Vansbro Triathlon blir Challenge Vansbro

Vansbro Triathlon blir Challenge Vansbro

Den 4:e juli 2021 kommer Challenge Vansbro att genomföras för allra första gången. Det är den befintliga tävlingen Vansbro Triathlon som byter namn då den träder in i organisationen Challenge Family, en snabbväxande organisation för triathlonlopp från hela världen. Vansbro Triathlon blir därmed det första svenska triathlonloppet att ansluta sig till den internationella organisationen.

– Challenge Family är ett känt internationellt varumärke som med sitt fokus på festival, familj och gemenskap passar bra in i Vansbrosimningens värdegrund, säger Tomas Viker, generalsekreterare för Vansbrosimningen.

Inträdet i Challenge Family betyder att arrangörerna får hjälp med marknadsföring och får en helt ny grafisk kostym, insidan kommer dock vara densamma.

Tomas Viker, generalsekreterare för Vansbrosimningen. Foto: Mickan Palmqvist

– Challenge Vansbro kommer definitivt att sticka ut bland de andra loppen i Challengefamiljen, då många av de andra loppen körs i storstäder. Challenge Vansbro blir en härlig kontrast med fokus på naturupplevelser och allt det vackra Sverige, Dalarna och Vansbro har att erbjuda, fortsätter Tomas Viker.

Anledningen att man inte kör Challenge Vansbro förrän nästa år är att tiden är för knapp för att hinna med i år. Tomas berättar:

– Vi har en stor organisation med många medarbetare och funktionärer, alla måste vara väl insatta och förberedda innan vi sätter igång. Dessutom är de stora Triathlonloppen i år redan fulltecknade, så vi bestämde oss för att ta det lugnt och istället göra en bra planering inför nästa år. Vi kommer att öppna anmälan för Vansbro Challenge 2021 i slutet av maj i år.

Foto: Mickan Palmqvist

Triathlontävlingar har fått ökad konkurrens på senare år och Vansbrosimningens organisation (som arrangerar Vansbro Triathlon) kände att de var tvungna att göra något för att utveckla arrangemanget och ställde frågan till Challenge Family om de kunde få bli en del av dem. 

– Vår arena byggs redan vid midsommar, men utnyttjas inte hela tiden fram till simningsveckans slut. Vi har kapacitet att ta emot fler åskådare och fler deltagare och ville därför göra något mer av vår första tävlingshelg – nu blir det en triathlonfestival. Det innebär ett visst ekonomiskt risktagande, men tack vare att investeringsstöd vi fått från Region Dalarna så vågade vi ta steget.

Cykling
Foto: Mickan Palmqvist

Challenge Family är en världsomspännande organisation vilket gör att arrangemanget kommer att gynna hela regionen, inte bara Vansbro. Detta eftersom det kommer att locka många utländska deltagare som, till skillnad från de flesta deltagarna i Vansbrosimningens arrangemang, oftast stannar mer än en natt och vill se sig omkring.

– Ett behov av fler bäddar kommer att uppstå. Vi kommer behöva hjälp av många fler privata stuguthyrare än vad vi har under nuvarande arrangemang. Vi kommer att informera allmänheten mer om detta, när vi kommit lite längre i planeringen, säger Tomas Viker.

Lisa Nordén, OS-silvermedaljör i Triathlon. Foto: Mickan Palmqvist

I samband med Vansbrosimningens inträde i Challenge Family blir den olympiska silvermedaljören i triathlon Lisa Nordén ambassadör för Challenge Vansbro. Lisa kommer även att delta både 2020, då SM i medeldistans kommer till Vansbro, och i premiären av Challenge Vansbro 2021.

– Jag ser verkligen framemot att Challenge Family kommer till Sverige och Vansbro. Det är svårt att hitta ett bättre lopp för att visa upp Sverige, jag älskar arenan och naturen omkring Vansbro är fantastisk. Det är ett litet samhälle som är vana att arrangera stora evenemang och banan kommer att flörta med deltagarna. Jag tror att kombinationen av skog och natur tillsammans med publiken och gemenskapen kommer bli det som verkligen sätter Challenge Vansbro på kartan. Det är svårt att hitta ett bättre lopp för att visa upp Sverige, säger Lisa Nordén, ambassadör för Challenge Vansbro.

Clas Björling, tävlingsledare, Challenge Vansbro. Foto: Mickan Palmqvist

– Som deltagare i Challenge Vansbro får du ta del av en mångårig tradition i Sveriges gladaste triathlontävling. Vansbro Triathlons ambition har alltid varit att deltagare och publik ska få en riktigt härlig upplevelse där gemenskap, värme och glädje går före prestation. Detta fokus kommer vi fortsätta ha även om vi byter namn till Challenge Vansbro, säger tävlingsledare Clas Björling.

På Challenge Familys officiella Facebooksida beskrivs Challenge Vansbro med följande ord:
”Meet Challenge Vansbro: experience the beauty of Sweden with its beautiful nature with excellent hunting grounds, fishing waters, hiking trails and recreation areas. The best thing is that the race will be part of Vansbrosimningen, one of the biggest multisport events in Europe. The tradition of the long open water swim lasts already for 70 years. Each year the event inspires 14.000 swimmers to participate and the whole local community is involved.”


Det här är Challenge Family

41 olika lopp från nästan 30 olika länder
Ca 1 miljon åskådare
Drygt 75 000 deltagare
30 000 funktionärer

Idag innehåller Vansbro Triathlon både en medeldistans, vilket innefattar 1,9 km simning, 90 km cykling och 21 km löpning och en så kallad Olympisk distans, 1km simning, 40km cykling och 10 km löpning. Med Challenge Vansbros inträdande kommer dessa båda distanser att få sällskap av flera varianter av Triathlon att delta i, t.ex. instegslopp med kortare sträckor, lagtävling (stafett) och en kids-variant. Exakt vilka varianter som kommer att vara färdigutvecklade till 2021 är idag inte helt fastställt.