Nose Work har blivit en populär sport i hundvärlden, de senaste åren. Sporten kom till Sverige redan 2015, men introducerades för den större publiken 2017 på det stora årliga eventet MyDOG, i Göteborg. Samma år blev sporten en officiell tävlingsklass i Sverige och sedan dess har det rullat på i rask takt. Idag är nose work etablerat och mycket omtyckt bland hundägare. Under den gångna helgen hölls tävlingar på Orrskogen i Malung från fredag till måndag – en av domarna var tjejen som ”importerade” nose work till Sverige, Marie Fogelquist från Falun.

– Idag är vi cirka 4000 medlemmar i Svenska Nose Work Klubben. Att träna och tävla i nose work skapar ett bra samarbete mellan förare och hund. Man ger hunden ett eget ansvar, vilket skapar tillit. Jag rekommenderar gärna att man kör lite nose work innan man går valpkurs. Då har man redan tillitsdelen klar.

Under nose work-träning lär sig föraren att läsa sin hund. Det spelar ingen roll om man har en väldigt aktiv och explosiv hund eller om man har en lugn hund – båda kan lyckas i nose work. Under själva tävlingsmomentet brukar det vara ett fint samspel hund och förare emellan, men även mellan de olika tävlande ekipagen, stämningen är god.

Marie var en av domarna i måndagens tävling på Orrskogen i Malung.

En nose work-tävling går ut på att hunden ska hitta en doft inom ett avgränsat område, runt 10-20 kvadratmeter, på en viss tid. Doften kan vara gömd på alla möjliga olika ställen – det handlar om endast en droppe som hunden ska hitta. Tävlingarna delas in i olika moment och klasser. Klass 1 är eukalyptus, klass 2 är lagerblad och klass 3 är lavendel. De övriga momenten är ”inomhus”, ”fordon” och ”behållare”.

Domaren kör en genomgång innan rundvandringen börjar.

Under måndagen ska Micaela Lindgren tävla i momentet ”utomhus” i klass 1 med sin fyraåriga Golden Retriever: Vilda. De har tävlat några gånger tillsammans innan, men Micaela är nervös under rundvandringen, där förarna får inspektera dagens fyra olika banor, eller de olika ”söken” som hundförarna kallar dem:

Micaela (med dottern Nora i famnen) blir lite nervös när hon ser det stora sökområdet.

– Det är väldigt stora sökområden idag för att vara i utomhusmomentet, vi har nog aldrig varit på så stora förut. Jag undrar hur det här kommer att gå…

Dags för start!

Micaelas kompis Linda Hoffman från Sälen med sin hund Grynet är också med och tävlar. De berättar varför de fastnat för just nose work:

– Det är så enkelt för man behöver inte så mycket utrustning och man behöver inte åka iväg någonstans för att träna, man kan göra det hemma. Hundarna tycker det är roligt och det är mycket mental träning för dem, så de blir trötta. Och nöjda, säger Linda.

– Alla hundar kan vara med oavsett ras. Det spelar heller ingen roll vilken ålder det är på förarna. Jag har sett en dam med rullator som var med och tävlade en gång och i hur många sporter ser man det? Det är jättekul!

Innan start får man göra ett testsök på ett område som inte ingår i tävlingen.
Hmm....här verkar det intressant, visar Vilda.
Och där var den (droppen)!
Belöning av matte när man varit duktig.

För den som föredrar en lugn form av träning och tävling är nose work perfekt, stressar man så går det oftast dåligt. Vill man, kan man utveckla träningen och prägla hunden på till exempel kantareller.

Man börjar alltid tävla i klass 1. För att nå klass 2 måste man först klara av att ta tre diplom i klass 1. Ett diplom får man när man fått godkänt på alla 4 sök i en tävling. Men! Även om det går dåligt på ett sök, men bra på ett annat, så kan man få pris i det enskilda söket också. Lite invecklat för den som är oinsatt, men glasklart för de som är vana att tävla.

Micaela har ett diplom sedan tidigare och vill gärna ta ett till, så att hon och Vilda kan närma sig klass 2.

Linda, Grynet, Vilda och Micaela.

I vår dalgångs område arrangeras en del tävlingar i nose work och åker man en bit utanför kommungränsen finns många fler att välja på. Vill man, kan man tävla i princip varje helg, om man är beredd på att åka en bit. Vid helgens tävlingar var Malung-Sälens Brukshundsklubb arrangör. Över 40 ekipage per dag var med och tävlade.

Under söken bör hundarna inte störas, bara föraren, domaren och tidtagaren är med, så när Vilda kommer fram bakom knuten efter sina fyra sök är vi nyfikna – hur gick det?

Glada miner när Micaela och Vilda dyker upp bakom Brusgårdens knut efter att ha fått godkänt i de två första söken.

Det gick bra, men vi fick inget diplom. Vilda klarade tre av de fyra söken, inom angiven tid. Hon hittade doften på det sök där hon inte blev godkänd, men för sent. Det var lite synd för hon var på rätt ställe och letade, men nådde inte hela vägen fram. Men hon var givetvis jätteduktig ändå, säger Micaela stolt!

Vilda söker längs väggen på dansbanan och efter ett tag markerar hon att hon hittat det hon letar efter.

Senare under dagen visar det sig dock att även om Micaela och Vilda inte tog ett diplom så vann de första pris i ett enskilt sök. Det har aldrig tidigare hänt.

– Vi har kommit tvåa och trea på några sök, men vi har aldrig vunnit förut, så vi blev jätteglada!

Linda och Grynet blev också godkända på tre av fyra sök, men tog inget pris i de enskilda söken. Den här gången. Totalt i tävlingen delades 12 diplom ut bland de 39 ekipage som tävlade.

Under rundvandringen visas väntplatser där förarna måste stanna innan det är dags för deras tur.

Nose Work
Grundades i USA av Ron Gaunt, Amy Herot och Jill-Marie O´Brien. Ron var polis och arbetade innan sin pension mycket med tjänstehundar. Han märkte att många hundar i hundstallar inte fick utlopp för sina naturliga instinkter. Tanken med nose work är därför att ge hundar en rolig aktivering för mental stimulans. Resultatet blir en trött och nöjd hund.

Man tävlar i fyra olika moment:
Utomhussök
Inomhussök
Fordonsök
Behållaresök