Öje Winter Arena – ett isparadis!

Öje Winter Arena – ett isparadis!

Som så många andra vinteranläggningar i landet väntar nu även isarna i Öje på lite välbehövlig kyla. Kylan behövs för att de upplogade banorna ska frysa igenom ännu mer och för att Öje IFs idogt och ideellt arbetande medhjälpare ska kunna förfina ytskiktet till perfektion. Det är inget fel alls på banorna idag – tvärtom, de är jättefina! Men när man hör hur Christer Eriksson, Bengt-Göte Tåli och deras kompisar resonerar och entusiastiskt beskriver den nya utrustning de kunnat köpa in tack vare EU-bidraget de fick i december från ”Leader Dalälvarna”, förstår man att för dessa herrar är endast det bästa gott nog. De vill kunna erbjuda besökarna en is av absolut högsta klass. De menar att årets arena bara är i sin linda, på grund av det milda och blåsiga vädret. De har ”bara” plogat två gånger ännu, denna säsong.

Det är gråmulet och lite blåsigt denna dag, inte superlockande att vistas utomhus. Ändå är det många som sökt sig till en av Öjes senaste stoltheter – Öje Winter Arena. Och stolta kan de verkligen vara, arenan är ett fantastiskt bra tillhåll för alla: motionärer, elitidrottare, friluftsmänniskor, skridskofantaster, barnfamiljer, pensionärer, hockeyspelare, fotgängare och sist, men inte minst: sparkåkare. Man tänker sig kanske en byggnad då det heter ”arena”, men så är icke fallet. I denna dalgång känner de allra flesta till Vasaloppsarenan, som är benämningen på den 90 kilometer långa sträckan mellan Sälen och Mora och i Öje har man tänkt likadant – arenan betecknar hela Öjesjön och allt vad man kan hitta på där.

Trafikstockning på Öjesjön
Närapå trafikstockning på den 15 meter breda banan.

Arenans centrum, där start och mål är beläget, är badplatsen i Öje, halvannan kilometer från E45:an. Här möts man av en stor lappkåta i vilken det finns ved, så man kan grilla medhavd korv. Vissa helger finns funktionärer från Öje IF på plats och man kan då överlåta själva grillningen till dem och bekvämt köpa korven. Arenan saknar en tydlig entréskylt, men vem behöver det när det finns en skylt som visar var ”Sparkeringen” är?! Det är precis vad det låter som – en parkering för sparkar.

Sparkering
Sparkeringen.

De finns i olika storlekar och färger, men kommer alla från Vansbro Sparkfabrik. De blev inköpta tack vare ett bidrag. Här kan besökarna låna en spark för en tur på den cirka 2 kilometer upplogade banan, ute på Öjesjön. Man kan även låna skridskor, hockeyklubbor, bandyklubbor, puck och utrustning för längdskidåkning. Bengt-Göte Tåli berättar:

– Vi ska vara ärliga och säga att detta är inte är någon lönsam verksamhet, utan bygger på att vi söker och får bidrag så vi kan köpa in både underhålls- och utlåningsutrustning. Man kan säga att vi nu får tillbaka en del av de pengar som vi betalar för att vara med i EU, vilket är väldigt positivt. Vi ser på antalet besökare och hör på deras kommentarer att arenan är mycket uppskattad och det är väldigt roligt – det är för dem vi håller på med detta.

Plogbil på Öjesjön
Christer Eriksson i nya fyrhjulingen, som har plogfästen både fram och bak.

Christer Eriksson bromsar in 4-hjulingen med plog bakom och stannar till, där vi står och pratar. Han, Beng-Göte och kompisarna i styrelsen har plogat banor på Öjesjön i drygt 10 års tid. Idag har han plogat i knappt 4 timmar runt banan som är mer än 15 (!) meter på bredden. Tricket att få till en bra is är att få bort snön så fort som möjligt, när det snöat, så att det fryser igenom och isen byggs på. Ligger snön kvar så isolerar den och värmer, vilket förtunnar isen. I dagsläget är isen minst 30 centimeter runt hela banan – ismakargänget provborrar kontinuerligt över hela arean för att ha koll på detta.

Fordonet som Christer kört idag väger 400 kilo och han garanterar att det är hur säkert som helst om man håller sig på det plogade området. Faktum är de faktiskt plogat lite längre än rundåkningsbanan, ytterligare 1 kilometer fram till Djupsundet, där det i dag är 17 centimeter tjock is. Fullt åkbart även dit, alltså. Om vädret tillåter den närmsta veckan kommer man att ploga ända till Vitensand och då pratar vi om en sträcka på fem kilometer. Drömmen, som som föll in för några år sedan, är att kunna ploga och göra bana ända fram till Hånäset, med en avstickare till Lännviken.

– Då blir det blir rena vägnätet här på sjön! skrattar Bengt-Göte.

Hela isgänget samlat.
Hela ismakargänget samlat: Kjell Pedersen, Christer Eriksson, Lennart Helmersson, Bengt-Göte Tåli och Björn Andersson.

