En del vet att Lions är en organisation som genom aktiva insatser stödjer och hjälper människor i nöd. Många vet inte det, utan tror att det är någon form av herrklubb som går ut och äter gott för de pengar de samlar in. Inget kunde vara mer fel. Medlemmarna i Lions Club Malung betalar varje år en medlemsavgift på 900 kronor för att få vara med i föreningen, för att sedan ideellt delta i de insamlingsaktiviteter som föreningen genomför. Etthundra procent av dessa går under året till hjälpande verksamheter av olika slag.
– Allt vi får in, ska ut! Säger Stefan Peterson, föreningens nuvarande president. En mikroskopisk del läggs på administration, allt övrigt hamnar på hjälpande verksamhet. Det varierar lite från förening till förening vilken typ av hjälpande verksamhet man koncentrerar sig på. Här i Malung går en stor del till Lions Cancerforskningsfond vid Akademiska Sjukhuset i Uppsala och Universitetssjukhuset i Örebro. Förra året skänkte vår förening, eller närmare bestämt alla de Malungsbor som lämnat kondoleanser på Happy Homes, inte mindre än 163.000 kronor till den fonden. Med den summan toppar vi listan över insamlade medel inom distriktet Mellansverige. Från juli till oktober i år har Malungsborna redan skänkt drygt 60 000 kronor. Viktigt att veta är att pengarna inte går till forskarlöner – varje insamlad krona går till att köpa röntgen- och strålningsutrustning.
Förutom fonden hamnar Malungsföreningens pengar i olika stipendier eller bidrag som Lions delar ut. Varje år delas ett stipendium ut till ungdomar som ska studera utomlands, i syfte att främja internationell förståelse. Ytterligare något stipendium, t.ex. till idrott eller kultur, eller rent bidrag brukar också delas ut årligen. Bidrag kan sökas när som helst. Det kan t.ex. handla om att man har det knapert ekonomiskt eller att man behöver ekonomisk hjälp för att inhandla hjälputrusning eller dylikt. En liten del av föreningens medel går till riksorganisation som i sin tur delar med sig till den internationella Lionsorganisationen. Många bäckar små gör därför att Lions International med kort varsel kan hjälpa till runt om i världen vid naturkatastrofer, svältkatastrofer och liknande. Lions motto är att förbättra livskvalitén för människor, lokalt, nationellt och internationellt.
Den internationella organisationen startades 1917 av affärsmannen Melwin Jones i USA som tyckte att världen behövde mer av medkänsla och mindre av självupptagenhet. Lejonet i föreningens logotype skall symbolisera styrka – det finns stor kraft att hjälpa om man är många som hjälps åt. I Malung hjälps medlemmarna under ett år till med flertalet aktiviteter. Harry berättar:
– Vår största inkomstkälla varje år är försäljningen av vår julkalender, som också är en lott. Kort därefter kommer insamlingen via kondoleanser. Sedan några år tillbaka står vi under Dansbandsveckan i Grönlandsparken och steker kolbullar – det är svettigt kan jag lova, men väldigt uppskattat, skrattar Harry. Under julskyltningen säljer vi alltid granar och så samlar vi in begagnade glasögon, som skickas till olika platser i världen där behovet av dessa är stort, men de ekonomiska möjligheterna saknas.
Har du tänkt på att det sitter en brevlåda bredvid pantautomaten på ICA…? Där kan de som vill välja att lägga sitt kvitto, när apparaten käkat upp burkar och flaskor och i och med detta skänker man pengarna till Lions insamlingar i Malung. Sist, men inte minst är Lions funktionärer under Skinnarloppet där de har hand om vätskekontroller vid varvning och mål. De pengar de får in på detta hamnar, precis som allt annat, som bidrag till olika hjälpande verksamheter.
Under ett år hålls 10 månadsmöten där man planerar och diskuterar föreningens verksamhet. På dessa samlas man på St. Olof hotell, äter en bit mat (som man betalar själv) och allt som oftast har man någon intressant föreläsare på plats. Det kan vara stipendiater som berättar om sitt år utomlands eller någon som berättar om skogsbranden i Trängslet, en trätäljares tankar – ämnena är många och varierar brett!
Det klassiska svaret som de flesta föreningar möts av numera när de frågar om folk vill engagera sig är: Jag har inte tid. Det blir svårare och svårare att hålla den ideella lågan högt flammande, men i Lions Malung brinner den än så länge med intensiv låga – engagemanget är stark. De kommer envetet fortsätta att samla in pengar till behövande och skulle någon mer Malungsbo, damer som herrar (eller killar som tjejer), känna att de kanske ändå har någon liten stund över så är de varmt välkomna att höra av sig till Stefan eller Harry.
· Lions internationella nätverk har drygt 46 000klubbar.
· Omkostnaderna ligger på under 1% – allt övrigt går direkt till behövande.
· Lionsmedlemmar i Sverige samlar in omkring 50 miljoner per år.
· Lions Club Malung startade 1962 och har just nu 28 medlemmar.
· 10 månadsmöten per år, inget mötestvång.
· Det senaste verksamhetsåret juli 2018 – juni 2019 delade Lions Malung ut ca 65.000 kr. Året innan var beloppet ca 95.000 kr. Variationen mellan olika år beror på vilka ansökningar som kommer in och vilka projekt som pågår inom Lions.