Mitt Nya Jag!

Hur många är vi inte som någon gång tänkt: jag skulle vilja göra om mig, byta frisyr och klädstil – prova något nytt! När vi sedan sitter där i frisörstolen och får frågan om hur vi vill ha håret den här gången, så fegar vi ur och klipper topparna två centimeter, eller filar lite på den kortklippta frisyren. Som alltid. Vi önskar att vi vågade, men inser att vi är fegisar. Att anmäla sig till ett ”Mitt-nya-jag-reportage” är då ett sätt att ge den svaga djärvheten i oss, en spark i baken. Då har man liksom inget val – man lägger sitt öde i förvandlingsteamets fria händer. Sedan håller man tummarna och hoppas på det bästa.

Vi hittade två modiga människor som var villiga att ta steget och utmana sin farhåga för förändring, för att till sist kunna stilla sin nyfikenhet inför frågan: Hur kommer jag att se ut efteråt? Susanne Öhman och Henrik ”Henke” Jansson var rejält pirriga när de anlände till salongen ”Emmas Frisör”, på Experium i Sälen.

Henke och Susanne före förvandling
Susanne och Henke före förvandlingen.

Susanne Öhman
Ålder:
51 år
Familj: Man, två döttrar, en son och två hundar
Bor: I Skålmo, Lima
Arbete: Undersköterska på Skålmogården

Varför anmälde du dig?

– Det var en kollega som uppmärksammat annonsen och som tipsade mig. Jag har alltid sagt att jag vill göra något sådant, så jag slängde iväg en ansökan tillsammans med ett par bilder och blev riktigt chockad när jag fick reda på att jag skulle få göra detta. Skräckblandad förtjusning kan man säga, men det ska bli kul för jag vill se lite fräschare ut och få reda på vad jag passar i, både när det gäller frisyr, färger och kläder. 

Henrik Jansson
Ålder: 42 år
Familj: Två barn och en hund
Bor: Öje
Arbete: Maskinoperatör på Autoform i Malung

Varför anmälde du dig?

– Det var syrran som pushade mig. Vet inte om det var en fin gest att säga att hon tyckte jag borde klippa mig eller om hon bara tyckte att jag behövde en förändring. Förmodligen en kombination av båda. Jag var tveksam först och sa nej. Sedan började jag fundera lite och blev nyfiken – jag gillar utmaningar, så jag skickade in en bild.

Henke berättar att han varit nervös hela dag-en och funderat mycket hit och dit. Susanne instämmer och säger att hon funderar lite på vad hon egentligen givit sig in på, men efter att ha träffat Ella, och provat kläder, innan hon kom till salongen, känner hon sig lite lugnare. Ella har berättat för henne att hon inte bör ha vida, långa tröjor på sig och det håller hon med om. Ella driver, sedan tio år tillbaka lifestylebutiken mindful LIVING uppe på Tandådalen. Hon hjälper ofta kunderna med styling då de gärna tar tid på sig när de shoppar kläder. I fjällen tar de sig den tiden på ett helt annat sätt än hemma i stan, då måstena är betydligt fler. 

Förvandlingsteamet för Mitt nya jag reportaget
Förvandlingsteamet. Från vänster: Anna Nordqvist, Ella Atterlid, Lovisa Bålstad, Emma Kronberg och Nicolina Ahlström.

Förvandlingsteamet har redan innan planerat och har klart för sig exakt vad de vill göra med dagens modeller – det ska bli en stor förändring, men inget galet. De sätter entusiastiskt igång. Emma Kronberg, som driver Emmas Frisör sedan elva år tillbaka, börjar blanda färg till Susanne. Kollegorna Nicolina och Lovisa fattar sax, kam och rakhyvel. Emma jobbade tidigare i Skövde och hamnade, som många andra, i Sälen tack vare ett säsongsjobb:

– I större städer upplever jag att folk var betydligt mer stressade när de kom till oss frisörer, det var ofta ”efter jobbet, innan träningen”. Här är många på semester och tar det lugnare. Det är inte ovanligt att mamman i familjen klipper sig medan övriga går in och badar på Experium. Eller att stugägarna klipper sig hos oss varje gång de är uppe och ser till sin stuga. Det blir lagom intervaller för tillsyn av både frisyr och stuga, skrattar Emma.

