Vasaloppets Sommarvecka inledd

Under den gångna helgen inleddes Vasaloppets sommarvecka med den numera välkända och mycket populära cyklingen. Närmare 24 000 deltagare lockades till, inte bara Sveriges, utan även hela Nordens största MTB-lopp. 

Knappt 11 500 av dessa cyklister tog sig under söndagen igenom den kanske tuffaste av alla elva Cykelvasor 90 kilometer, som nu genomförts. För eliten blev det en torr resa ner till Mora, men för den stora massan var det en blöt och lerig historia. Begreppet lermask fick helt plötsligt en ny betydelse och den har ingenting med skönhet att göra. 

Trots blöta och tunga förhållanden rapporterades det om god stämning och härlig kämpaglöd bland deltagarna och Vasaloppets funktionärer med sitt goda rykte svek inte denna gången heller: glatt humör och peppande bemötande av deltagarna är deras signum. I funktionärsstaben ingår, som alltid vid Vasaloppets arrangemang, flera föreningar från Malung-Sälens kommun.

Ni som kanske tror att det bara är vuxna som deltar i Cykelvasan, ni tror fel. Barnens Vasalopp Cykel arrangeras sedan många år tillbaka i både Sälen och Mora. I Sälenupplagan av loppet deltog i lördags, bland andra, 7-åriga Greta Bjöörn. Hon och hennes pappa Jimmy hade åkt hela vägen från Nyköping för att delta. Greta för tredje gången och Jimmy för sjunde gången, i rad. Hon konstaterade nöjt:

– Starten var roligast och det var inte så jobbigt! Och så fick jag medalj!

En liten kille (som inte ville vara med på bild) runt 5-6 år kryssade fram på sin cykel bland mässmontrarna utanför Experium iklädd full (och förmodligen jättesnabbsnabb!) cykelmundering med allt från handskar till skor, reklamförsedd tröja och vadderad rumpa i byxorna. Ord är ibland överflödiga så han höjer istället ena knytnäven högt i skyn och bränner av ett stort, charmigt leende som svar på frågan om det var roligt eller jätteroligt att cykla Barnens Vasalopp. Sann idrottsglädje!

Det fanns garanterat även barn från vår dalgång på plats, men vi lyckades inte få ögonen på dem. Tagga gärna dina bilder med #malungsbladet så vi kan hylla även de lokala förmågor som deltog.