Full fart på Skinnarvallen

I lördags var det ett myller på Skinnarvallen. Ett myller av hejaramsor, applåder, gråt, jubel, avblåsningar, målgester, bollar, färger, barn och vuxna. Fast mest barn. I fint, men blåsigt höstväder avgjordes 10:e omgången av 2019 års MT-Cup. 

MT-Cup är en fotbollsturnering som spelas i totalt 11 omgångar. De deltagande föreningarna kommer från norra och västra Dalarna och turas om att arrangera cupen, denna gång var det Malungs tur. De små hjältarna i denna turnering är sex till nio år och spelar i 3- eller 5-mannalag. Ibland rena flick- eller pojklag, ibland mixade lag. Hela 26 lag deltog på Skinnarvallen och varje lag innehåller i snitt tio spelare, vilket betyder att inte mindre än 260 spelare sprang och jagade bollar! Från Malung-Sälens Kommun deltog Lima, Malung och Sälen med sammanlagt nio lag. Fyra matcher pågick hela tiden samtidigt på olika planer, två av dem utomhus och två av dem inne i Malungs IF fina fotbollshall. Det gällde att vara flexibel om man ville se så mycket som möjligt.

 

 

 

Första MT-Cupen spelades 1982 med sex deltagande lag från Moratrakten. Därefter har cupen vuxit med fler deltagande föreningar och lag. Malungs IF har deltagit i cupen de fyra senaste säsongerna. Daniel Henriksson, ledare i Malungs IF tror att cupens popularitet och långa överlevnad har med det prestationslösa konceptet att göra.

– Vi leker fotboll och spelglädje är ledordet. Man får spela match och göra mål, men inga resultat redovisas och inga vinnare utses eftersom alla är vinnare. Om man ligger under med mer än tre mål får man ta in fler spelare, ingen ska känna att de är stora förlorare. 

Denna regel kan sluta med att det är ganska många spelare på plan, men det är det som är så härligt och barnen verkar gilla det – ju fler kompisar på plan, desto roligare!

 

Det råder en allmänt skön och avslappnad stämning runtom planerna. Picknickkorgarna avnjutes från åskådarplats och vid frågan om ställningen i en match ser flera av föräldrar på varandra, rycker på axlarna och svarar skrattande att de faktiskt inte vet. Efter matchslut och tackhälsningar till det andra lagets spelare med high-fives rusar de minsta spelarna, med fotbollströjan hängande nere vid knävecken, av planen:

 

– Mamma, jag gjorde mål!

– Ja, jag såg det och vilka fina passningar du gjorde!

 

Hur många mål som gjordes eller om det andra laget gjorde fler eller färre diskuteras inte över huvud taget och det verkar vara helt oväsentligt. Diskussionen handlar bara om hur roligt det var att spela. Idrottsglädje när den är som allra bäst.

MT-cup glatt pojklag