Slingor i håret
Många slingor blir det.

På salongen träffar de folk från hela landet; turister, säsongsjobbare, ortsbor och så en och annan kändis – en skön mix av allt och som ger en härlig, familjär känsla, vilket både kunden och frisörerna uppskattar. Emma och hennes kollegor jobbar, förutom klippningar och färgningar, med allt möjligt inom frisöryrket: extensions, skägg, bryn, fransar, uppsättningar och det sistnämnda är mycket frekvent återkommande när man har salong i Sälen. Det är inte alls ovanligt att de gör två bruduppsättningar om dagen under de tätaste bröllopsperioderna. 

Lovisa använder sax och kam
Lovisa klipper en frisyr som är lätt att styla och som funkar till vardags utan att man behöver använda allt för mycket produkter.

Emmas två ledord för salongen är utbildning och service. Alla frisörer är välutbildade och uppdaterar sig ständigt genom att åka på mässor, kurser och visningar. Servicen handlar om allt från en god kopp kaffe till den självklara hårbottenmassagen som alla kunder får, frisörbesöket ska vara en helhetsupplevelse. 

Efter någon timme på salongen har det hänt grejer med både Susannes och Henkes kalufser. Rejäla grejer. Då dyker Anna från Experium SPA upp och börjar noggrant syna modellernas ansikten – här ska läggas make up! Anna tittar främst på ansiktsform, hudton och om det finns några säregna drag i ansiktet som hon vill lyfta fram. Till sin hjälp har hon en mängd olika nyanser och penslar som ligger i hennes arbetsväska och hänger i ett redskapsbälte, runt midjan. Efter en snabb konsultation med frisörerna kommer hon fram till följande:

– Susanne har fina drag som jag vill lyfta fram i make-up:en, framför allt hennes fina kindben. Jag kommer att jobba med mjuka, softa färger som passar bra till hennes dova toner. För att göra det lite festligt får hon en accentfärg på läpparna, vilken hon kan välja att ta bort när hon sminkar sig för en vanlig vardag. Hon kommer att få mineralmakeup för att jämna ut huden och ge fin lyster. Sedan jobba med highlight och shade för att förstärka dragen ytterligare. Henrik är rödrosig i ansiktet så jag måste prova mig fram tills jag hittar en ton som passar i hela hans ansikte. Ofta tittar man på hudfärgen på halsen och de underliggande nyanserna i huden för att hamna rätt, färgmässigt.

Nicolina friserar Susanne
Nicolina har slingat upp Susannes hår och sedan nyanserat in det i en soft guld/kopprig ton med en skuggad botten. Här klipper hon av längderna så frisyren blir betydligt kortare med mer volym.

20 minuter senare är förvandlingen klar och snacka om skillnad…! Den klassiska sportfrågan känns given till våra modeller: Hur känns det?

Klart!

Susanne: Det känns bra! Det är ovant, känns som att jag har håret uppsatt, men jag är helnöjd! Barnbarnen kommer kanske inte att känna igen mig när jag ser dem, men det går nog snabbt över, ler Susanne.

Henke: Jag är urnöjd, det kunde verkligen inte ha blivit bättre! Det här känns som jag och kläderna är helt rätt, precis min stil. Jag är fantastiskt glad över att jag vågade, jag måste tacka syrran som tipsade mig – jag tror att hon också blir nöjd, säger Henke och blinkar med ögat.

