Marica Renheim efter det efterlängtade SM-guldet: ”Det var det här guldet jag ville ha!”

Marica Renheim efter det efterlängtade SM-guldet: ”Det var det här guldet jag ville ha!”

Foto: Emilia Cortinovis

Det är en glad Marica Renheim vi når på telefon, i bussen på väg hem från lördagens SM-tävling i stadioncross, som gick av stapeln i Boden. Hon vann och tog därmed den enda guldmedalj hon saknade i sin digra samling. Hon har varit borta från sporten i närmare tre år, eftersom hon varit mammaledig med tvillingar.

– Det känns så bra! Jag har ju varit medveten i många år att jag inte har den här medaljen och det var det som sporrade mig att tävla idag. Om jag skulle lagt av utan att ha tagit den så hade det skavt, skrattar hon.

Just stadioncross är mer intensiva och tighta race, jämfört med vanlig skotercross. Tävlingen körs bara i ett kvalheat, där man tävlar om startpositionen i finalen. Marica fick en dålig start i kvalheatet och körde nästan över vallen, men rutinerad som hon är lyckades hon köra upp sig till en andra plats.

Under sin karriär har Marica spenderat tre säsonger som förare i USA och den serie som finns där, precis som hennes bror Adam Renheim fortfarande gör. Därför har hon bara tävlat i SM i stadioncross en gång tidigare, 2018. Den gången körde hon ett jättebra kvalheat och det såg bra ut inför finalen, men där körde hon och några andra tjejer ihop i första kurvan och sedan var det kört. Hon fick vänta tre år till innan hon fick nästa chans, Den tog hon och förvaltade väl.

Har du hunnit att träna något alls inför denna tävling?

– Nja, det ska jag nog inte skryta med att jag har gjort, men det kändes ändå förvånansvärt bra. Tack och lov så är inte denna disciplin den allra mest konditionskrävande, det handlar om kortare heat än vid vanliga tävlingar och mycket handlar om att vara startsnabb och köra intensivt de första varven så att du hänger med.

Marica åkte idag med brorsans skoter, pappa var på plats och skruvade och mamma tog hand om barnen. Hon är tacksam för att de runtomkring henne möjliggjorde det för henne att tävla idag.

Vinnare! Igen! Foto: Emilia Cortinovis

Vad var det som gjorde att du vann idag?

– Jag kom snabbt in i rutinerna. Jag fick en mycket bättre start än i kvalheatet och låg tvåa. Vi kom snabbt ikapp och varvade de förare som åkte långsammare. Ledaren åkte i den varvades spår och det såg jag. Jag försökte hitta ett annat spår på sidan och lyckades smita förbi. Det är lätt att köra i ett favoritspår om man ligger först, men man måste våga chansa och byta spår.

Var detta din comeback, kommer du att återuppta din karriär nu?

– Det blir lite annorlunda nu när jag har familj, men jag är anmäld till nästa helgs SM-tävling. Den körs inte så långt bort, så det funkar. Men jag är inte säker på om jag kommer att köra resten av SM-serien. Det var det här guldet jag var ute efter.

Marica och sambon bor i Orsa och har precis skolat in sina tvillingar på förskolan och på måndag börjar hon jobba igen, på ett nytt jobb.

– Jag börjar jobba hos Cubic i Mora, det är dem jag tävlar för också, det blir en rolig mix att få kombinera jobbet med sitt intresse. Det ska bli skönt att komma tillbaka till rutinerna.

Hur kommer du att fira dagens seger?

– Det blir nog inget storslaget i dessa tider tyvärr. Kanske äter vi en god middag tillsammans med familjen.