Skateparken i Sälen – en poppis plats

Skateparken i Sälen – en poppis plats

Invid den norra väggen av idrottshallen i Sälens by ligger den – skateparken. Färdigbyggd precis efter att den första snön singlade ned i höstas, så det är alltså inte förrän nu man har kunnat börja använda den på allvar. Här gör quarterpipe, banks, boxar, rails, polejams och curbs att en massa kids och en och annan ”gubb- och gumm-, -skateare” som de kallar sig, kan fördriva tiden på ett lustfyllt sätt i både en och två, eller ännu fler timmar. De som står bakom parken är Sälens Skateboardförening.

Föreningen bildades 2016. Efter några större projekt som visade sig vara icke-genomförbara tappade man lite sugen, men nu har de återfunnit lusten i och med bygget av parken förra sommaren och hösten – äntligen har de någonstans att åka och bedriva verksamhet!

Skateparken bakom Sälenhallen har blivit ett populärt tillhåll för både de som åker skateboard, kickbike och BMX.

Allt började med att kommunen ville satsa på sommararrangemang för barn och frågade föreningen om råd efter vad man skulle köpa in.

– Vi svarade att det inte finns någon vits med att köpa in utrustning om det inte finns någonstans att åka. För att åka skateboard måste det finnas en juste och slät asfaltsyta och några features att öva trick på. Vi tog på oss att göra själva byggjobbet och så fick vi bidrag till materialet och byggde detta. Kommunen, via Kultur- och Fritidsnämnden, upplåter marken – jätteroligt! säger Björn Källén, som sedan nyligen är föreningens ordförande

Vid tidningens besök var Alve Källén, Tage Bonerfält och Björn Källén på plats.

De har också fått möjligheten att köpa in en del skateboards och hjälmar som de kan låna ut om någon inte har en egen. De har redan använts under prova-på-dagar som föreningen arrangerat. Planen var att ha ett invignings-, och tävlingsevent i höstas när parken var klar, men så kom snön och senare Corona. Under tiden som gått har dock fler anledningar till att fira dykt upp längs vägen, så det ska självklart firas någon gång i framtiden.

– Häromdagen fick vi besked om att vi antagits till Svenska Skateboardförbundet, vilket betyder att vi blir en del av Riksidrottsförbundet. Det ger oss möjlighet till bra försäkringar om vi vill arrangera träningar och tävlingar och dessutom kan vi söka LOK-stöd och jag tror att man kanske tar oss mer på allvar, hoppas Björn.

Björn menar att skateboard har ett oförtjänt dåligt rykte.

– När vi skulle börja bygga höjdes en del, men inte så högljudda som tur var, röster att det skulle bli mycket stök kring parken, att det skulle bli fult och så vidare. Jag vill påstå att det blivit precis tvärtom – det är ett mycket populärt tillhåll för barnen i byn efter skolan och stämningen är väldigt bra! Dessutom är det rent och snyggt, konstaterar Björn.

Alve testar ett trick - och lyckas!
Även Tage testar och lyckas! Trots att Alve ser skeptisk ut...

En soptunna finns på plats och skräpet hamnar där och inte på backen, enligt Björn. Alla som åker i parken är måna om att asfaltsytan är fri från småsten och skräp, annars vet alla att olyckor lätt händer. Intill soptunnan står ett trädgårdsbord som föreningen fått till skänks från en förälder och i utkanten av asfalten ligger en stor hög med stenplattor som de fick gratis efter en efterlysning på facebook.

– I kväll är vi några medlemmar som ska hjälpas åt att bygga en ny bank och någon gång under sommaren hoppas vi kunna färdigställa vår första ramp och då kommer stenplattorna att utgöra basen, som den ska stå på.

Björn tar fart nedför "banken".

Skateboard som sport föddes av surfare som ville försöka återskapa surfingen på land, genom att bygga vallar, som kunde imitera vågor, och andra ”hinder” att öva tricks på, som de kunde överföra till vattnet.

– I skateboard handlar det inte om att jaga hundradelar. Det handlar om att ha kul, att pusha sig själv och lära sig nya trick – det är det som är så roligt och som driver en. Anledningen till den goda stämningen är att man blir lika glad när någon annan sätter ett trick som den övat på länge, som om man gjort det själv. Det finns liksom ingen prestige – alla peppar alla!

Björns personliga stora dröm är en inomhusarena för skateboard i Sälen, men sanningen är att det faktiskt redan finns en, i en minivariant i alla fall, i Lindvallen. Där inomhusbassängen en gång fanns, i samma byggnad som värdshuset, kan man idag åka skateboard i en ramp som sträcker sig över hela bassängens längd. Idag hålls rampen stängd för allmänheten men skateboardföreningen har tillgång till den och planerar aktiviteter och träningar där längre fram, efter sommaren.

Lägg märke till de nötta utsidorna av skorna...Så ser alla skateares skor ut. De nöts på detta vis när de gör så kallade "ollies" - alltså att de med fötternas hjälp tippar brädan så att de kan ta sig över hinder.