Bilkompaniet storsatsar i Malung

Kanske finns det ett enda ställe i Sverige där två Europavägar korsar varandra… Gissa var? Jo, i Malung förstås! Kanske finns det fler, men säkert är att ett av eventuellt flera sådana ställen är rondellen i Malung där E45 möter E16. Ett unikt läge i sig och mycket strategiskt för en etablering av den storlek som Bilkompaniet nu gör, då trafiken till norra Europas största fjällturismområde passerar utanför dörren.

Bilkompaniet finns på tre orter i Dalarna: Mora, Leksand och Malung. Deras strategi är att vara ett starkt, regionalt förankrat bolag och de har funnits i Malung sedan 1992. I Malung säljer de Volvobilar, har egen verkstad, egen butik och egen mack (Tanka), samtidigt som de äger och driver ”grillköket” som är det interna namnet för Frendos uppskattade lunch- och matservering.

På fredag inviger de första etappen i en 3-stegs-plan. Innan hela planen är förverkligad räknar man med att läsa år 2021 i almanackan, eller kanske 2022. Första steget innefattar fyra nya tankpumpar och fyra nya tvätthallar, där kunden själv tvättar sin bil. Tvätthallar enligt gör-det-själv-konceptet är mycket vanligt förekommande i södra Sverige och har på senare år spridit sig längre och längre norrut. 

Jonas Estéen äger tillsammans med sin bror Niclas Bilkompaniet och är ”pappa” till projektet i Malung. Det går inte att ta miste på stoltheten i rösten när han berättar om satsningen:

– Jag tror väldigt mycket på Malung-Sälens kommun, det är därför vi väljer att satsa här. Kommunen är fantastisk och entreprenörerna är härliga och roliga att jobba med, det finns en framåtanda! Första steget med tvätten är den del som riktar sig mest till lokalbefolkningen och vi har sett till att den blir ett bra miljöalternativ, då vi säkerställer att avfallsvattnet inte rinner ned i backen och når Västerdalälven. Det kommer istället att via oljeavskiljare ledas vidare till Malungs Reningsverk.

Andreas och Samuel tvättar
Andreas och Samuel testar en av de nya tvätthallarna.

Under 2020 kommer man att utföra steg 2 i planen, där Bilkompaniets egna lokaler (innehållande bilhall, verkstad och butik) kommer att förändras och fräschas upp. Någon gång under 2021 tror Jonas att de är igång med steg 3.

– Just nu sitter vi och skissar på det ”Malung-Sälen Business Center” som vi planerar att bygga i steg 3. Det blir, om vi får som vi vill, en ny byggnad på 1000 kvadratmeter i två plan, där Frendo står idag. Jag ser framför mig hur den innehåller verksamheter av vitt skilda slag, men givet är att där finns café/restaurang, trafikbutik och vettiga toaletter. Vi ser idag att köerna till vår enda toalett ringlar långa när trafikflödet är som högst på helgerna, vintertid. Sedan ser vi fram emot att få in hyresgäster i den nya lokalen som kanske frisör, klädbutik, verktyg, utrustning för idrott/vildmark eller vad vet jag…? Fantasin har ju inga gränser, vi kanske kan kalla det en minigalleria?!

Spolarvätska
Nu kan man även köpa spolarvätska i direkt anslutning till tanken.

Jonas tror att trafikintensiteten kommer att öka i Malung med tanke vad som händer i Mora de närmaste två åren, då hela trafikflödet i centrum kommer att byggas om. Många kommer att välja vägen över Malung, på väg till Sälen. Oavsett flygplats eller inte så kommer många ändå att fortsatt välja bilen, enligt Jonas. Sedan återstår det att se om bilarna drivs av fossila bränslen eller inte i framtiden. Jonas platschef i Malung Andreas Andersson flikar in:

– År 2025 är målet att halva Volvos fordonsflotta ska vara elektrifierad och den andra halvan ska vara hybrider, därför blir laddningsmöjligheterna en nyckelfråga inför framtiden. Snabbaste laddningstiden vi känner till idag är 12 minuter. Under de tolv minuterna vill man kunna gå på toa eller koppla av med en fika, eller kanske ett mål mat.

Pedagogisk färgsättning på slangarna
Pedagogisk färgsättning på slangarna i tvätten.

Jonas vision om hela projektet är att det inom några år finns en mötesplats för fjällturism och lokala människor. Ett Malung-Sälen Business center som har en hel del anställd personal och han är öppen för förslag från andra näringsidkare kring olika verksamheter som kan finnas där.

Tillgängligheten är a och o, vilket gör att man ser över parkeringsmöjligheter i mesta möjliga mån inför nyetableringen av Business Centret. En möjlig yta vore utrymmet mellan Bilkompaniet och bussgaraget, om man inte väljer att möjliggöra för fler nyetableringar av verksamheter där. Men det är en framtida fråga. Fokus just nu är på öppningen, på Black Friday. Andreas berättar vidare om att byggnationen av nya tankar och biltvättsstationer har gått väldigt fort.

Tanken på plats i gropen
Tanken är 29 meter lång.

– Vi tog första spadtaget den 9:e september och nu har vi endast finputs kvar, så totalt har vi byggt i drygt två månader. Vi har grävt minst 70 centimeters djup på hela området för att få bort lera och annat oönskat material. Sedan fyllde vi ut med bland annat grus för att få en stabil grund. Flaskhalsen var den stora tanken och som vi hade räknat med så blev den lite sen i leveransen. Den är specialtillverkad i Estland, mäter 29 meter och rymmer 140 kubikmeter. Den kom faktiskt i ett helt stycke och det var fascinerande att se när den monterades.

Tanken ligger på plats i gropen
Den 31:a oktober lades tanken på plats med hjälp av stora lyftkranar.

Den 29:e november tas den i bruk och i samma stund börjar man montera ned gamla tankarna och taken över dessa. Under öppningsdagen bjuder Frendo på ärtsoppa och adventsfika. Dessutom erbjuder man möjlighet att prova de nya tvättstationerna kostnadsfritt och en instruktör finns på plats. De av våra läsare som minns filmerna om Karate Kid kan då leka ”wax on-wax off” medan övriga får försöka utföra vaxningen av bilen utan Mister Miyagis envetna instruktion ekande i huvudet.

I lera
Tanken levererades i ett stycke och rymmer 140 kubikmeter.

-Biltvätten innehåller 4 nya stationer (en mer än i Mora, skrattar Andreas)

– Man kan använda tvätten ned till 10-15 minusgrader

– I de olika slangarna i tvättstationerna finns avfettning, schampo, avjoniserat vatten med mera. Utöver detta finns även en dammsugarslang.

– Man betalar för den tid man använder tvättstationen. Kortbetalning görs i en tillhörande automat.

– Tankstationerna innehåller bland annat drivmedlet HVO 100, vilket bara finns i fåtalet stationer över hela landet. Även Ad-Blue och Spolarvätska kommer finns vid pumparna, direkt från cistern. Detta innebär att man får bort alla engångsflaskor tillverkade i plast – allt för att minska miljöpåverkan och sätta hållbarheten i framsätet.

https://vimeo.com/375659832

Dela inlägget

Relaterade inlägg