsett besök vid Kvarnstensbrottet eller inte.