Som kund är det en fördel att bo på en liten ort i dessa tider – det är lättare att coronasäkra mindre butiker

Black Friday, julskyltning och julhandel står inför dörren, samtidigt som Dalarna i veckan fick skärpta restriktioner kring var man får vistas, hur man bör arbeta och umgås. Eller snarare, inte umgås. En uppmaning lyder att man inte ska vistas i butiker eller köpcenter. Innebär det att butiker i alla de berörda regionerna lika gärna kan stänga igen?

Frågan har sannolikt diskuterats över många fikabord och lunchraster både bland affärsidkare och privatpersoner de senaste dagarna. Så även hos föreningen Malungshandlarna. Vi träffar deras ordförande Göran Eriksson.

– Vi, liksom butiker runtom i övriga landet, gör redan vad vi kan för att skapa en säker miljö för kunder och personal. Nu måste vi trappa upp ännu ett snäpp, för att ytterligare stärka säkerheten. Vi börjar med att sprida ut Black Friday och julskyltningen över två olika helger, fast de egentligen äger rum samma helg, i almanackan.

Handsprit är en självklarhet i alla butiker idag.

Black Friday och julskyltning lockar alltid mycket folk, syftet med uppdelningen är alltså att inte alla ska komma samtidigt. Malung är en liten ort, butikerna är förhållandevis små och kundtillströmningen är långt ifrån lika stor som i ett köpcenter. Det gör dem lättare att säkra upp. 

– Vi som är butiksägare kan se till att vi inte får trängsel i butikerna. Vi har också en god och många gånger mer personlig kontakt med våra kunder än vad köpcentren har. Våra kunder vet att de när som helst kan höra av sig, så hjälper vi dem.

De gula prickarna markerar var plexiglaset sitter.

Det man kan höra av sig med är till exempel om man vill komma till butiken innan eller efter stängning, för att det inte ska vara andra kunder på plats samtidigt. Har man ärende till en butik där man måste prova något kan butikerna erbjuda detta utomhus, så långt det är möjligt. Det kan också förekomma att anhöriga till de som befinner sig i riskgrupp kan få låna hem varor för provning.

– Vi löser det mesta! Kunderna ska inte vara rädd för att ta kontakt med oss, vi gör allt vi kan för att hjälpa dem. Vi är oerhört tacksamma för att många har valt att handla i sina lokala butiker i dessa tider. Vi har lojala invånare här i Malung-Sälen, det finns butiker i andra, mindre orter som haft det mycket svårare än oss.

I Görans egen butik finns en febertermometer i väldigt modern tappning vid entrén. Kunden tittar på skärmen och efter någon sekund talar maskinen om vilken kroppstemperatur man har. Överskrider den det normala får man snällt vända i dörren. Maskinen indikerar endast feber och inget annat, men det är hur som helst ett sjukdomssymptom och har man det ska man stanna hemma.

De numera självklara handspritflaskorna, plastavskiljarna vid kassorna, utlämning utanför butik och hemkörning erbjuds överallt i Malungshandlarnas butiker. De upplever inte att det är några problem att bedriva en säker handel.

– Ett alternativ är givetvis att vi stänger igen om det uppmanas till att ej vistas i butiker. Då har vi skrivit på vår egen dödsdom och jag tror inte det uppskattas, varken av myndigheter eller kunder. Istället måste vi försöka göra allt vi kan för att folk ska kunna handla säkert.

Göran berättar att många företag har ställt in sina planerade julfester som en åtgärd för att hindra smittspridningen. Som kompensation köper de presentkort till sina anställda och i år tillåter Skatteverket presenter på upp till 1000 kronor, jämfört med den tidigare summan på 400 kronor.

– Vi som har butiker har det tufft absolut, restaurangerna inte minst. Alla vill vi ha kunder, men inte om man har minsta symptom. För de som är i riskgrupp eller av annan anledning inte kan gå ut och handla ber vi dem ta hjälp av anhöriga och ta kontakt med oss. Vi kommer att lösa det tillsammans!

Dela inlägget

Relaterade inlägg