Traditionellt Sylvesterlopp i Malungsfors

Traditionellt Sylvesterlopp i Malungsfors

På julafton kunde man läsa följande inbjudan på Facebook:
Midvinternattens köld är hård,
nu ska vi försöka rimma.
Mången nu undrar i enslig gård,
ska vi få svettas halvannan timma?
Månen vandrar sin tysta ban,
och jag som tränat av bara f..
Snön lyser vit på taken,
kommer Sylvester hinna bli vaken?

Javisst, klockan 11 på nyårsafton, står han redo på skolgården i Malungsfors.

Sylvesterloppet 2019. 5 km snor, svett och tårar. Välkomna!

På årets sista dag var det så äntligen dags och passande nog fick vi äntligen återse den igen – solen! Den sken över fåtalet entusiaster som letat sig till Malungsfors skola för att delta i det traditionsenliga Sylvesterloppet. På grund av mildvädret de senaste dagarna var det fem kilometer halklöpning som gällde. Banan var minst sagt hal, då hade tävlingsledningen ändå dragit om rutten för att undvika de allra mest kritiska partierna. Dagens rutinerade löpare var dock utrustade med både broddar och spikskor och klarade sig oskadda genom Malungsfors isbeklädda byvägar.

Vändning
En hal vändning.

Efter den gemensamma uppvärmningen var det tio killar och tjejer som gav sig iväg. Vid vändningen efter 2,5 kilometer var det jämt i täten, men efter ett snabbt stopp där Erik Isaksson var tvungen att knyta sin sko var det till sist Patrik Olsson som drog det längsta strået i herrklassen och korsade mållinjen på lite drygt 20 minuter. Kort därefter gick damsegrarinnan Kristina Lycke i mål.

Segrare i Sylvesterloppet
Dagens segrare: Patrik Olsson och Kristina Lycke.

En för dagen otränad Olof Nilsson, mångårig deltagare i loppet, kommenterade:

– Det var fläckvis isigt och jag är rätt otränad, så jag joggade bara runt. Men det var kul! Glöggmuggen och pepparkakan efter målgång smakar alltid lika bra!

Loppets, utan tvekan yngsta deltagare Linnéa Mattson hade en fin resa under de fem kilometrarna, tillsammans med mamma Sara:

– Jag hade lite håll i början, men det försvann ganska snabbt. Jag sprang hela tiden, så det var lite stumt den sista kilometern, men det tänkte jag inte så mycket på för vi hade fina kossor att titta på. De sprang i full fart mot oss och deras pinglor lät högt, så det kändes nästan som de hejade på oss.

Linnea i mål
Linnéa och Sara Mattsson spurtar mot mål.

Efter målgång bjöds det på glögg med pepparkaka och den multitaskande tävlingsledaren Ulf Gustafsson agerade även prisutdelare. Alla fick varsin välförtjänt chipspåse och segrarna förärades dessutom med varsitt vandringspris.

Prisutdelning

Ulf fick fundera en kort stund men kom till sist fram till att det förmodligen var 15:e gången som han arrangerade Sylvesterloppet.

– Det är ett fantastiskt roligt och lättarrangerat evenemang! Om folk blir sugna på att vara med så behöver de inte vänta ända till nästa nyår – vi kör det sedvanliga ”Påskruset” på påskafton. Då bjuder vi på påskmust! skrattar Ulf.

Tävlingsledare Ulf
Banläggare, tävlingsledare, prisutdelare, glöggkokare med mera: Ulf Gustafsson.
Gruppbild_Sylvesterloppet
Glada och solbelysta (!) deltagare i det 15:e Sylvesterloppet.