Vasaloppet hoppas kunna genomföra sommarveckan, men betalar tillbaka anmälningsavgiften om de tvingas ställa in

Över 18 000 deltagare är anmälda till Vasaloppets Sommarveckas 13 olika lopp i år. För en månad sedan stänge man anmälan och innan påsk inledde man en förstudie för att undersöka hur man kan ställa om, om man skulle tvingas ställ in, p.g.a. pandemin. Målet är än så länge att genomföra veckan den 14-22 augusti, men i dagsläget vet man inte exakt hur.

Vilket fallet än blir kommer man självklart att utgå från och följa myndigheternas rekommendationer och riktlinjer, VD Eva-Lena Frick säger:

– Vi vet att ni är många som undrar hur det blir med era lopp. Tyvärr har vi inte alla svar i dag, men vi jobbar med att hitta bästa möjliga lösningar utifrån de nya förutsättningarna.

Vasaloppet arbetar just nu med att ta fram flera olika valmöjligheter för deltagarna om loppen inte kan genomföras. Om sommarveckan ställs in kommer deltagarna att få anmälningsavgiften tillbaka, om de vill. Valet att ha anmälningsavgiften innestående till nästa år kommer också att finnas. Man tittar även på någon typ av digital lösning, där deltagarna kan genomföra loppen på hemmaplan. Kanske kan Vasaloppsarenan användas på något vis.

Definitivt besked om sommarveckans utformning kommer strax före midsommar, senast den 18 juni.

Start UV
Foto: Vasaloppet

Sportchef Tommy Höglund berättar om anledningen till valet av datum:

– Givetvis vill vi invänta nya prognoser från Folkhälsomyndigheten och skulle det resultera i inställda arrangemang, behöver vi den nästan två månader långa tiden innan loppen för att avbeställa allt material. Det är också viktigt för deltagarna att de hinner planera sin sommar och sin träning. Dessutom ger det oss tid ta fram bra alternativ till alla som anmält sig.

– Vi hoppas att ni har tålamod att avvakta tillsammans med oss och att ni fortsätter att hålla igång träningen på ett säkert sätt, fortsätter Eva-Lena Frick.

Alla som anmält sig till årets sommarvecka har idag fått mail från Vasaloppet om rådande läge och kommer att få ytterligare ett med det definitiva beskedet, i mitten av juni.