Gymmet TRIM (Träning i Malung) drivs av Josef Hagström och Jenny Persson. De har som mål att deras gym ska vara lättillgängligt för alla, inte bara för en viss målgrupp. För tiotalet år sedan var den generella bilden av gym att det var något bara för vältränade personer. Gymmen, såväl som bilden av dem har förändrats och idag börjar fler och fler upptäcka att gymmet kan vara till stor hjälp vid rehabilitering och för de som vill börja träna.
Hos Josef och Jenny ska det vara enkelt för alla att kunna träna – tränade och otränade.
– Det finns en tro hos många att man måste ta ut sig totalt när man börjar träna, men så är det inte. Är man otränad ska man göra lite mer än vad man är van vid och det kan handla om att gå från 0 minuter till 5 minuter. Gäller det ren styrketräning kanske man börjar med två eller tre övningar, det är inte mer avancerat än så. Vårt jobb är att hjälpa människor med att stärka upp kroppen, oberoende av tidigare träningserfarenhet, säger Josef.
På TRIM vill man alltid driva på utvecklingen framåt och ha utrustning som är up-to-date. Därför inledde man under våren en satsning för att uppdatera maskinparken och göra övervåningen mer gemytlig genom att lägga på en mjuk matta med träimitation, på det hårda betonggolvet. Dock stod de i valet och kvalet när Corona kom, om de skulle våga gasa eller bromsa. De valde det första.
– Våra lokaler inryms i en gammal industrifastighet och vi ville få bort den hårda ”garagekänslan” – det ska kännas trevligt att komma hit. Det är oftast en härligt positiv stämning här. De flesta är glada när de kommer och ännu gladare när de går härifrån. Vi strävar efter en avslappnad och bra arbetsmiljö, säger Jenny.
Delar av maskinparken är redan utbytt och det finns även några helt nya maskiner. Resterande maskiner kommer lagom till slutet av semestrarna.
– Träningsmaskinerna är faktiskt det viktigaste vi har. Alla kan köra den typen av styrketräning. Maskinerna är träffsäkra – med dem kommer man åt specifika problem, det är ett snällt sätt att komma igång. I höstas satsade vi mycket på de som verkligen behövde träningen i maskinerna, ofta i ett rehabiliteringsperspektiv. När man blivit lite mer van kan man gå över till styrkeövningar som inte alltid kräver en maskin, berättar Josef.
De tror vidare att det omarbetade sommarprogrammet på TRIM kan få en fortsättning i höst, som ett bra komplement till träningen inne på gymmet.
Josef förklarar:
– På grund av pandemin kör vi i sommar 7 pass i veckan utomhus och det kanske vi fortsätter med i höst om intresset finns. Inomhus håller vi igång så gott det går, men med halverat antal platser för att skapa mer utrymme och minska risken för smittspridning. Vi har också lagt in extra tid mellan varje pass så folk slipper mötas i dörren och för att vi ska få mer tid till rengöring av redskapen. Även grupp- och cirkelpass går att bedriva säkert genom att alla endast använder sin egen utrustning – medhavd eller lånad – man byter alltså aldrig redskap med varandra. Vissa pass som kräver närkontakt, t.ex. boxning, har vi dock tvingats att ta bort helt från schemat.
Gymmet är, likt många andra, ekonomiskt drabbade av Corona. Färre människor törs komma, de gissar att de tappat ungefär hälften av besökarna. Men att bromsa sig ur en uppförsbacke är inte deras melodi. Till hösten hoppas Josef och Jenny på ett annat läge och en nystart, efter Coronan:
– Just nu får man försöka fixa och trixa så att det fungerar. Vi har till exempel anpassat den så kallade personliga träningen till att gälla mindre grupper om 3-6 personer, till skillnad från normala 1-2 personer, för att få ner kostnaden för kunden. De passen skräddarsys efter gruppens specifika önskemål. I höst får vi som sagt nya maskiner och i september flyttar en massös in i huset. Vi kommer förmodligen att starta löpgrupper och utöka yogaverksamheten, så vi har hopp om framtiden, absolut! säger Josef.
Jenny instämmer:
– Det är roligt att driva gym, man träffar så många olika människor! Det är väldigt lyxigt att jobba med sitt intresse, speciellt på ett så pass litet ställe som Malung. Ibland känns det inte som ett jobb för att det är så himla roligt. När man ser framsteg hos de människor som kommit hit för att få hjälp blir man glad och nöjd. Vi ser att vi, med vår kunskap, kan påverka människors utveckling, så att de mår bättre.
Båda betonar hur stort det känns att få jobba med människors hälsa och hur bra det känns att få bidra till Malungsbornas möjlighet att förbättra sin hälsa och sitt välmående. De kan utlova effektiva och rätt anpassade övningar till sina kunder, men minst lika viktigt, enligt deras filosofi, är att den som besöker dem känner sig välkommen och inkluderad. Det gäller även dem själva.
Det här gänget med arbetskamrater började gå på gymet för 7 år sedan. Några har hoppat av och några har tillkommit, men de går fortfarande två gånger i veckan och tycker det är toppen! Varje gång är det en överraskning vilken typ av pass som förberetts för dem och det är så de vill ha det. Det kan handla om allt från att jobba med en specifik muskelgrupp i maskinerna till att vara ett pulshöjande konditionspass. Både passet i sig och det lilla snacket efteråt i receptionens fåtöljer bidrar till en god gruppkänsla och bättre hälsa! Från vänster: Bengt Haltorp, Bengt-Åke Ernstsson, Therese Eriksson, Patrik Lagerberg och Lars Enders.
TRIM har 33 pass i veckan (de har ytterligare 5-6 st när de inte behöver anpassa sig efter pandemin).
I februari hade de 3200 besök av sina medlemmar. Lägger man till besöken från icke-medlemmar hamnar siffran på 3500 besök. Drygt hälften av besöken deltog i gruppträning. Antalet unika besökare var närmare 700 st.
De har öppet alla veckans dagar, även under sommaren.
Totalt arbetar 8 st. gruppinstruktörer på TRIM, inklusive Josef och Jenny.
Josef kommer från en bakgrund som badmintontränare, men insåg med tiden att han tyckte det var roligare att jobba med idrott ur ett hälsoperspektiv än ur ett prestationsperspektiv, så han bytte till gym. Jenny är simmare från början.
Tillsammans har de en respektabel mängd utbildningar i träning och hälsa: idrottsmedicin, nutrition, massage, olympiska lyft, personlig träning, licensutbildningar inom gym, yoga, spinning, diverse instruktörsutbildningar, för att bara nämna några. Fortbildning är något de pysslar med hela tiden.