Förra veckan kammade elever från skidgymnasiet i Malung hem inte mindre än fyra medaljer i Ungdoms-OS. I fredags mellanlandade de i sina hemorter för att i lördags åter styra kosan norröver till Malung. I måndags var det stort tårtkalas i skolan för att fira framgångarna och nu är de i full gång med träningen igen. Inför nya utmaningar och tävlingar.

Les Diablerets. Inte helt lättstavat (men Emma prickar ändå in varje bokstav på rätt ställe), men ett namn som ingen av dem kommer att glömma i första taget. Det är skidorten utanför Lausanne i Schweiz, där de alla fyra deltog i Ungdoms-OS och tog sina första medaljer och framskjutna placeringar, i ett stort mästerskap. De är eniga om att det var en stor upplevelse.

Svenska laget med maskoten
Den svenska alpina truppen tillsammans med Ungdoms-OS-maskoten Yodli. Det är ett hybriddjur från de schweiziska alperna, en tredjedel ko, en tredjedel get och såklart en tredjedel S:t Bernardshund. Yodli är blå som himlen och alpsjöarna , grå som bergen och med några stänk av gult som den schweiziska raclette-osten.

– Totalt var vi borta i 8 dagar och det var riktigt häftigt hela tiden! Det första som hände när vi landade var att vi blev eskorterade av volontärer ända fram till OS-byn, som var ett stort, nybyggt lägenhetskomplex. Vi som deltog i OS var de första som bodde där. Jag tror faktiskt att det mesta med tävlingar och allt runtomkring var väldigt likt ett ”riktigt” OS. Det sa i alla fall en del av de ledare som vi träffade, som själva varit på ”riktiga” OS, säger Adam.

Emma fyller i:

– Det var en stor, otroligt påkostad invigning med flera tusen personer inblandade. Den ägde rum i en av de arenor som kommer att användas under Hockey-VM senare i år och den var fullsatt. Jag tror att det var närmare 2000 personer boende i OS-byn och totalt var det 79 länder som deltog. Vi bodde väldigt tight i byn så det var lätt att lära känna deltagare från andra nationer. Tror att vi var 80-talet deltagare i både herr- och damklasserna, i de alpina grenarna. Vi hörde att det var runt 10 000 volontärer som var engagerade.

OS-invigning
Invigning med pompa och ståt!

Själva OS-byn låg en bra bit från tävlingsarenan. Varje dag fick de stiga upp kl. 04.20 för att sedan åka buss eller tåg i två timmar för att ta sig till backarna. Tidigt, visst – men de tycker ändå att det funkade. Under resan fick de tid att gå in i den berömda bubblan och ladda upp. Backarna var i toppskick, målområdet häftigt och det var en mycket större publik än vad de hade föreställt sig. En av deras tränare, Emil Englund, som varit med på ett flertal stora arrangemang genom åren, intygar att arrangemanget är i världsklass.

Ingen av dem nämner en specifik händelse under veckan som utmärkande, hela upplevelsen med alla människor, den fina skidåkningen, all säkerhet runt arrangemangen (de var tvungna att scanna alla sina väskor innan de fick komma in i OS-byn, precis som på en flygplats) var fantastiskt, men medaljerna var naturligtvis grädden på moset. Maskotceremonierna vid arenan och prisutdelningarna på kvällarna är båda händelser som de gärna tänker tillbaka på, allihop.

Adam och Hanna kommer från Karlstad, Emma från Sollentuna och Oskar från Täby. Varför har de valt att studera på skidgymnasiet i Malung?

– Det här skidgymnasiet är ansett som det bästa i Sverige! Det är bra tränare, bra ledare och en bra träningsanläggning. Dessutom är det ett genomtänkt studieupplägg och allt detta sammantaget gör att bra åkare vill studera här. Vi har alla varit här och kollat in skolan, pratat med tränare och så, innan vi ansökte och det var ingen tvekan, säger Oskar.

– Tränare och lärare har ett nära samarbete och har sett till så att planeringen för oss blir bästa tänkbara. Vi åker skidor 2-3 dagar i veckan under säsong, vilket gör att vi går fyra år i gymnasiet istället för tre. Vi hade aldrig fixat att hinna med studierna annars, menar Emma.

Yey! Emma vann!

Att 4 av 6 alpina åkare i Sveriges trupp kom från skidgymnasiet i Malung och att de tillsammans tog 4 medaljer och ytterligare 5 topp-10-placeringar är med andra ord ingen slump. Ändå hade ingen av dem räknat med att det skulle gå så bra i Ungdoms-OS, som det till slut gjorde. Förmodligen för att de sällan eller aldrig tävlat mot internationellt motstånd förut. Men ack vad de bedrog sig! Och tur var väl det.

Adam på prisutdelning.

Väl hemma får de ta emot gratulationer från alla de träffar. Först att gratulera på plats i Schweiz var media av olika slag, i den så kallade ”mixed zone” där all press och media möter åkarna direkt efter åken. De blev ibland intervjuade även innan åken. Hela ”pressgrejen” var också en roligt och nyttig erfarenhet inför framtiden, som innehåller fler internationella tävlingar.

– Jag åker med juniorlandslaget till Sydkorea och Far East Cup, asiens motsvarighet till Europacupen, i februari, berättar Adam. Det ska bli spännande och lärorikt. Där blir det nog tuffare att hävda sig då vi tävlar mot seniorer. Men det ska bli kul att få prova på!

Emma och Oskar tävlar på här hemma i Sverige i FIS-tävlingar, junior-SM och senior-SM.

Oskar, Emma, David, Adam och Hanna i det nybygda lägenhetskomplexet. Det var en häftig truppkänsla, då vi alla bar samma kläder och vi lärde känna de övriga deltagarna i den svenska truppen väldigt bra, berättar Emma.

Elevernas tränare David Andersson, som var med på plats i Lausanne, är märkbart stolt över elevernas prestationer:

– Ni gjorde det jäkligt bra! Det var bästa tänkbara konkurrens och dessutom gjorde ni många bra resultat även innan OS. Ni var rätt förberedda och jag tror att ni hade väldigt skoj under detta äventyr, inte bara med tanke på medaljerna, utan även allt runtomkring.

Emma, Adam och Oskar ler och nickar instämmande:

-Absolut!

Foton: Privata

Hemma i Malung igen vilar Adam, Oskar och Emma ut i sin foampit på "Fabriken" (Skidgymnasiets träningshall.) Hanna kunde inte vara med på intervjun då hon var kvar nere i Europa för att tävla.

Adam Hofstedt, Karlstad, 18 år
– Guld i slalom
– Guld i super-G
– Brons i kombinationen
– 5:a i storslalom.

Emma Sahlin, Sollentuna, 18 år
– Guld i slalom 

Oskar Gillberg, Täby, 18 år
– 4:a i slalom

Hanna Aronsson-Elfman, Karlstad, 18 år
– 5:a i slalom
– 5:a i super-G
– 7:a i storslalom