Huruvida de lyckas med det eller inte, avgör Kung Bore. Han var väldigt aktiv i början av vintern, men senaste veckorna kan man nästan tro att han glömt bort vilken månad det är – har han blivit gaggig måntro? Gumman Tö är faktiskt inte välkommen i vår dalgång, än på ett tag.

Den lilla hockeybockeyarenan, intill kåtan.
Den lilla hockey bockey-planen, precis bredvid kåtan.

Ute på rundslingan kommer jag och min kumpan för dagen, ikapp Edith Möllenberg som med mammas hjälp skjuter på barnvagnen där lillebror Frans sussar sött. Det är första gången denna säsong som de är här, men de brukar komma hit flera gånger varje år. Innan rundturen har de hunnit med att leka på isen utanför kåtan och grilla korv. 

Lena Tåli med barnen Edith och Frans

Nu har de lånat en spark och mamma Lena Ståbi hanterar med lätthet både vagn och spark när Edith inte orkar skjutsa på lillebror längre. Lena berömmer arenan: 

– Jag tycker det är ett toppenställe att vara på med familjen, vi åker hit lite då och då. Vill man komma utomhus och göra något tillsammans, så är det perfekt. Det finns något att göra för alla och hela tiden en samlingsplats vid kåtan. Ibland åker vi skridskor, ibland spark, oavsett vilket så kan Frans vara med i barnvagnen. Just nu väntar vi på deras pappa som är ute på tur med långfärdsskridskor.

Om man lånar en spark och sparkar oavbrutet runt hela banan, utan att för den skull ha en puls nära max, så tar ett varv cirka 12 minuter från start till mål. Går man eller åker skridskor får man revidera den tiden efter egen förmåga, men där har ni i alla fall en hint.

Tillbaka vid kåtan träffar vi en hurtig familj som är på väg ut på banan igen, efter en matpaus. De var på plats i arenan även dagen innan och åkte långfärdsskridskor, under fantastiska förhållanden, ända till Vitensand. Turen tillbaka blev jobbigare än planerat, då vädret snabbt slog om till storm och de hamnade i motvind….

Beppo med familj
Malin, Lisa, Oskar och Per.

Idag har de åkt 15 kilometer med långfärsdsskridskor och nu väntar ytterligare några kilometer på skridskor och spark.

– Vi brukar även vara här och åka vanliga skridskor och även längdskidor, när de dragit spår. Allt är väldigt bra ordnat. Idag fick vi för oss att ”göra en Stina Nilsson” och försöka åka skridskor så att telefonens GPS skulle skriva ett ord…vet inte om det lyckades så bra…, men det är tips på en kul grej om man vill ha en liten utmaning under åkturen! skrattar dottern Lisa.

Hej
Hur har de åkt egentligen? Visar GPS:en fel...?
Hej, hej
Nix, ingen felåkning! Med lite god vilja ser man ju att de bildat ordet HEJ med sin skridskoåkning, eller hur?

Under de senaste åren, med något undantag på grund av dåligt väder, har Öje IF gjort det till en tradition att anordna en månskenskväll i arenan. Då lyses banan upp av marschaller och i månskenet glider man fram på spark, skridskor eller till fots. Är det vindstilla så är tystnaden kompakt. Undertecknad var själv där för ett par år sedan och det är faktiskt svårt att hitta nog med superlativ för den upplevelsen. Magiskt är ett ord som ändå beskriver känslan rätt väl. Håller tummarna för att kvällen blir av, även i år.

Den som äger en pannlampa kan förstås ta magiska kvällsturer även när det inte är månsken. Ett bra tillfälle för en sådan kan vara då Öje IF anordnar grillkväll vid arenan, vilket händer titt som tätt. Grilltillfällena anordnas även i dagsljus när väder, vind och antalet tillgängliga funktionärer tillåter.

Jag har ej gjort någon djuplodande research kring antalet arenor för fordonet spark, i Sverige, men törs ändå påstå att det inte finns speciellt många, om ens någon mer än den i Öje? Måhända finns det redan något företag eller förening som lagt beslag på Stig-Helmers klockrena citat från filmen Snowroller, om inte så skulle Öje Winter Arena kunna göra det, med ett litet tillägg: ”In Sweden we call it a kick – and this is the place to use it!”

Samlingsplatsen - grillkåtan.
Inne i kåtan kan man grilla egen korv eller köpa.

Utrustning som Öje IF köpt in, tack vare EU-bidraget:
– Fyrhjuling med plog både fram och bak
– Borste som sopar isen blank
– Skrapa som hyvlar isen
– Mindre plogbil (som kommer börja användas när isen blivit tillräckligt tjock)

Aktiviteter du kan utöva:
– Sparkåkning
– Skridskor
– Hockey Bockey
– Långfärdsskridskor
– Längdskidor
– Promenad (företrädesvis med dobbar eller spikskor, men funkar även utan)
– Korvgrillning
– Islekar