Öppna skidspår i Kläppen och Malung

Är du sugen på att åka längdskidor? Faktum är att du faktiskt redan nu kan åka både klassisk och fri stil på längdspåren i Kläppen, som smygöppnas idag (tisdag 12/11). Officiellt öppningsdatum är den 22:a november, men tack vare väder och vind kan man öppna redan nu. Idag finns 700 meter belysta spår, men det kommer att byggas på allt eftersom. Vid skidstadion i Malung har man ”rullat” och grundpreparerat 7,2 kilometer och en del hugade entusiaster har redan provat på att åka. 

Kläppenspår
Som på räls! 700 meter belysta står på Kläppen. Foto: Magnus Noppa

Det krävs ytterligare några snöfall innan man kan dra spår för klassisk teknik i Malung. Rekommendationen för de som vill köra skate, från Jonas Melin (engagerad pistmaskinförare åt Malungs IF Skidor), är dock att man inte använder sin allra finaste utrustning, då det finns risk att den förstörs med rådande snömängd. 

Snökanonsnö vid skidstadion i Malung
Snökanonen har gått i drygt 30 timmar vid skidstadion i Malung. Just nu finns cirka 1500 kubikmeter.

Malungs IF Skidor och Malung-Sälens kommun hjälps åt att preparera spåren i anslutning till ishallen. Officiellt öppningsdatum är den 15:e december. Fram till detta datum dras spåren ideellt och givetvis är det väder och vind som styr hur pass bra man kan få till underlaget. Härom dagen körde man snökanonerna i närmare 30 timmar och lyckades få ihop runt 1500 kubikmeter snö. Jonas hälsar:

– Vi gör allt vi kan för att de som vill ska kunna åka skidor så fort det går!