Spåravgift införs för skidspåren på Malungs sportfält

Spåravgift införs för skidspåren på Malungs sportfält

Från och med 1 januari i år tas en avgift ut för att få åka i de preparerade längdskidspåren på Malungs Sportfält. Barn och unga upp till 18 år åker gratis och vuxna och pensionärer betalar 500 respektive 250 kronor för hela säsongen 19/20 (15 december till 31 mars). Säsongskortet säljs i form av en spårknapp med nål, som fästes på jackan eller mössan. Det finns även dagkort som kostar 50 kronor.

Anders Fält, fritidschef på Malung-Sälens kommun, berättar om bakgrunden till denna avgift:

– Vi behöver intäkterna från spåravgiften för att kunna täcka utgifterna, helt enkelt. Vi har länge varit en av få kommuner som inte tagit avgift för att få åka på längdskidspåren. Vi har många och långa spår om man jämför med en andra kommuner i vår storlek. Dessutom håller de hög kvalitet och den dagliga prepareringen med arbetstimmar och drivmedel kostar mycket pengar. I runda slängar kostar produktionen och driften av skidspåren 900 000 kr under de dryga tre månader som de underhålls.

Spårknapp_19_20
Spårknappen för längdskidspåren på Malungs Sportfält.

Kostnaden kommer säkerligen inte att minska med åren. Speciellt med tanke på rådande väderlek.

– Vi har bara hört positiva kommentarer hittills. Man förstår att det kostar om man vill ha denna kvalitet på spåren. Vi välkomnar gärna fler längdskidåkare att njuta av våra fina spår och även draghundar och paraidrottare. Vi vädjar till folks goda vilja när det gäller kontrollen av säsongskorten, för i nån mening kommer fusk äventyra det goda med spåren, säger Anders.

Han man frågor kring avgiften eller förslag på hur man kan utveckla verksamheten kring sportfältet är det bara att höra av sig till kommunen, hälsar Anders.