Hoppas att det blir ”wow”!

Har du någon gång funderat över eller drömt om hur ”Ditt nya jag” skulle kunna se ut…? En del är helt nöjda med hur de ser ut medan andra gärna skulle förändra sitt utseende. Vissa tar själva tjuren vid hornen och bokar in en tid hos frisören eller en shoppingrunda för att inhandla nya kläder. Utmaningen med att anmäla sig som frivillig till ett sådant här reportage är att man själv tappar kontrollen, man låter någon annan styra. Det kan vara nog så läskigt och en stor utmaning för många. Det gäller att våga! Det gjorde Caroline och Daniel.

Dagen innan förvandlingen har de båda hälsat på i varsin klädbutik för att prova ut storlekar och plagg som kan tänkas bli deras nya stil. Caroline är förväntansfull:

– Det var jättekul och kändes väldigt bra, Karin och Anna på Hagagården hade verkligen koll på vad de gjorde. Jag var där i över en timme och fick till och med prova trosor som passade min outfit. De sa att jag passade i det mesta och det känns ju bra. Plaggen de valde var lite tuffare än det jag har normalt och jag gillade dem riktigt mycket. Jag hoppas att hela förvandlingen blir ”wow” – jag är egentligen för feg för detta, men nu när jag ändå tagit steget, ska det bli så spännande. Min sambo tror att jag kommer bli snygg, jag håller tummarna för att han har rätt!

Daniel är lite mer tveksam till klädvalet:
– Tomas på Bäckmans valde en polotröja till mig och det tillhör inte mina favoriter, men om jag passar i det så ska jag kanske ha det och då får jag väl vänja mig.

Caroline_före

Caroline Lagerberg
Ålder: 23 år
Familj: Sambo, 2 barn (3 år och 4 månader) och en hund.
Bor: I Malung
Intressen: Umgås med familjen. Åker ofta till Torsby för att hälsa på sambons familj.
Arbete: Jobbar som undersköterska på nattpatrullen i Lima, men just nu föräldraledig.
Stil: Jag sätter på mig det som jag tycker ser bra ut, oftast blir det tights och en tunika eller en enkel tröja, plus en kofta. Det är sällan med två småbarn hemma, men om jag någon gång ska klä upp mig tar jag gärna klänning och älsklingsfärgen är svart!
Varför anmälde du dig?
Jag behöver verkligen tips med vilken klädsel jag passar i, det blir liksom det gamla vanliga man slänger på sig hela tiden. En ny frisyr skadar inte heller, jag har inte klippt mig på flera månader. Jag behöver en push i rätt riktigt nu efter att jag fått barn.

Daniel_före

Daniel Torris
Ålder: 40 år
Familj: Sambo och hund
Bor: I Malung
Intressen: Jagar det mesta som går att jaga och fiskar gärna. Har kört mycket folkrace och rally, men inte på senare år. Funderar på att återuppta det intresset till sommaren.
Arbete: Jobbar som skogsmaskinförare på Jommo Skog.
Stil: Till vardags går jag i arbetskläder och om jag klär upp mig så blir det jeans och en tröja. Jag har aldrig haft kropp för att kunna ha skjorta. Oftast har jag mörka kläder, ljusa kläder blir så lätt smutsiga.
Varför anmälde du dig?
Ska sanningen fram så var det sambon som anmälde mig…det kom som en överraskning för mig. Jag hade väl sagt i något svagt ögonblick att det vore kul att göra något radikalt… Det är lite läskigt, jag var lite fundersam först – det inget man gör varje dag. Nu tycker jag det ska bli kul, en annorlunda upplevelse, men jag har egentligen inga förväntningar.

Frisören för dagen, Sabina Ehnlund som driver salongen Sax & Kam, kavlar upp ärmarna och börjar att ta sig an Carolines långa hår. Daniel lutar sig under tiden bekvämt tillbaka i en av salongens stolar och får en kaffekopp i handen medan han väntar. Miljön i en frisörsalong är främmande för honom, han funderar en stund och berättar sedan:

– Jag tror baske mig att det är över 15 år sedan jag var till en frisör, jag har en kompis som klippt mig med rakapparat och det har funkat bra, så därför blir det här en upplevelse, skrattar han.

Daniel berättar att han under året faktiskt redan har genomgått en förändring av ganska stora mått. I slutet av maj lade han sig på operationsbordet för att genomgå en Gastric Bypass, en förminskning av magsäcken. Sedan dess har han gått ned närmare 50 kilo och kläderna idag har storlek Large, jämfört med dåtidens XXX Large. Han har, som han säger, fått ett nytt liv. Får vi se en skjorta på honom framöver månntro?

Caroline får färg

Med vana händer är nu Sabina i full gång med att kamma, klippa, slinga och färga Carolines hår. Men inte samtidigt förstås. Hon berättar att hon oftast färgar först och klipper sen, men i och med att Carolines hår är så långt väljer hon att göra tvärtom. Hon tog sitt gesällbrev 2014 på Frisörcentrum i Falun och jobbade i två och ett halvt år som frisör i Oslo, innan hon gick på föräldraledighet. Hon återupptog sedan friserandet på LYKO i Vansbro, innan hon i februari i år övertog salongen Sax & Kam. Innan Sabina tog över var salongen främst för herrar och det är många kunder som stannat kvar, så herrklippningar utgör en stor del av det hon idag jobbar med. Fler av de kunder hon hade i Vansbro följde med till Malung och det dyker även upp nya hela tiden, både damer och ungdomar, vilket Sabina tycker är jättekul. Hon ser gärna att hon i framtiden får göra fler uppsättningar eftersom det är en av hennes favoritmoment inom frisöryrket.

