Från och med den 15:e december är det obligatoriskt att man har ett spårkort med sig när man nyttjar längdskidspåren vid sportfältet i Malung. Spårkorten betalas och hämtas på biblioteket. Alternativt betalar man med swish och visar upp sitt kvitto i mobilen, vid en eventuell kontroll.
När minusgraderna visade sig för någon vecka sedan kunde man köra snökanonerna vid Sportfältet i Malung. Det blev inga enorma mängder då plusgraderna snabbt tog överhanden igen, men ändå så pass mycket att skidlekplatsen kunde täckas av snö och runtom denna kunde en slinga på 150 meter anläggas och spår kunde dras. Barn och ungdomar i Malungs IFs skidsektion har redan kört igång sin träning på området och motionärer har börjat snurra runt på den korta sträckan.
När Malungsbladet stämt träff med fritidschef Anders Fält vid sportfältet har Wilma Olofsson och Emil Jönsson valt att förlägga sin gymnastiklektion på rundslingan. De hinner avverka 6 kilometer totalt, alltså drygt 40 varv. De är under 18 och behöver inget spårkort.
Med tanke på att man vill locka fler övernattande besökare till Malung med hjälp av längdskidåkningen – vore det inte mer praktiskt om man kunde köpa spårkorten i en automat eller liknande vid sportfältet, speciellt med tanke på att biblioteket har begränsade öppettider nu i pandemitider
– Det fanns en tanke från början att ha en automat här, men det är inte så enkelt. Det är ganska dyrt och med tanke på att området inte är färdigutvecklat ännu hade vi inte någon bra idé om var den skulle placeras, utan att i så fall tvingas flytta den. Det allra bästa hade förstås varit om vi hade kunnat erbjuda en webbaserad lösning och det kanske också kommer, om något eller några år. Kommunen har nämligen ett utvecklingsprojekt för Sportfältet där vi planerar flertalet byggnationer framöver. Exakt vilka byggnationer, var och när vi gör dem vet vi inte idag, säger Anders Fält.
Utvecklingsprojektet för Sportfältet innefattar det under hösten invigda utegymmet, en stor kåta som kan användas som samlings- och grillplats, en aktivitetsstig och ytterligare några idéer.
– Det här området var en gång ett skidspår och mycket fokus låg på vinteraktiviteter och nu vill vi utveckla det till att bli mycket mer. Vi vill ha hit nytt blod och då måste vi se till att det finns saker här att göra. Ett badhus som vi alla vill ha finns också med i planerna och det i sin tur kommer att styra var många av de andra aktiviteterna placeras.
Precis bredvid det nya gymmet vill Anders att en kåta skall placeras. Här ska familjer eller kompisgäng kunna samlas, grilla, eller bara hänga av sig jackan om man har behov av det. Kåtan är tänkt att bli något av ett nav i hela området. I anslutning till denna plats vill kommunen anlägga en 1,2 kilometer lång aktivitetsstig för barn där skyltar med olika övningar finns utplacerade var hundrade meter. Frisbeegolfbana, parkour-område och en cykelbana i mindre format är exempel på andra aktiviteter som finns med i utvecklingsplanen, liksom beachvolleybollbana och en skateboardarena värd sitt namn. Det sönderskurna tält som idag står bredvid ishallen innehåller ramper för skateboard, men är egentligen inte öppet, då kommunen inte kan garantera åkarnas säkerhet
– Sportfältet är en av de stora infarterna till vår kommun. Det ska synas vad man kan göra och sysselsätta sig med här för att få en aktiv fritid. Det behöver inte vara så storslaget, det ska vara enkelt att vistas här och tillgängligt för olika människor i alla åldrar, utan en ekonomisk insats.
Successivt under ungefär ett år framöver kommer belysningen på elljusspåret att bytas ut till ledlampor. Underlaget på spåret har under sommaren förstärkts genom att man grusat upp passager som var i behov av detta och man har lagt på bark. Tyvärr blev den lite för grov på vissa ställen, men det kommer att rätta till sig under vinterns snötäcke, menar Anders.
Införandet av spårkort gjordes inför förra säsongen och har i de allra flesta fall mottagits väl.
– Nationellt sett är det idag mer regel än undantag att man har spårkort vid längdskidanläggningar. Förr i tiden kom snön av sig självt i november. När den inte längre gör det måste man tillverka konstsnö och det kostar pengar, därför måste vi ta betalt och de allra flesta har förståelse för detta.
Försäljningen av spårkort blir också ett sätt för kommunen att mäta intresset för längdskidåkning som i sin tur styr hur mycket man kan budgetera till den verksamheten från år till år. Ju fler som köper spårkort, desto mer medel i nästa års budget för att göra spåren ännu bättre – en enkel matematik. Anders berättar att de har fått viss kritik för att den första konstsnön läggs på skidlekplatsen och inte utmed de längre spårslingorna.
– En del menar att teknikbanan som den ibland kallas, är för svår för allmänheten, men faktum är att det är en skidlekplats. Här ska barn och ungdomar ha roligt på snö. Som idrottsman eller kvinna måste man alltid ha leken med sig, annars slutar man. Idrott är lek, det ska vara roligt att utöva och roligt att titta på.
Priset på säsongskortet är oförändrat från i fjol: 500 kronor för vuxna. Barn och ungdomar upp till 18 år åker gratis och är man äldre än 65 år kostar det 250 kronor för en hel säsong. Dagskorten går på 50 kronor.
Under tisdagen kom det tråkiga beskedet att Skinnarloppet 2021, som har start- och målgång på just sportfältet, ställs in. Man tvingades ställa in loppet även 2020, men då på grund av snöbrist. Kommande år är det den rådande pandemin som sätter käppar i hjulen. I ett pressmeddelande skriver Malungs IF:
”Vi känner ansvar för våra deltagare, funktionärer och sponsorer, och väljer att inte belasta dem med risker och ekonomi. Vi kommer aktivt att jobba för att kunna välkomna skidåkare till Skinnarloppsarenan och Sportfältet i Malung, dock i andra former av arrangemang, under helgen 19-21 februari 2021. Håll utkik efter detta!”