Snabba fötter i Grönlandsparken

Det var spänd förväntan på Wille Thors torg i Malung i lördags förmiddag. Där stod 50 deltagare i Kyrkspringet med nummerlapp på bröstet, pirr i kroppen och spring i benen. De var alla mellan noll och sex år och väntade på sin start i Kyrkspringet. Efter Maria Anderssons uppvärmning och startsignal exploderade startfältet och de små benen pinnade på i en rasande fart runt Grönlandsparken. Så snabbt att haren och vägvisaren för dagen, Linnéa Mattsson, fick lägga på ett extra kol för att inte bli omsprungen. Alla hade inte lika bråttom och valde istället att spatsera i lugnt tempo med mamma eller pappa i handen. 

Kyrkspringets historia sträcker sig en bra bit bakåt i tiden. I augusti 1988 arrangerades det första ”Minispringet” för barn. På den tiden fanns även Kyrkspringet för vuxna, med hel-, halv-, och kvartsmaraton som distanser och just det året stod t.o.m. biskopen på startlinjen. Kyrkspringet innehöll då även en prästklass med en korkåpa som vandringspris. Därutöver fanns även Lilla Kyrkspringet på 6 kilometer.

Det betyder att helgens lopp var det 32:a i ordningen. Ovetandes om detta firade ändå barnen med segergester när de korsade mållinjen. Många nöjda barn bar senare omkring på sitt diplom i ena handen och festisen, och andra energikickar som behövdes efter ansträngningen, i den andra. 

Efter Kyrkspringet ringlade köerna långa till de olika borden i matfestivalen, vilka erbjöd mat från när och fjärran. Tur Åke konfererade och underhöll under dagen tillsammans med flera andra musiker från orten. Trots att vädret inte var på topp under årets Gatufestival blev det tack vare musik och festivalens utställare en riktigt trevlig eftermiddag i centrum.

Selma i Kyrkspringet