Har du laddat upp med godis till påsken ifall det kommer några söta kärringar eller gubbar och knackar på? Kanske tillhör du den ”nyttiga” givaren som istället laddat upp med frukt? Eller så kör du den mest praktiska varianten och lägger några kopparmynt i den putsade kaffepannan…? Oavsett vilken kategori du tillhör, så kanske du inte ens får besök av några käcka kärringar eller sturska gubbar i år, med tanke på rådande smittorisk. Men att påskpyssla är en tradition som inte ens en pandemi kan ta ifrån oss.

Vilket påskpyssel man väljer att göra skiljer sig säkerligen mellan olika familjer. En del kan inte vara utan påskriset och de målade äggen medan andra fokuserar mer på påskkärringarna och kycklingarna. I vilket fall som helst kan de olika skapelserna vara tillverkade av olika material och precis som i allt annat, så går det trender även i detta. Karin Hinders på Karins Pysselbod i Malung har koll på vad som är populärt i år:

– Lera i alla möjliga olika former är väldigt populärt i år, liksom frigolit, träkulor och kardad, färgad ull som man nåltovar. Den klassiska gamla piprensaren är också en favorit. Vad man gör av dessa material är mycket varierat, men ägg hör väl till det absolut vanligaste och enklaste att hantera, även för små händer.

Att återbruka saker är också en trend och att samla pysselmaterial från naturen, till exempel videung. Fjädrar är däremot på väg ut på grund av djurhänsyn. Generellt tror Karin att man påskpysslar mindre idag än förr i tiden, kanske som en följd av att man inte påskpyntar sina hem lika frekvent längre? Dock kan man se att pysseltrenderna går i cykler – samma pyssel återkommer med jämna mellanrum.

Mors lilla Olle i blåbärsris, Kycklingar av lera och frigolit eller ett nåltovat ägg - alternativen på vad man vill pyssla i påsk är många!

– Färdiga pysselkit där allt material finns med är omtyckta, men om folk vill pyssla eller inte verkar också ha med vädret att göra. Är det fint vill man göra saker ute och är det dåligt så stannar man inne och pysslar. Ett roligt pyssel som många velat prova i år är gipsbindeägg, som kan användas som exempelvis skål eller blomkruka när de är klara.

Karin har haft sin lilla butik igång sedan 2011. Först inne i sitt hus och senare i en bod ute på gården. Ett fyrtiotal pysselträffar har hon hunnit med och deltagarna har varit allt från 6-åringar upp till 70+. Ofta har mor- och farföräldrar tagit med sig barnbarnen. Det är inga regelrätta kurser, utan man träffas helt enkelt och utbyter idéer. Det är ofta högtryck för pysselträffar just runt högtider av olika slag.

– Det är härligt när barnen är med, de är så fria i tanken. I deras värld behöver en kyckling inte alls vara gul till exempel. Den kan lika gärna vara blå eller lila och ha 15 ögon, utsatta över hela kroppen och så blir det en rymd-figurs-kyckling istället. Precis lika fin som någon annan, säger Karin.

Gör ditt eget äggskal
1. Blås upp en ballong.
2. Klipp en gipsbinda i lagom långa längder.
3. Doppa bindorna i vatten och lägg på ballongen i flera lager.
4. Låt torka.
5. Smäll ballongen och ta bort den.
6. Klipp och forma till ett halvt ägg med ”krossade” kanter.

Övriga tips att pyssla med i påsk:
· Äggjakt (skattjakt) med eller utan utklädnad
· Decoupage av servetter på ägg av papp eller trä
· Urblåsta ägg som målas och hängs upp i riset
· Egna dockskåp
· Bullet journaling
· Art journaling