Rallyklassikern kördes för 42:a gången i Lima

Rallyklassikern kördes för 42:a gången i Lima

Lima MS arrangerar sedan över 40 år den numera mycket populära tävlingen LBC-ruschen. Förra året tvingades man ställa in på grund av mildväder. I år kunde man däremot erbjuda fantastiska förhållanden under en strålande vinterlördag, där förare och publik under eftermiddagen, förärades med ett besök av den sedan länge saknade solen.

Rallyt är omtyckt av både förare och publik, tack vare sina långa och fina specialsträckor. Totalt var rallyt i år indelat i 4 sträckor, fördelade på 189 kilometer, inklusive transportsträckor. Körlängden på specialsträckorna var sammanlagt 99 kilometer. Start och mål för rallyt var vid Ungärde skola och sträckorna kördes i områden på både västra och östra sidan om Västerdalälven.

Vinnaren Christoffer Haglund med kartläsare Nicklas Edvardsson från SMK Nyköping. Foto: Pär Backman. Foto: Pär Backman.
Stefan Olsson med kartläsare Johan Eriksson, Lima MS. Foto: Pär Backman.

SS1. Brännkölsvägarna – Husom
SS2. Mosätra-Fiskemaksstugan
SS3. Äråvägen-Tallberget
SS4. Tandsjön-Torgåsmon

På grund av denna vinters blida väder är det många rallyn som tvingats ställa in. En normal vinter körs runt 50 rallytävlingar i Sverige, men den här vintern är det kanske runt fem stycken som genomförts, gissar Pär Backman, pressansvarig för tävlingen.

Vinnarna i LBC-rallyt: Christoffer Haglund med kartläsare Nicklas Edvardsson från SMK Nyköping. Foto: Pär Backman.

– I år hade vi alla vädergudar med oss och kunde erbjuda fantastiska förhållanden! När vi hade som flest anmälda hade vi 250 startande bilar och då var vi Sveriges största rally. Vi är dock oerhört tacksamma att vi fick 150 anmälda och 144 startande, vilket fortfarande gör oss till ett av Sveriges större rallyn. Jag förstår att förare inte ställer upp på lika många tävlingar under vintrar som denna. De kanske bara har möjlighet att åka på en tävling i sin närhet och att köpa däck för cirka 5000 kronor per styck för en tävling…det blir tufft. Ett normalt år kan de kanske vara med i fem tävlingar eller mer och då blir det en annan femma.

En 8:e placering totalt! Andreas Levin och Therese Levin från Lima MS. Foto: Pär Backman.

LBC-ruschen är ett äkta, klassiskt vinterrally som engagerar många i bygden. Pär skickar massor av beröm till funktionärerna som är den bästa och största tillgången tävlingen har.

– De är guld värda och det bästa vi har!

De tävlande kom ända nerifrån Skåne och några ekipage kom från Norge. Det är svårt att bedöma exakt hur många personer som åkte ut i skogarna för att vara publik, men de var åtskilliga.

Rallyt körs i tre huvudkategorier (Fyrhjulsdrivet, Tvåhjulsdrivet fram och Tvåhjulsdrivet bak) med flertalet underklasser i varje kategori. Huvudklassen vanns av Christoffer Haglund med kartläsare Nicklas Edvardsson från SMK Nyköping och tvåa var Jari Saarinen med sin kartläsare Jörgen Fornander från MSK Kvarnvingarna. Till arrangörsföreningens stora glädje placerade sig hemmaåkaren Andreas Levin med kartläsare Therese Levin, på en 8:e placering totalt och dessutom vann de sin klass (Supercupen framhjulsdrivet).

Från vänster: Elisabeth Lövsta sekreterare i Malungs MK, Ewa Andersson sekreterare i minnesfonden, Ulla Hallesson, kassör i minnesfonden, Rasmus Jernberg Storensten Malungs MK, Jonas Westling Lima MS, Lucas Engvall Lima MS, Mikael Johansson ordförande i Lima MS och Ann Mari Lewin ordförande i minnesfonden.

Andra fina prestationer av hemmaåkare var:
Stefan Olsson med kartläsare Johan Eriksson, 30:e plats totalt och 12:a i sin klass
David Stafås med kartläsare Oskar Bengtlars, 77:a totalt och 16 i sin klass

Under eftermiddagen delades även två stipendier ut från Allan Levin & Fredrik Hallessons Minnesfond. Fondens syfte är att ”ge stöd och uppmuntran till unga juniortalanger med engagemang och ambitioner inom motorklubbarna i Lima och Malung.” Vinnare blev Jonas Westling och Lucas Engvall från Lima MS och Rasmus Jernberg från Malungs MK.