Till sist är det dags för det moment som både Susanne och Henke är minst bekväma med; fotograferingen. De gillar inte att stå framför kameran och att le på beställning är inte det lättaste, men med hjälp av den erfarne fotografen Gunnar Mattssons tips och trix, så går det praktiskt taget som en dans och hela gänget; frisörer, stylist, sminkös, modeller och fotograf är lättade och mycket nöjda med sitt dagsverke, när sista fotoblixten smäller av. 

Slutfix
Förvadlingsteamet slutfixar inför fotografering.

En härlig stämning råder med skratt och livliga diskussioner under tiden som alla plockar ihop sin utrustning och modellerna byter om till vardagskläder. Sedan går de ut genom salongens dörrar som sina nya jag. Kunde man möjligen se att de sträckte lite extra på sig…, eller var det inbillning?

Slutresultatet
Tadaaa! Slutresultatet! Är det samma personer som när de kom till salongen...?

Nicolina om Susannes frisyr
Då Susanne har en oval och nätt ansiktsform skulle hon passa i de flesta frisyrer, hon hade ganska spröda längder så jag valde att klippa av det ordentligt. Med en lite kortare frisyr fick hon en naturlig volym som faller fint efter hennes virvel. Luggen klippte jag för att korta av ansiktet lite och då kom hennes vackra blåa ögon fram. För att se vilken färgnyans jag ville hålla mig till kollade jag på hennes hudton runt halsparti och kinder, det som klär henne bäst är jordnära, mjuka och varma färger därav slingade jag upp hennes hår för att sedan nyansera in det i en soft guld/kopprig ton med en skuggad botten för ett naturligt och mjukt resultat.

Schamponering

Lovisa om Henriks frisyr och skägg
Min uppfattning av Henrik är att han inte är en person som kommer stå och lägga håret i en perfekt bena eller som skulle känna sig bekväm i en allt för välkammad frisyr så jag valde att klippa en frisyr som han enkelt kan styla till på olika sätt men som dessutom funkar till vardags utan att behöva använda allt för mycket produkter. Idag ville jag med stylingen förstärka hans eget fall i håret och eftersom jag behöll lite längd upptill i frisyren kunde jag få fram det utan att det känns allt för strikt. Skägget klippte jag i en passande form för att förstärka Henriks ansiktsform och framförallt hans fina käkben som gömde sig under det vildvuxna skägget.

Henke rakas

Ellas tankar kring Susannes kläder
Susanne har en härlig utstrålning, en kropp att vara stolt över, men som så många kvinnor gör hon allt för att dölja sin egen potential då hon väljer kläder. Min tanke var att framhäva hennes former och färger på ett mjukt och lite lekfullt sätt. Så vi började med att gå ner två storlekar! Vi provade en mängd olika outfits och valet föll på varma färger, gärna många färger, vilket passar Susanne väldigt bra. Därför valde jag en färgglad skjorta med skön kvalitet och ett härligt fall. Susanne använder inte chinos särskilt ofta, därför föll valet på en snygg och välsittande finbyxa i svart. Den är stretchig och komfortabel, så man känner sig snygg, men ändå mindre uppklädd. En tuff skinnjacka i brunt, höll kvar den varma mjuka tonen, men gav pondus och attityd. En väska är en rolig detalj som man inte ska ”slarva bort” när man gör sitt klädval. Denna tar inte plats, men slukar det man mest behöver (Ellas privata). Jag valde ett långt halssmycke för att, även där, ge outfiten en tuffare attityd och samtidigt låta ansiktet och frisyren få ta plats. Susanne har ett väldigt vackert leende som talar för sig självt, så tunga smycken är inget hon behöver (örhängena är Susannes privata). Skorna som hon lånat av sin ena dotter, var klockrena! Skorna är det som kan få en outfit att antingen lyfta eller falla helt platt. Högklackat är aldrig fel! Denna outfit är både elegant och ledig och framhäver en härlig kvinna i sina allra bästa år! 

Gunnar Mattsson fotar