Ta vara på det du har runt husknuten

I lördags kunde man, på Knutsbogården i Limedsforsen, få många fina tips om hur man på bästa sätt kan nyttja det som vi ofta har i trädgården, som vi inte tänker på. Maria Pettersson som äger den lilla handelsträdgården hade gjort iordning en liten bar av blommor där besökarna själva fick välja ut vilka blommor de ville ha och sedan binda sin egen höstbukett med hjälp av floristen Ida Limberg. De flesta valde att överlåta binderiet till proffset och tog under tiden de väntade emot goda råd om blomskötsel. 

Ida tipsade bland annat om hur man faktiskt kan använda överblivna växter i trädgårdslandet som dekorativa inslag i höstbuketten – dill till exempel. Eller höga, vassliknande grässtrån. Eller blåbärsris. Fyll ut buketten med sådant du har hemma helt enkelt, man behöver inte köpa allt. 

A och O när det gäller att få växterna att överleva så länge som möjligt är att byta vattnet i vasen ofta, vattnet ska alltid se fräscht ut. Man ska även se till att bladen inte hamnar i vattnet, bara stjälken. Vill man prova på att binda en bukett själv ska man tänka på att lägga blommorna i en spiral när man sätter ihop dem, på så vis bildas mer luft bland blommorna och buketten blir fylligare.

Gårdens växthus hade för dagen förvandlats till ett litet café med kristallkrona i taket och rummet fylldes av ljuvlig doft från den varma köttfärs- och kålsoppan som serverades. Icke att förglömma det smaskiga fikabordet som erbjöd hembakade delikatesser, tillverkade av Sofi Raseus. En lycklig lotterivinnare kammade hem den urtjusiga hallonmoussetårtan med kladdkakebotten. 

 

Runtom i Marias fantastiska höstträdgård fanns hantverkare utspridda för att erbjuda sina alster, allt från träskålar och stomp till kläder och inredningsdetaljer för trädgården. Det är tredje året som Maria anordnar denna höstdag och i år tog det bara någon timme innan all ljung var slut. Övriga växter gick också snabbt åt  – Maria lovade att ta hem mer så fort som möjligt. 

– Idag har jag knappt suttit ned efter vi öppnade, otroligt kul med så mycket folk, även om det regnar, säger Maria. Förra året var det en fantastiskt fin och solig höstdag, vilket gjorde att jag räknat med mindre folk i år, men jag hade fel och det är jag glad för.

Handelsträdgården har funnits i fyra år och har, under hösten öppet torsdagar till lördagar, kvällstid. 

Här och där hittar man idérika och dekorativa blomsterinstallationer, till exempel en plåttrumma upphängd i en ställning av björkar, innehållande hängande jordreva (Glechoma Hederace Murreva). Väl värt en titt, även när det inte arrangeras höstdag.

 

I Malungsfors kunde man under lördagen också handla från lokala hantverkare och odlare under Bondens Marknad. Regnet stod stundom som spön i backen, men stoppade inte folket i dalgången då vi vet att man klär sig efter väder. Dessutom lockade både kolbullarna, stekta över öppen eld och dragningen i Ryalotteriet. Av snacket att döma verkade det som att folks lördagsutflykter denna helg gick både till Malungsfors och Limedsforsen.