Att vara verksam inom turistnäringen är ingen dans på rosor denna sommar, om man ska tro och lyssna på experter. Att kasta in handduken är ändå inte ett alternativ för de flesta, istället försöker man ta fram kreativiteten, kavla upp ärmarna och göra det bästa av situationen. Så tänker man i alla fall på Malungs Camping. För vem vet, kanske har inte experterna rätt? I Malung ställer man sitt hopp till att WHOPs och DINKs kan rädda upp sommaren.

Att det inte blir någon dansvecka är givetvis ett stort avbräck för Malungs Camping. Under vecka 29 växer campingen till dubbel storlek med 100 extra elplatser, ett 50-tal utan el och 150 tält. Dessutom administrerar och underhåller campingen fler campingar runtom i samhället på Storbyn, i Tingslunden, vid Blå Hallen, vid ishallen, i Mobyn, vid JOFA-hallen, och vid Rosengrens. Dock är inte avbräcket en ekonomisk katastrof, men det innebär stor skillnad för personalsituationen.

– Det blir en sommar vi aldrig varit med om tidigare. Vi anpassar personalstyrkan efter situationen, vilket betyder att vi förmodligen bara kommer att vara ordinarie personal här i sommar, ingen sommarpersonal. När vi fick beskedet om dansveckan kändes det hemskt, men nu har vi förlikat oss vid tanken, säger Annika Nouvel, logiansvarig vid campingen.

Runt 5% av gästerna som bokat har bestämt sig för att komma ändå, då det helt enkelt har blivit tradition för dem och de tycker om att vara i Malung. 10% har avbokat och 85% har bokat om till nästa år och har därmed säkrat inte bara sin bokning utan även samma ställplats, något som är oerhört viktigt för många och de är enormt glada att campingen erbjudit dem detta.

Personalen på Malungs Camping är positiva och hyser hopp om sommaren, trots pandemin. Från vänster: Lena Dovling, Annika Nouvel, Anna Bengtlars och Ann-Cristin Evaldsson.

– Vi är positiva! Jag läste någonstans att husvagnar och husbilar nästan är slutsålda, då folk väljer att semestra hemma i Sverige på grund av pandemin. Faktum är att husvagn och husbil är ett bra sätt att semestra på just nu, sett ur ett säkerhetsperspektiv. Boendet är tryggat eftersom du har eget kök, egen toalett och i vissa fall även dusch. Det är enkelt att hålla det sociala avståndet, konstaterar Annika.

På Bullsjöns camping har personalen dessutom infört utökade städrutiner i alla gemensamhetsutrymmen, i stugorna och man har inlett ett samarbete med ICA och Hemköp.

– Man ska kunna kontrollera sitt boende, speciellt om man är riskgrupp, så våra gäster kan beställa varor från någon av butikerna och få dem levererade till sin ställplats. Det är en win-win-situation för både gästen och för oss Malungsbor, fortsätter Annika.

Något annat som talar för att det kanske inte blir den katastrofala sommar som många förutspår är naturen i omgivningarna kring Malung och Sälen och lugnet som finns här. Dalarnas smittskyddsläkare, Anders Lindblom, uppmanar till exempel till ”aktiviteter som inte ökar risken för smittspridning” och ger vandring som ett bra exempel på detta.

– Det har vi mycket av här! säger Ann-Cristin Evaldsson, platschef på campingen. Många av våra gäster är så kallade WHOPS och DINKs. Det är äldre människor med bra inkomst och hälsan i behåll och par utan barn, med dubbel inkomst. Båda dessa kategorier gillar vår camping och det här området, då de vill ha lugn och ro, men möjlighet till enklare aktiviteter de dagar som andan faller på. Vi tror och hoppas att det kommer komma fler av dem i sommar.

Till studenten och midsommar ser bokningsläget bra ut. De har dessutom fått in några fler ”säsongare” (de som har sin husvagn på campingen under hela sommarsäsongen) än vanligt. De tror att det kan bero på att folk i närområdet som vill hälsa på sin familj väljer att bo i husvagnen på campingen istället för att bo hemma hos sina släktingar.

Personalen märker också att de under de senaste veckorna haft mer besök än vanligt av skolklasser och företag som har sina sommarfester på Bullsjön. De spelar lite minigolf och äter sedan lunch eller middag ute i det fria. Frågorna kring friluftsliv, vandring, cykling och fiske har också under senare tid varit mer frekventa än ett ”vanligt år”.

– Vi har vanligtvis en hel del utländska gäster, många holländare och norrmän och de kommer vi nog inte att se så mycket av i sommar, men vi hoppas på de som firar ”hemester” istället. Att dansveckan inte blir av ger oss tid att fundera ut nya ideér, skrattar Annika. Det är nyttigt att träna på att tänka nytt – det ska vi ta vara på!

– Vi tror att folk kommer ändå – vi har mycket att erbjuda i Malung! Det blir en bra sommar, trots Coronan, säger Ann-Cristin hoppfullt.

I Täpp Lars stuga finns bl.a. hans kuddar.
I PG Skinns stuga finns en gästbok iform av ett "gästskinn".

På Bullsjöns camping är stugorna döpta till bynamn som kommer från bygden. Flera av dem är tematiserade av olika företag. Företagen har fått inreda stugorna med diverse attiraljer för att ge stugan ett unikt utseende och för att berätta för gästen vad som finns att göra i Malung. Täpp Lars och Vild-Hasse är två av ”inredarna” och de har tack vare detta fått en del produkter sålda och fått besök av campinggästerna i Vallerås och Arvselen.

WHOP (Wealthy Healthy Older People)
Utmärkande för dem är deras intresse för historia, kultur och moderniteter. Deras vilja att ta del av spektakulära naturupplevelser. De har en önskan om att uppleva en personlig utveckling.

DINK (Double Income No Kids)
Den personliga ekonomin är bra på grund av att båda parter i en parrelation har avlönat arbete och att de väljer att inte skaffa egna barn, alternativt att barnen inte har kommit ännu eller flyttat hemifrån med egen ekonomi. Eller i klartext: Friska, välbärgade människor.