Johanna skapar fantasifulla tårtor: Det är småpillet som lockar!

Johanna skapar fantasifulla tårtor: Det är småpillet som lockar!

En prinsesstårta ser ut på ett visst vis och smakar på ett visst vis. Likaså gör en Schwarzwaldtårta. Tårtorna som Johanna Lindqvist skapar ser aldrig likadana ut och de smakar heller inte likadant. Frågan är förresten om ordet tårta räcker för att beskriva hennes skapelser…? Nja, vi bör nog lägga till ett ord bakom – ordet tårtkonstverk är mer rättvisande. Det är precis det hon skapar, små konstverk. Hennes tårtmakeriresa började i maj 2019, när hon blev mammaledig och kunde ägna tid till sitt bakande. När hon på sin 30-årsdag, dryga året senare, fick en hushållsassistent av sin mamma och bonuspappa så var degen satt.

Hemma i hennes lilla kök på Storbygärdet ligger en duk på bordet, ingen disk, rena bänkytor och där råder allmän ordning. Bästa kompisen, hushållsassistenten, vilar bredvid diskbänken, ren och fin. Det enda som avslöjar att här bor en tårtkonstnär är en hylla intill kylskåpet. Den är proppfull med lådor och burkar som innehåller diverse verktyg, som bara finns hos någon som tycker om att göra tårtor.

– I våras började jag lägga ut lite bilder på tårtor jag gjort, på instagram. En tjej frågade om jag ville göra en till henne och det gjorde jag. Sedan instagrammade hon en del och sedan blev det stort, säger Johanna glatt.

Pilljobbet kräver koncentration och precision.

Hon böjer sig koncentrerat fram över ett liten skylt av sockerpasta och börjar pensla kopparfärg i små fina spår som är utstansade på dess yta. Johanna har tyckt om att pyssla och måla sedan hon var liten. Tack vare tårtorna får hon nu utlopp för sin fantasi, som legat dold i många år. Att baka har också varit ett intresse, men det har kommit mest senaste året.

– Den stora grejen med tårtorna är att få vara kreativ och använda fantasin, dekoreringen är det roligaste. En hallonmousse är en hallonmousse och går inte att variera i all oändlighet, men det kan man göra när det gäller dekorationerna. Bakningen går mer på automatik. Det är småpillet som lockar, tiden bara flyger iväg och jag märker inte att det ibland gått timmar, när jag suttit och modellerat.

Johannas egen tårta som hon gjorde för att fira starten av den enskilda firman.
Tårtan på bilden är den Johanna höll på att dekorera när Malungsbladet var på plats. Den består av chokladbottnar, kolasås med daimkross, glasskräm och passionsfruktscurd. På toppen ligger en vit chokladganache.

En av tårtorna hon jobbar med när Malungsbladet besöker henne är till henne själv. I helgen ska hon fira att hon i dagarna registrerat sin egen enskilda firma. 

– Det är naturligtvis jätteroligt! Det är av praktiska skäl, jag kan inte längre påstå att det är en hobbyverksamhet, det har blivit för stort för det. Jag vill inte ta färre beställningar, så för att kunna fortsätta valde jag att ta det steget.

Johanna bakar ofta tre eller fyra tårtor varje helg. Ibland måste hon tacka nej, då hon inte hinner. På vardagarna jobbar hon som platsansvarig på ett fastighetsföretag där hon ansvarar för vaktmästeri och städning. Hon trivs väldigt bra med det och siktar därför inte på att bli tårtbagare på heltid, inte som det ser ut nu i alla fall.

– Jag har inget emot att det växer, men jag kämpar inte för det. Det blir det det blir.

Ganachen måste ha exakt rätt konsistens innan man häller på den.

Uppenbart är att Johanna inte lider brist på kreativitet, men det krävs väl ändå någon slags utbildning i olika tekniker för att åstadkomma det hon gör…eller?

– Ja, det kallas Youtube, där hittar man allt! Jag har läst en del böcker och tittar på bakprogram ibland, men det är Youtube som är grejen, skrattar Johanna.

Johanna gör tårtor i tre olika storlekar. Formarna tar upp ett helt hyllplan i köksskåpet.

