Nu kommer padeln till Malung!

Nu kommer padeln till Malung!

Vännerna Jani Taivaloja och Kent Karlsson såg under förra året hur padelboomen växte fram över hela landet. Nästan som svampar ploppade den ena banan efter den andra upp ur marken, i än den ena, än den andra orten. Så sent som i december förra året öppnade två padelbanor i Fiskarheden och under sommaren kommer flera stycken att byggas i Sälen för att möta upp det förväntade behovet hos sommarturisterna. Jani, som är gammal tennisspelare och som även gillar padel, hade grunnat ett tag på att bygga något även i Malung och sa till slut till Kent: ”Vet du, nu vill jag att vi verkställer det här även i Malung. På riktigt!”. De startade firman Malungs Padel och Event AB och dryga halvåret efter första tanken dök upp, kommer det att bli som Jani önskade.

Under tisdagens morgon sattes grävskopan i marken för att börja bygga de två nya padelbanorna. Det gick undan! Bilden är tagen på eftermiddagen och redan är formen för banorna klara och gruset har börjat fyllas på.

På tisdagens morgon var det den gamla vanliga gräsmattan man kunde se, söder om Bullsjöns utomhuspool. På eftermiddagen däremot möttes förbipasserande av en helt annan syn. Nu syntes en stor uppgrävd rektangel, delvis täckt av vit duk. I rektangelns ena hörn låg en stor hög med grovt grus och mitt i alltihop stod en grävmaskin. Detta är början till de två utomhusbanorna för padel som ska stå klara för spel redan i slutet av maj.

– Från första början skulle vi bygga banorna utanför ishallen, men vi hamnade i lite trubbel då det visade sig bli alldeles för dyrt, eftersom marken där är sank. Tack vare väldigt god hjälp från kommunen genom Hans Unander och planarkitekt Johan Sandgren, fick vi istället hjälp att hitta den här marken, berättar Jani.

Grus fylls på och mer ska det bli!

Både Jani och Kent framhåller hur viktig hjälpen de fått från kommunen varit under hela projekttiden. När de tog kontakt med dem i februari fick de gehör direkt och råden samt förslag till arrendeavtal var klart på ett kick. Projekt ”Padelbana i Malung” har därefter förlupit i snabb takt med analyser av för- och nackdelar, kostnadskalkyler, ansökningar om olika tillstånd och undersökningar där de tagit reda på hur intresset för padel ser ut i Malung.

– Vi har varit i kontakt med de som är bollaktiva i Malung, inom sporter som till exempel badminton och  tennis. De har alla uttryckt en önskan om att få möjligheten att spela padel och varit positiva. Idag finns det de som pendlar till Mora och till och med Leksand för att få spela. Det är långt… men snart kan de istället spela på hemmaplan, fortsätter Jani.

Kent Karlsson och Jani Taivaloja är vännerna som står bakom satsningen på campingen.

Båda banorna är byggda för dubbelspel med fyra spelare på varje. Underlaget är konstgräs och över detta strös sand i önskad mängd. Till banorna vid Bullsjön har de beställt den dyraste grässorten som kräver minst underhåll och som ger ett spel med ”en lugnare gång”, som Jani beskriver det.

– Det fina med padel är att alla kan spela! Ungdomar, pensionärer, gubbar, tanter, flickor, pojkar, familjer, par eller vad det nu är, det spelar ingen roll. Det är en ”snäll” sport som inte kräver speciellt mycket kunnande eller fysisk ansträngning, om man inte vill. Man är nära bollen hela tiden. Men de som vill anstränga sig ordentligt och utvecklas kan göra det och spela professionellt om de så önskar, konstaterar Jani.

Kent tror att han kommer spela en del när banorna öppnar. Jani är däremot helt säker på att han kommer spela mycket! Han är gammal tennisspelare i grunden och gillar padel väldigt mycket som träningsform.

Killarna tror att padelbanorna kan bli en trevlig familjeaktivitet och ett bra komplement till campingens minigolf och pool. Förhoppningen är att Bullsjöområdet blir en aktivitetshörna i Malung.

– Vi är glada att banorna hamnade här till slut. Här kan vi samverka med campingen och vi tror att vi kan gynna varandra och att det mynnar ut i något som är bra för hela bygden, säger Kent.

När nu bygget är igång kommer det att gå fort, om timingen stämmer. Gräsmattans rektangel ska fyllas med grus, en betongsockel ska gjutas och asfalt ska läggas. Därefter ska gräsmattorna, som levereras den 10e maj, monteras och omgärdande väggar i härdat glas ska byggas. Alla leveranser har hittills fungerat bra, trots pandemin och killarna håller tummarna för att det ska fortsätta så. Slutresultatet kommer att likna två glasburar.

Förhoppningen är att padelbanorna ska bli ett bra komplement till de övriga aktiviteter som finns på campingen, till exempel minigolf och bad.

För att ta sig in i buren när det blir dags för spel behöver man boka en tid och betala via nätet, för att därefter erhålla en kod som ger tillträde till banan. Har man inte en egen racket kan man hyra detta i campingens reception och där kan man även köpa bollar.

– När vi varit i kontakt med andra banor runtom i länet så säger de att de mest intensiva timmarna är tidiga morgnar och sena eftermiddagar och kvällar. Många spelar innan de går till jobbet. På förmiddagarna är det många pensionärer och sedan tar ungdomarna över på eftermiddagarna, efter att de slutat skolan. Mest frekventa besökare på kvällen är de som jobbar och familjer. Jag gissar att det kommer att bli något liknande även här, säger Kent.

Exakt vad byggnationen av banorna kommer att kosta i slutändan är de inte hundra procent säkra på, men att de kommer att passera miljonen, det vet de bestämt. Investeringarna står de för, helt själva via sitt nystartade bolag.