”Planen var att vi skulle vara kvar här under en lång tid, men marknaden har ändrats väsentligt under de år som gått.”

2014 invigdes lagret på Mobygärdet, där kommunen satsat 40 miljoner kronor. Igår kom beskedet att Normark lämnar Malung och flyttar lagret till Pärnu i Estland. Flytten beräknas vara klar nästa sommar.

I pressmeddelandet angav VD Morten Fredriksen att ”en centralisering kan ge våra återförsäljare bredare tillgång till våra produkter”. Han förklarar närmare:

– Hela vårt sortiment finns inte på plats här i Malung, utrymmet är inte stort nog. I Pärnu har vi ett större lager där hela vårt sortiment får plats och några av våra fabriker ligger dessutom nära lagerbyggnaden. I Pärnu kan vi också göra större, men färre sändningar av varor, både in och ut från lagret. Det här beslutet har föregåtts av en grundlig analys där vi tittat på hur vi kan effektivisera.

Normark har i dagsläget även lager i Danmark för vapen och ammunition och ett litet lager i Keflavik, på Island. De kommer att behålla namnet ”Normark Scandinavia AB”. Sälj- och marknadsföringskontor kommer att finns kvar i Sverige och troligtvis blir några sådana tjänster kvar på kontoret i Malung, liksom några övriga försäljningskontor runtom i Sverige.

– Facket har medlemsmöte här i Malung idag och därefter inleds förhandlingar. Vi är naturligtvis måna om en skyndsam process, men respekterar de fackliga förhandlingarna till fullo. De får ta den tid som behövs, vi vill att det ska blir bra för våra medarbetare, säger Morten.

Oberoende av hur förhandlingarna går så kvarstår det faktum att alla anställda vid lagret påverkas på ett eller annat sätt av flytten. Vissa mister sina jobb och de som eventuellt blir kvar får färre arbetskamrater.

Vad var tanken från er sida när ni flyttade in i dessa lokaler 2014?
– Planen var att vi skulle vara kvar här under en lång tid, men marknaden har ändrats väsentligt under de år som gått.

Hur har marknaden förändrats?
– Kraven från kunder och samarbetspartners har ökat, vilket gör att vi måste effektivisera. Vi förväntas erbjuda mer än vad vi kan göra idag från lagret här i Malung, exempelvis ett större utbud och ett lager där vi kan ha en större buffert.

Vad händer med det hyreskontrakt ni har tecknat med kommunen fram till 2024?
– Det vet vi inte än. Kommunen informerades om flytten igår och nu ska vi sätta oss ned i möten med dem för att se hur framtiden kan se ut.

Hur reagerade medarbetarna när de fick beskedet?
– De blev naturligtvis ledsna och tycker det är tråkigt. De har dock agerat väldigt professionellt genom att komma hit till arbetsplatsen idag och utföra sina arbetsuppgifter på ett utmärkt vis.

Dela inlägget

Relaterade inlägg