7 idrottsföreningar i Malung-Sälen får ta del av regeringens stöd

Sveriges föreningar har fått ansöka och i måndags kom beskedet om vilka som får ta del av regeringens stöd till idrottsföreningar som drabbats ekonomiskt av coronakrisen. Stödet baseras på hur stor förlust föreningen har gjort, i förhållande till sin omsättning, skriver RF på sin hemsida.

I Malung-Sälens kommun får 7 olika föreningar ta del av stödet:

Malungs Idrottsförening           351 000 kr
Malungs OK Skogsmårdarna   180 000 kr
Sälens Idrottsförening               113 000 kr
Malungs Slalomklubb               102 000 kr
Lima Motorsällskap                     45 000 kr
Malungs Golfklubb                       45 000 kr
Malung United Fotboll Club       10 000 kr

Mari Tros på Malungs IF kansli har redovisat Malungs IF siffror till Riksidrottsförbundet:
– Jag blev jätteglad att vi fick så pass mycket, det är generöst! Vi tappade hela Skinnarcupen och några andra små turneringar som vi arrangerar, ICA-bollen bland annat. Vi har betalat tillbaka alla anmälningsavgifter till dessa, så stödet är mycket, mycket välkommet. Föreningar här i Västerdalarna är kreativa när det gäller arrangemang och vi har koll på ekonomin, därför får många nu ta del av utdelningen och det är förstås positivt!

Karl-Erik Sigfrids är kassör i Malungs OK Skogsmårdarna:
– Jag vågade inte riktigt tro på att vi skulle få det, så jag blev överraskad och väldigt glad när jag fick höra det! Vi tvingades ställa in vårt stora konfirmationsläger i Sälen, vårt populära ungdomsläger och den så kallade 3+3 tävlingen och har redovisat våra förluster för detta, vilket är det som föranlett stödet, antar jag. Vi går förmodligen med förlust ändå, men inte lika mycket nu – tack vare stödet.

Lars Habing är sportchef i Sälens IF:
– Vi hoppades på att få någon form av stöd, men vågade inte gissa hur mycket – det var en nervös väntan. Vi fick ungefär en tredjedel av det vi sökt och det är definitivt plåster på såren – vi är ödmjukt tacksamma! Det täcker inte förlusterna för Ski Funtastic , som är det arrangemang vi haft det stora tappet på, men är ändå välkomna och välbehövliga pengar, som kommer att göra nytta.

Ordförande i Malungs Slalomklubb är Peder Holmqvist:
– Varje krona är tacksam för oss i dagsläget, så vi är oerhört tacksamma för detta! Vi kämpar dels, för att kunna hålla verksamheten igång över huvud taget, dels är det en evig kamp att kunna hålla Byråsen öppen, vilket kostar en hel del. I och med att Ski Funtastic blev inställt, blev det en rejäl ekonomisk smäll för oss, så detta stöd är jätteviktigt, trots att det inte räcker hela vägen.

På Riksidrottsförbundets hemsida kan man vidare läsa att de inte haft det lätt, när stödet skulle fördelas.

– Det känns bra att vi kan hjälpa ryggraden i Idrotts-Sverige, våra tusentals idrottsföreningar runt om i landet som vecka ut och vecka in skapar bra idrott för barn och ungdomar. Det har varit en grannlaga uppgift att på ett så rättvist sätt som möjligt fördela 500 miljoner kronor när behovet är 1,3 miljarder, säger Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet.

Stödet ska kompensera uteblivna intäkter och kostnader för evenemang som föreningen inte kommer undan under perioden 12 mars till 30 juni. En bärande princip för stödet är att förlusten jämförs med föreningens omsättning. Variationen av de ekonomiska konsekvenserna är stora och därmed också stödet för varje förening.

– Jag är imponerad av hur snabbt och ansvarsfullt våra idrottsföreningar har ställt och anpassat stora delar av sin verksamhet under våren. Tyvärr ser vi ut att behöva fortsätta med begränsad verksamhet ett bra tag till. För att vi ska orka genom hela pandemin behöver vi ett förlängt stöd för juli–september om 500 miljoner kronor. Jag har goda förhoppningar att regeringen är beredd att svara upp mot det behovet, säger Björn Eriksson.

Noterat: IF Nornan hade också ansökt om stöd, men fick avslag.