Malungs IF fyller ett sekel

Den 8:e februari nästa år uppnår föreningen Malungs IF den nobla åldern av 100 år, ett helt sekel med andra ord. En respektingivande ålder. Såklart skall det firas både en och två och kanske ännu fler gånger, alla planer är i dagsläget inte klara. Om vi säger att MIF är föräldern så fyller dessutom två av ”barnen” jämt nästa år då Skinnarloppet fyller 90 år och Malungs marknad fyller 50 år. Kanske kan vi kalla Dansbandsveckan för ett ”barnbarn” och denna yngling i sammanhanget firar 35 år under 2020. Det finns alltså mycket att fira och uttrycket ”tiden går fort”, känns rätt i detta sammanhang.

I föreningens arkiv finns en lagbild från en fotbollsmatch från 1910, där det anges att laget spelade för Malung. Dock bildades alltså inte själva föreningen förrän tio år senare. Genom åren har MIF skördat stora framgångar i flera olika idrotter och om detta kommer man, sektionsvis att berätta under det kommande året på så kallade historiekvällar. Där kommer gamla och unga att träffas för att ta del av historier från förr. Den inledande träffen går av stapeln den 28 januari, där man förkovrar sig i MIFs skidåknings- och backhoppningshistoria.

Delar av 100-årskommitten
Nästan hela jubileumskommittén inför hundraårsfirandet, framför delar av den enorma prissamling som Malungs IF samlat på sig och förvaltar: Nils Munters, Åke Rangedal, Sten-Inge Eriksson och Sören Haga. Saknas på bilden gör Daniel Henriksson och Birgitta Larsson.

Jubileumsåret och dess firande följer årstiderna och respektive sektion kommer att fira som mest när aktuell idrott har sin säsong. Skinnarloppet kommer exempelvis att köra ett elljuslopp bara för tjejer, fredagen före huvudloppet. Ishockeysektionen kommer i februari under ishockeyns dag att bjuda in gamla spelare till en träff och i samband med en hemmamatch, blir det tröjhissning i hallen och en del annat. Precis som på senare år kommer hockeyn i augusti att arrangera en match mellan två lag där det är högst troligt att Leksands IF är ett av lagen. Fotbollen börjar sitt firande redan under vintern med en vinterturnering, i höst blir det fotbollens dag och i sommar arrangerar man extra aktiviteter kring Skinnarcupen, plus en jubileumsmatch. Friidrotten kommer att ha historiekväll i april och handbollen kommer att ha en aktivitet den 28 mars. Det finns knappt någon hejd på trevligheterna och då har vi inte ens gått in på varken Malungs Marknad eller Dansbandsveckans eventuella firande. Vad månde det bliva…?!

Översvämning vid Skinnarvallen
Skinnarvallen översvämmad år 1959.

Sammanställningen över en 100-årshistoria har börjat och i oktober beräknas den vara klar då jubileumsskriften ”MIFFARN 100 år” kommer att ges ut, till alla hushåll i Malung. Samtidigt letar man och sammanställer material till en jubileumsfilm som ska spegla föreningens första 100 år. Filmen premiärvisas på jubileumsårets ”Grand Finale” – den stora banketten på Orrskogen som är planerad till den 7 november. Förutom underhållning kommer man där att förära trotjänare och flera idrottsutövare inom föreningen med diverse utmärkelser.

Skidtjejer från Malung
Framgångsrika Malungstjejer vid Kalle Anka Cup och USM. Rebecka Forsberg, Stina Nilsson och Jenny Landström.

MIF jobbar med att bli mer miljömedvetna och hållbara under jubileumsåret och självklart även framåt i tiden. I den egna anläggningen Skinnarvallen har man investerat i ny värmepump och luftvärmepump. Totalt har föreningen satsat runt 500 000 kronor på energibesparingar och ytterligare besparingar är planerade. I denna hållbarhetsanda kan de som vill stödja föreningen lite extra under året inhandla en nyligen framtagen miljökasse i återvunnet material. Skinnarcupen kommer i sommar att lanseras som en miljösmart cup, där allt boende och alla spelplaner är inom gångavstånd.

MIF Hockey
MIF-spelare som var med i A-laget under storhetstiden i Div. 1. Ulf Nilsson, Leif Sixtensson, Ulf Gunnarsson och Bengt Gunnarsson.

VÅRA BÄSTA MINNEN FRÅN MIFs FÖRSTA 100 ÅR 

Sören Haga (51 år i huvudstyrelsen)
Kvalmatcherna 1981 till Elitserien (SHL) när MIF Hockey mötte Kiruna. Kiruna vann båda matcherna med 5-2 och vi spelade i näst högsta serien i 11 år. Självklart var det också en högtidsdag när vi fick inviga vår ishall 1978.

Sten-Inge Eriksson
Stina Nilssons dubbla JVM-guld i längdskidor och hennes världsrekord på 100 meter på Bislet i Oslo – hon slog bl.a. Marit Björgen och tog hem segern som junior!

Åke Rangedal
1968 vann MIF Fotbollens division 3 och spelade i division 2 de kommande två åren. Då fick vi bland annat spela på Stockholms stadion – det var stort! Stort var det också när vi 2015 kunde bygga vår efterlängtade inomhushall för fotboll, med det senaste konstgräset.

Birgitta Larsson
När vi 1969 startade vi upp ett damlag i fotboll i Malung, vilket vi var bland de första i landet att göra – tror bara att Öxabäck var före oss. När damfotbollen gick upp i division 2 och under 80-talet och spelade där 2 säsonger, är också minnesvärt.

Nils Munters (61 år som förtroendevald i MIF, varav 8 i huvudstyrelsen)
När Erik Gustafsson blev svensk mästare i längdskidåkning på 5-milen 1979 och jag hade förmånen att få vara med och serva honom. Det var mäktigt!

MIFs prissamling
Delar av MIFs enorma prissamling.