Nästa år testar jag vingarna och blir proffs!

Sommarlovet lider mot sitt slut för alla student-er runt om i landet. Och runt om i världen. För Benjamin Hjort från Malung innebär det att han på lördag flyger tillbaka över Atlanten, hem till Fort Lauderdale i Florida, USA. Där studerar han Sport Business Management vid Nova South Eastern University, samtidigt som han satsar fullt ut på den sport han vid 15-års ålder valde att satsa helhjärtat på: Golf.

I lördags, i strålande och värmande septembersol, samlades närmare 700 deltagare vid idrottsplatsen i Hulån. De skulle alla delta i loppet som bara kördes en gång och sedan aldrig mer – invigningsloppet för den nyanlagda vägsträckan mellan Hulån och Vansbro, arrangerat av Vansbrosimningen. 

Benjamin är blott 22 år, men har redan bott, studerat och spelat golf i USA i tre år, så numera är USA hemma, eller…?

– Nej, Malung är mitt hem, jag älskar det! Jag har många av mina bästa vänner här. Fyra av dem kom över i våras och hälsade på i USA, vilket var riktigt kul och det är himla skönt att vara hemma på sommaren och hänga med dem. Det jag faktiskt saknar mest med Malung, förutom familj och vänner, är lugnet. Vardagen i USA är en väldig kontrast. Tempot är hektiskt och jag ljuger om jag säger att det är mycket fritid, de kvällar man inte har någon plan – de är lätträknade. Malung är kanske inte ett ställe som är optimalt att bo på för att träna golf på hög nivå, men här är det skönt att vara och jag mår bra på Malungs Golfbana och har spelat där hela sommaren, i princip varje dag, då jag inte varit på tävling.

Att Benjamin ändå valde golfen kan ha att göra med en viss moster han har, vid namn Maria ”Mimmi” Hjort. Hon var under många år var en av världens bästa damspelare i golf, så golfen finns mer eller mindre i blodet och han har fått mycket stöd, hjälp, tips och idéer från familjen.

En vanlig dag i Fort Lauderdale börjar ofta med fysträning mellan klockan 6-7, snabbt hem, duscha, käka frukost och iväg till lektioner och föreläsningar som börjar vid 8-tiden. Efter lunch följer golfspel fram till kvällningen då man antingen är ledig eller tar kvällslektioner från 18-22. Benjamin föredrar att ibland hoppa över förmiddagslektionerna (för att istället kunna spela golf) och istället gå på kvällslektionerna. 

Att detta är en kille som gör allt för att bli så bra som möjligt råder det ingen tvekan om. Han tränar gärna 8-10 timmar om dagen, allt från fysträning till slagträning och vanliga rundor på golfbanan, beroende vad han känner att han vill bli bättre på, just för stunden. Tjusningen med golfen är, enligt Benjamin, att man aldrig blir komplett, det finns alltid något man kan bli bättre på och han har alltid gillat att ”nöta” på saker och ting. Men tjusningen är också en frustration, just för att man aldrig blir fullärd – hur mycket man än anstränger sig.

I slutet av högstadiet bestämde sig Benjamin för att satsa på golfen, innan dess spelade han även hockey. Gymnasietiden tillbringade han på ett riksidrottsgymnasium för golf, i Helsingborg och under dessa år tillhörde han topp 5-10 i Sverige, som bäst var han rankad 2:a i sin åldersklass. 

Golfspel på college och universitet i USA kan, i viss mån, jämföras med hockeyspel i USA. Trots att golf är en individuell sport tillhör man i de flesta fall ett lag och varje universitet och stad har sitt eget lag. Universitetslagen letar efter bra spelare och värvar dessa, precis som i hockey. Benjamin fick erbjudanden från 10-talet olika lag, men valet föll till 

slut på Fort Lauderdale. Anledningen till detta varfrämst att han ville studera i södra USA, där klimatet gör att man kan spela golf, året om. För honom var det också viktigt vilka coacher som fanns att tillgå på universitetet. Väl uttagen till ett lag står universitetet för utrustning, utbildning, coacher, resor, tävlingar – rubbet. Benjamin och hans kompisar spelar golf vid sidan av studierna, pluggar precis lika mycket som alla andra och gör alla tentor, men kan få tillgång till extrahjälp om de vill, då de missar stora delar av både höst- och vårtermin pga. tävlingar. 

Förutom Benjamin och hans flickvän, som bor i USA sedan ett år tillbaka, finns det inte många svenskar på universitetet, runt 6-8 stycken gissar Benjamin, men ingen av dem spelar golf. Däremot har de ett gäng sydamerikanska och spanska vänner så de har mer eller mindre tvingats att lära sig spanska.

– När jag börjar drömma på spanska så kanske jag kan hävda att jag kan det, men dit är det långt, långt kvar än. Drömmer gör jag annars på engelska, men efter några veckor hemma i Malung går drömmarna över till svenska igen.

Både studierna och golfen flyter på bra för Benjamin. Flera av hans golfvänner valde att bli proffs direkt efter gymnasiet, men han ville ha en bra grund att stå på efter karriären. 

– Jag är glad att jag valde den vägen, men nu är jag ännu gladare att det bara är ett år kvar, innan jag äntligen får börja spela golf på heltid. Det är redan klart att jag blir proffs nästa år. Man kan välja mellan att spela i Europa eller i USA. Jag kommer att börja i Europa på ”Nordic Golf League”, en tour som jag har spelat på redan i sommar. Topp 5 där, går vidare till ”Challenge Tour” och därifrån går Topp 20 vidare till Europas högsta tour: ”European tour”, vilket är mitt mål om några år. Efter det vill jag tillbaka till USA och spela på PGA-touren, alla golfares mål. 

Benjamin tränar puttning i garaget

För tillfället har Benjamin över ett dygns resa hem till familjen, men alldeles snart blir det ändring på det, då även lillasyster Petronella (efter gymnasium i Helsingborg) flyttar över Atlanten för att studera och spela golf. De kommer att ha tre timmars bilfärd emellan sig då hon hamnar i Tampa. De tror dock båda att det berömda gummibandet kommer att dra dem båda hem tillbaka till Malung igen. Åtminstone på somrarna.

Dela inlägget

Relaterade inlägg