Daniel till rakning

– Det går att göra mycket olika uppsättningar, även om man inte har jättelångt hår. En lite längre page, eller axellångt hår har varit en trend ett tag nu, liksom ombrefärgningar och balayage, det är lika snyggt utsläppt som uppsatt. Man behöver inte gifta sig eller gå på bal för att göra en uppsättning, man kanske bara vill göra sig lite extra fin om ska gå ut eller bort en kväll och då är en uppsättning det som kan göra ett riktigt lyft!

Tiden rinner iväg och det står inte på förrän Astrid Bijvoet knackar på salongens dörr. Hon har kommit för att lägga make-up, främst på Caroline, då hon skrattande konstaterar att:

– Jag gissar att Daniel inte vill ha läppstift!

Astrid och Caroline kommer snabbt överens om att det är en fest-make-up som ska testas idag. Det uppenbaras att Caroline tidigare gått en kurs i make-up hos Astrid och eftersom hon är tämligen säker på hur hon ska lägga sin vardagsmake så vill hon nu testa och lära sig att göra en festligare look.

Sista stylingen

– Kan man lägga vardagsmake är det enkelt att bygga på till fest. Idag vill jag markera och framhäva Carolines otroligt vackra ögon med dess fina färg. Hon har dessutom en vacker läppform som är värd att andra blir varse om. Det kommer att bli mörka färger, vilket passar både hennes hy och det festliga i dagens look. Men! Det är viktigt att vi är överens före, och under mitt arbete. Caroline måste känna: Det här är jag! Annars blir det fel. Det är en oerhörd skillnad på att känna sig uppklädd eller utklädd, om man säger så.

Astrid arbetar nästintill heltid i sitt företag ”Astrids hand- och nagelvård”. Från starten för fem år sedan har hon vidareutbildat sig och idag innefattar hennes tjänster och kompetensområde även make-up. Hon svingar sina borstar och penslar som om de vore trollspön, över Carolines ansikte och – simsalabim – Carolines festlook är klar! Tjusig är bara förnamnet.

Under paraplyer, för att skydda sina nyfriserade huvuden i snöyran, knallar sedan dagens modeller de få metrarna på gågatan fram till Petterssons Foto. Där drar Daniel en lättnadens suck när han konstaterar att Tomas valt att (ovetandes om Daniels åsikt) byta ut polotröjan till en tröja med vanlig, rundad hals.

Förvandlade
Hur stiliga som helst!

Fotosessionen går som en dans och varken Caroline eller Daniel verkar vara helt obekväma med att stå framför kameran, även om de inte är vana att dirigeras än hit än dit av både fotograf Gunnar ”G” Matsson och hela det övriga förvandlingsteamet för dagen. Dagen är så till ända och mungiporna åker i taket på dem båda två, vid frågan om det blev det ”wow” som i alla fall Caroline hoppats på….de svarar blixtsnabbt, unisont: Absolut!

Caroline_klar
Caroline - efter.
Daniel_klar
Daniel - efter.

Tomas om valet av kläder till Daniel
Man ser att direkt att Daniel är en kille som inte är bekväm i kostym och är man inte bekväm i sina kläder kommer det inte heller att se bra ut. Därför valde jag ett par mörka jeans till honom, som passar både till vardag och till fest. Tröjan i de mörka färgerna passar fint till Daniels mörka hår och tillsammans bildar de en helhet som jag tycker sitter som en smäck på Daniel – han blev riktigt snygg!

Karin om valet av kläder till Caroline
Jätteroligt att få möjlighet att styla en ung tjej, vi har ganska många äldre kunder men vi försöker ändå att tänka brett vid våra inköp. Carro trivdes i svarta jeans så vi utgick ifrån det, en V-ringad topp gjorde att hennes vackra hals framträdde. För att tuffa till henne lite så valde vi en långskjorta som man även kan använda som klänning om man helknäpper den. Ett par grova strumpbyxor och tuffa kängor gör att man kan använda plagget lite olika. Vi jobbar ofta så på Hagagården, en scarf kan göra skillnad.

Förvandlingsteamet
Förvandlingsteamet. Från vänster: Tomas Bäckman, Karin Nyström, Astrid Bijovet, Sabina Ehnlund och Gunnar Mattsson.

Sabina om Carolines frisyr
När man har så långt hår som Caroline så blir det lätt tungt och det ser väldigt platt ut, därför klippte jag av en rejäl bit för att lyfta upp hela frisyren. Jag ville också skapa mer ljus i Carolines ansikte för att på så sätt rama in det, därför valde jag ljusa slingor i hela håret och på det lade jag en kall nyansering för att neutralisera de gula pigmenterna i slingorna. Slingorna ville jag också ha för att de ger mer liv till håret. Jag klippte även upp längderna runt ansiktet, i höjd med kindbenet, även det för att skapa mer liv så att det ”händer” något kring ansiktet, men även för att rama in hennes fina ansikte lite mer. Viktigast av allt är dock att frisyren blev lättskött eftersom Caroline har småbarn och inte hinner att fixa så mycket med håret. Nu räcker det med att hon drar en borste genom håret och sedan är hon klar. Och OM hon vill fixa till sig någon gång så är det snabbt gjort att ta fram locktången i några minuter eller enkelt sätta upp det.

Sabina om Daniels frisyr
Jag rakade sidorna nästan rena för att skapa en tydligare maskulin profil i Daniels ansikte. På så vis fick vi även bort utstående hår runt öronen. Ovanpå huvudet sparade jag längden, så han kan välja att styla det lite, om han vill. Jag trimmade skägget, återigen för att förstärka och göra ansiktslinjerna skarpare och för att få en finare form på skägget.