TV-pucken

Den klassiska hockeyturneringen för ungdomar: TV-pucken har spelats ända sedan 1959. För 61:a gången är det alltså i år dags att utse landets bästa distrikt i ungdomshockey. Dalarna har varit i final hela tolv gånger, senast 2011. Dessförinnan får vi se tillbaka så långt som till 1996 för att hitta en finalplats. I år har Dalarna chansen att åter ta sig till final med inte mindre än fem spelare, alla fostrade i Malungs IF, i laget.

Uttagningarna till dalalaget, innehållande 20 utespelare och tre målvakter, började redan i januari. Vid fyra olika lägertillfällen fick de som gjorde anspråk på att bli lagmedlemmar prova sina vingar och visa vad de gick för. Ett gäng killkompisar som spelat i Malung sedan barnsben lyckades i år knipa hela fem av de åtråvärda platserna. Idag spelar Adam Gudmundsson från Malungsfors och Jens Nilsson från Gärdås fortfarande i Malung, medan Alfred Thors från Transtrand och Ludvig Laband ursprungligen från Malung, spelar för Mora och Lucas Lagerberg (Vansbro), för Leksand. Killarna har, tillsammans med övriga laget, spelat bra. Riktigt bra. 

Turneringen började med ett regionmästerskap i april, i Falun. De spelade mot fem andra lag: Hälsingland, Gästrikland, Västmanland, Värmland och Örebro. Dalarnas lag vann.

Under våren och sommaren följde fystester och en hård träningsvecka innan det i augusti åter var dags för ett regionmästerskap, mot samma lag som på våren. Även denna turnering vann Dalarna. 

För ett par veckor sedan spelade de kval till TV-pucken i Östersund mot Gästrikland, Örebro, Västerbotten, Medelpad och SIF-laget (en mix av spelare, som fallit på målsnöret i uttagningarna, från alla olika landskap). Killarna i dalalaget kom tvåa och säkrade en plats i kvartsfinalen. Hela finalspelet spelas i Leksand 31:a oktober till 3:e november.

I kvartsfinalen kommer Dalarna att möta Småland. Övriga lag som deltar i finalspelet är: Ångermanland, Norrbotten, Gästrikland, Södermanland, Östergötland och Stockholm Nord.

Adam Gudmundsson är hoppfull inför finalserien:

– Det är kul att så många från Malungs lag är med i Dalalaget. Vi har inte mött Småland innan. De är bra så vi vet att det blir tufft, men vi hoppas på det bästa!

Turneringen startade med 24 lag och nu är man nere på åtta kvarstående. Håll tummarna för Dalarna, sista helgen i oktober!