Funktionärer i tjänst för Fäders Spår

Funktionärer i tjänst för Fäders Spår

Under Vasaloppets Vintervecka tjänstgör runt 3000 funktionärer på kontroller, parkeringar, i vallaservicen, som vägvakter, som bagagelastare, som bagagesorterare och en massa andra funktioner. Funktionärerna arbetar ideellt för sina respektive föreningar. I Smågan tjänstgjorde under Vasaloppssöndagen 110 funktionärer från Lima IF.

Kontrollansvariga Jan-Olov Mattsson och Owe Pettersson är på plats redan i arla morgonstund för att förbereda allt innan bilarna med funktionärer börjar rulla in till kontrollen vid halvsjutiden. Nattens snöfall har gjort att det ligger ett decimetertjockt täcke av snö över hela området. Så fort de yngsta funktionärerna fått på sig den obligatoriska gula funktionärsvästen hugger de tag i alla spadar och snöslädar de kan hitta och tar tag i skottningsarbetet – lek i kombination med arbete när den är som bäst

Flitens lampa lyser tidigt på morgonen i Smågan.

Allteftersom sportdryck blandas, bord byggs, sopkärl placeras strategiskt, muggar ställs i serveringsbrickorna, TV-medarbetarna riggar kameran, och spurtprislinje ritas i snön, stiger spänningen. Alla funktionärer vet precis vilken uppgift de har och vad de ska göra. De intar sina positioner och börjar rikta blickarna mot det håll där täten snart kommer att dyka upp, långt, långt ut på myren. Idag är det svårt att få syn på dem på grund av det ymniga snöfallet, men när ljudet från helikoptern gör sig påmint vet alla att snart är de här – de första åkarna i Vasaloppet 2020.

Muggbrickor och tillbringare ska snart fyllas med efterlängtad sportdryck och vatten.

Skotrar med spårdragare passerar och kort därefter börjar den långa ormen av dubbelstakande, färgglada herrar och damer, ringla förbi staketen och kontrollstugan. Ett mycket intensivt arbete på runt två timmar med att plocka fram nya muggar, bära fram hinkar med den eftertraktade sportdrycken, servera, kratta undan slängda muggar, diska och så vidare, tar nu vid. Ansikte efter ansikte med snöiga ögonbryn, snoriga näsor, och friskt röda kinder drar förbi i rask takt. Åkarna som funktionärerna möter är ömsom glada och pigga, ömsom trötta och lite stressade över repet, men de allra flesta är vid gott mod och på gott humör.

En sista praktisk genomgång med kontrollansvariga innan täten kommer.
SVTs kameramän är redo.

Många glada tillrop från både funktionärer och åkare hörs:

– Varsågod, här får du en mugg med energi! Mera sportdryck till folket, eller hur?
– Tusen tack, ni är underbara! Nu orkar jag nog i alla fall fram till Mångsbodarna!
– Självklart gör du det – du ser stark ut!

Ett intensivt arbete både framför och bakom drickaborden.
Någon i kompisgänget åkte sitt 10:e lopp - det firades med att hela gänget åkte i varsin Teletubbies-dräkt.
Funktionärerna från Lima IF har ett intensivt arbete då så många åkare passerar på så kort tid.

När siste åkare skidat ut ur kontrollen kan Jan-Olov konstatera:

– Det har fungerat jättebra ändå sedan vi kom till Smågan i morse, tills dess att det sista var ihopplockat. Jag har tillgång till väldigt kompetenta funktionärer som vet vad de ska göra. Många funktionärer har varit med många år. Förutom det ekonomiska tillskottet som detta ger till föreningen är det bra för klubbsammanhållningen och en inspirationskälla för våra yngre skidåkare.

Under Vasaloppets Vintervecka deltar föreningar från hela vår dalgång i funktionärsarbetet, från Yttermalung i söder till Sörsjön i norr.