”Den dagliga golfrundan är en lisa för själen”

”Den dagliga golfrundan är en lisa för själen”

Vädret visar sig från sin allra bästa sida under tisdag förmiddag när veterangänget samlas vid startplatsen på Malungs Golfklubb. De är en samling på 15-talet herrar, de flesta pensionärer, som varje tisdag samlas för att gå en gemensam runda på nio hål, på den natursköna banan i östra Utsjö, som omges av högväxta tallar och Västerdalälven.

Gängets ena nestor är 82-årige Leif Thoors. Han har fixat en specialanordning till sig själv inför sina rundor – en gräsklippare där han monterat golfbagen på bakdelen, hans alldeles egna golfbil.

– Jag har så dåliga knän så därför byggde jag den här. Golfrundorna är min dagliga motion och jag får vara ute i naturen. Det är inte många dagar i sommar som jag inte varit här – det är en lisa för själen att vara på golfbanan och spela.

15-20 veteraner på plats, varje tisdag från april till september.

Sannerligen. Leif berättar att han gått 144 rundor sedan slutet av april…! Vissa dagar var vädret alldeles för dåligt, vilket gjorde att han hoppade över den dagen. Men då kunde han istället gå två rundor, dagen därpå. Oftast är han ensam och han tror att vissa ställer klockan efter honom, då han alltid är på plats på banan klockan nio på morgonen och avslutar någon gång kring 11-tiden.

– Hur länge man håller på, beror ju på hur mycket man slår ut i skogen, säger han finurligt.

Startplatsen fylls av golfbagar innan rundan tar sin början.

Han började med golf när han var 70 år, tack vare att en kompis tyckte att han skulle börja och tog med honom till banan. Han blev fast direkt.

Nestor Leif och nestor Per, 82 respektive 87 år gamla.

På väg till första utslaget för dagen tar Leif sällskap med den andre nestorn i gruppen: Per Bois från Lima. Han är 87 år och började med golf, precis som Leif, vid 70 års ålder. Han försöker vara med på veterangolfen varje tisdag

– Det som är roligt med golf är att man lyckas någon gång ibland, säger Per.

Per jagar inga rekord, men Leif har ett personligt rekord på 44 slag (på 9 hål) som han faktiskt tangerade häromdagen. Annars har det gått dåligt i sommar, tycker han. Vid några tillfällen i början av sommaren fick han möjlighet att diskutera golfandet med hemmasonen Benjamin Hjort som han träffat ute på banan.

– Han är trevlig! Det är roligt att få ”tjata” lite med honom ibland. Vi brukar ha lite koll på honom och de andra proffsen på TV:n och datorn. Man blir förskräckt när man ser hur bra de är att slå bollen med sådan enorm precision. Gång på gång. Jag skulle tro att de under en träningsdag slår lika många bollar som en del av oss slår på ett år…de är så otroligt duktiga.

Under rundan byter man scorekort med varandra och fyller i åt sin kompis.

På väg mot första utslaget berättar Per-Olof Persson att veterangolfen har en viktig social funktion, likväl som en sportslig och hälsomässig:

– Vi spelar veterangolf varje tisdag från slutet av april, fram till slutet av september och under sommaren anordnar föreningen ”Sommargolf” i 13 veckor, där alla klubbens 130 medlemmar kan delta om de vill. Vi kör finalen av den, nu på lördag. Klubben har en fin återväxt bland ungdomar och juniorer, tack vare bra träningsverksamhet, så de kan ta över efter oss skrattar han. Vi veteraner brukar årligen anordna en resa till Kongsvingers bana och en del av oss åker ofta till våra ”grannbanor” i Mora, Leksand, Snöån, Sunne, Sälen, Idre, Gagnef och så vidare. Tyvärr har gräset här på banan i Malung inte varit optimalt ännu i år men nu, när säsongen snart är slut, börjar gräset bli riktigt bra.

Leif Skottheim visar gänget hur Ben Hogan brukar träna.

Det är dags för Leifs första utslag för dagen. Han koncentrerar sig, greppar klubban, siktar och intar en stabil position på utslagsmattan. Leif Skottheim berättar och visar för övriga gänget i bakgrunden hur golflegendaren Ben Hogan brukar göra, vilket han läst i dennes bok. Slutsatsen av den diskussionen blir att ”alla gör som Ben Hogan”. Och gör man det ska det tydligen gå bra.

Leif slår dagens första slag.

Leif slår dagens första slag. Han tittar upp i luften och frågar:

– Hôrt tog ânn da väjin?
– I troL ânn for at höger – da i kant`n.
– Jaha, ja. Då far i dit.

Leif sätter sig på gräskl….förlåt golfbilen och puttrar iväg mot bollen. På god väg att genomföra sommarens 145:e runda.

Leif på väg ut på årets 145:e runda..

För de golfare som aldrig spelat på banan i Malung kommer här några tips!

LEIFS FAVORITER
Det svåraste
hålet är nummer 2. Det är trångt på väg fram till green och det är vattenhinder, tallar och annat ”jäkelskap” i vägen.
Det roligaste hålet är definitiv inte nummer 2, utan nummer 7! 7:ans hål är ett korthål och han brukar klara det på ett par (3 slag). Blir det fler än så, blir han besviken.
Det vackraste hålet är nummer 6. Det är högt beläget och man ser både älven och middagsberget därifrån.