Första och sista E 16 Run

I lördags, i strålande och värmande septembersol, samlades närmare 700 deltagare vid idrottsplatsen i Hulån. De skulle alla delta i loppet som bara kördes en gång och sedan aldrig mer – invigningsloppet för den nyanlagda vägsträckan mellan Hulån och Vansbro, arrangerat av Vansbrosimningen. 

Nummerlappsuthämtning

Innan den förväntansfulla och oväntat stora skaran av löpare och fotgängare gav sig iväg invigningstalade Trafikverkets regionala direktör Catherine Kotake. Hon hann även med att intervjua projketledaren Åsa Bergqvist, som senare själv deltog i loppet. 

Alla deltagare erhöll en t-shirt med Trafikverk-ets devis: ”Alla vinner på säkra vägar”. För en säkrare väg är det självklart meningen att det ska bli. Den nya sträckningen passerar knappt någon bebyggelse, innehåller i princip inga kurvor och är dessutom utformad som en 2+1 väg, det vill säga växelvis dubbla körfält i en riktning.

Alla vinner på säkra vägar

På sin sju kilometer långa färd mot Vansbro passerade deltagarna ett antal skyltar med information om materialåtgång och annat matnyttigt kring vägbygget. Dessutom passande, peppande plakat som placerats ut här och där: Du ser stark ut!, Hooked on a feeling!, Det går bra nu! och så vidare. För att inte tala om hejaklackarna som placerats ut här och där i form av musik av olika slag och nästintill cheerledande fotbollslag.  

Som om inte det vore nog hade arrangörerna dessutom lagt ut ballongprydda överraskningar på vägen, från loppets sponsorer, längs hela sträckan. Dessa bestod dels av hemliga presentpåsar och paket, dels av synliga produkter: cykeltutor, gjutjärnspanna och cykelpumpar för att nämna några. Plockade en deltagare upp någon av överraskningarna fick de behålla den – förutsatt att de tog den med sig över mållinjen. 

Vann loppet gjorde Dala-Järna-sonen Emil Danielsson på den imponerande tiden 23 minuter och 8 sekunder. Bildbevis finns på att Emil inte var den som plockade upp gjutjärnspannan, men den personen borde också ha någon form av eloge, för en stark prestation. För många var loppet mer en skön höstpromenad, där man tog tid på sig att njuta både av värmen och sällskapet i de olika kompisgängen. Och kolla in den nya sträckningen in i minsta detalj förstås.

Taggade deltagare