Utseendet på och innehållet i tårtorna varierar mycket. Tillsammans med kunden kommer Johanna överens om färger, smaker och utseende.

– Ofta vet de själva ungefär vad de vill ha och ibland bestämt ett tema för tårtan. När de inte vet kommer jag med förslag och så arbetar vi fram något tillsammans. Ibland får jag helt fria händer.

Paw Patrol. Johanna gör alla dekorationer själv. Figurer, macarons, chokladkulor, marängklubbor osv.
Vilket barn skulle inte vilja ha den här enhörningstårtan...?

I en bisats säger Johanna att hon egentligen bara är nybörjare, vilket känns ytterst tveksamt…

– Jo, men det är jag! Jag lär mig nya saker hela tiden när det gäller bakning, smaker och deras olika kombinationer, modelleringstekniker och så vidare. Jag misslyckas helt med vissa saker som jag gör. Macarons som jag använder som dekorationer uppe på tårtorna till exempel, det är ett jättesvårt projekt och ibland får jag slänga hela satsen.

Hon är tacksam för det extra kylskåp som står i tvättstugan, som hon fått av sina svärföräldrar. Familjens ordinarie kylskåp skulle aldrig räcka till. Som mest har hon fyra tårtor på gång samtidigt.

– Ibland önskar jag att jag hade ett större kök. Tårtbaken blir i vägen för matlagningen då och då. Det ligger grejer över diskbänken, köksbänkarna och hela köksbordet. Det ser inte alls ut som det gör just nu… Då är det hämtmat som gäller.

Johanna har flera lådor fyllda med olika verktyg.

Att göra en tårta av den digniteten som Johanna gör, kräver planering. Bottnarna bakas två dagar innan leverans. Dagen innan fylls de med smarriga fyllningar för att sedan tillbringa en natt i kylskåp så de får ”gotta till sig”, som Johanna uttrycker det. Om det är figurer inblandade som hon ska modellera, börjar jobbet redan tidigt samma vecka och då är det sena kvällar som gäller.

– Jag sätter mig ned efter att barnen har lagt sig. Jag modellerar i sockerpasta och har jag inte rätt färg måste jag börja med att färga pastan med gelfärger. Det är omöjligt att säga hur lång tid det tar, det beror helt på vilken typ av figur det är. Men det går inte i en handvändning, om man säger så.

Maränger som väntar på att få bli dekorationer på framtida tårtor.

Dag tre är den roligaste tycker Johanna, då är det dags för dekorering och hon får utlopp för sin kreativitet. Det här är det moment hon lägger längst tid på. Det är spännande att se hur slutresultatet blir. Det vet hon inte alltid på förhand, ofta får det växa fram under processens gång. Ingredienser och tillverkningsverktyg till tårtorna handlar hon hemma i Malung i så stor utsträckning som möjligt. Hon önskar att hon kunde handla allt här, men det går inte så ibland blir det att handla över nätet.

Johannas dotters födelsedagstårta.

Johannas familj tycker att det är roligt att hon hittat något som hon tycker är så roligt att göra, de stöttar henne. Dottern Isabelle, 5 år är dock ibland lite besviken på att hon inte får hjälpa till i alla moment, då hon älskar att baka. Emellertid kanske det kompenseras av att hon får välja precis vilken tårta hon vill när hon fyller år och hon kan vara lugn för att mamma levererar. I år blev det till och med två tårtor på hennes födelsedag: en unicorntårta och en tårta, som för övrigt är den tårta som Johanna själv är mest nöjd med hittills, där temat var Isabelles favoritband. Gillar man inte alls hårdrock så tar det kanske någon sekund att lista ut temat, men för de som är allätare inom musik är det uppenbart (bilden ovan).

I det här fallet nämnde kunden att hon gillade att anpassa smaker efter årstid och då valde Johanna att göra även dekorationerna i samma tema. Kunden hade önskat att det skulle vara djur med i någon form. Det blev ett rådjur och en tvättbjörn till slut.

Johanna Lindqvist, 31 år
Kommer från: Mobyn/Orrmyrheden
Utbildning i tårtskapande: Youtube