Wilmas Vänner är nominerade till ”The Maximus Prize”

2015 avled Max Stenbeck, som tillsammans med sin syster Cristina var huvudägare i det kända bolaget Kinnevik, till följd av komplikationer av sin typ 1-diabetes. Ett par år senare, 2017, instiftade Cristina ett pris till minne av sin bror ”The Maximus Prize”. I år är ”Wilmas Vänner” från Malung nominerade till detta pris, med möjlighet att vinna en halv miljon kronor.

2019 lämnade Cristina Kinneviks styrelse för att fokusera på annat. I ett uttalande sa hon:

”Det är 4 år sedan den här veckan som Max fruktansvärt nog dog. Efter att ha klivit av min styrelseroll i maj vänder vi vår uppmärksamhet mot flera meningsfulla entreprenörsprojekt, varav det största kommer vara fokuserat på hans minne – kampen mot diabetes”.

The Maximus Prize uppmärksammar personer som uppnått extraordinära resultat med forskning inom typ 1 diabetes eller bidragit till att underlätta livet för personer med typ 1 diabetes i Sverige. Förra årets vinnare blev Robin Bryntesson, längdskidåkaren som anordnar läger för barn med typ 1 diabetes.

Maria Albertsson från ”Wilmas Vänner” blev mållös när hon blev uppringd av Elisabeth Wachtmeister som berättade att de var en av tre nominerade i final:

– Jag tänkte: Det här är ju inte klokt! Vi som är så små och har mest verkat lokalt… Det har nått så stora höjder och spridit sig längre än vi någonsin kunnat ana. Bara att vara nominerade är en sådan ära och det är så många människor i så många led, som har hjälpt till.

Föreningen har sålt många, många lotter under de år de varit verksamma. På Dansbandsveckan bland annat.

De vet inte vem eller vilka som nominerat dem, men de har fått reda på att det är flera som gjort det. Som nominerad till priset har de i dagarna fått lämna in en motivering till hur de ska använda pengarna om de vinner. Motiveringen kommer att utgöra underlag för det beslut som tas av juryn, där Cristina Stenbeck naturligtvis ingår. Det är oklart när vinnaren utses.

– Vi vet inte när beslutet tas, det har vi inte fått reda på och det spelar egentligen ingen roll. Vem som än vinner och när den eller de gör det, så kommer vinsten att kunna göra skillnad för de som lever med typ 1 diabetes.

Utan det stöd föreningen fått från Malung-Sälens kommuns invånare, företag och andra föreningar hade detta aldrig varit möjligt. Maria darrar på rösten när hon berättar:

– Vi är så tacksamma för att folk har ställt upp på allt vi hittat på, utan att tveka. Jag vill att alla ska känna att de varit med och bidragit till detta. Det här är inte bara vår nominering som förening, den här nomineringen är alla invånares! Vi har alla tillsammans jobbat för att föreningen nu är nominerade.

Trots pandemin har människor fortsatt att stödja föreningen, även om de under det gångna året inte kunnat arrangera någon gala eller andra evenemang. Folk har fortsatt att köpa mössor, armband med den blå knuten som symboliserar kampen mot typ 1 diabetes, barndiabetes-(dala)hästar och ibland skänkt rena bidrag. Många fortsätter att panta på Hemköp som skänker panten direkt till föreningen. Hemköps ägare Anders Kullander är också den som initierade hela föreningen och dess idoga arbete.

– Ja, tänk om han vetat då vilken grej han satte igång. Att en person som inte har någon ”koppling” till diabetes ändå lägger ned så mycket jobb och ger sitt stöd, det är så fint!

Härom året fick Wilma Alberstsson lämna över en barndiabeteshäst till kronprinsessan Victoria, som är Barndiabetesfondens beskyddare.
Dela inlägget

Relaterade inlägg