Under 2019 hade 94% av hushållen i Malung-Sälens kommun erbjudits bredbandsuppkoppling. Kommunens uppdrag till Malungs Elnät var att 90% skulle ha fått erbjudandet under 2020. Just nu bygger Malungs Elnät ut fibernätet i Biskopsbyn-Åkra, Mornäs-Bolheden och Närsjön-Stöten. Ytterligare några områden i Malung-Sälens kransområden återstår innan hela kommunens befolkning kan få tillgång till fiber.

Kajsa-Stina Gyllenvåg är chef för Service och Fiber på Malungs Elnät:

– Idag tar vi elen hemma i våra uttag för given. Inom en snar framtid kommer det att vara lika självklart med fiber. Ju mer vi kopplar upp oss, desto mindre blir utrymmet i det mobila nätet och till slut kan vi inte använda det för det räcker inte till åt oss alla. I fiberkabeln däremot, är utrymmet nästintill oändligt. Visst, brott på kabeln kan ske vid grävningar, men det går snabbt att laga.

Malungs Elnät började bygga stamnät i kommunen 2007, då man köpte fibernätet i Oxberg-Selja (Mora) och kunde sedan bygga vidare på det. Man började att bygga längs med hela Vasaloppsspåret och kunde sedan fortsätta norrut och söderut i dalgången.

– 2015 kunde vi börja ansluta privatkunder och idag har vi 4.500 kunder i kommunen, inklusive de som bor i Malungshems fastigheter. Fibernätet sträcker sig just nu från Sillerö i söder till Osanden, Skarptegen i norr och till Öje i öster. Totalt har vi snart lagt 90 mil fibernät sedan 2007, konstaterar Kajsa-Stina.

Karta: Malungs Elnät

För att nå hundraprocentig utbyggnad av fibernätet så att fibern även når hushåll på mycket glest befolkade områden, kommer bidrag/stöd att behövas. För att få detta krävs att ingen ytterligare fiberleverantör finns på plats i området, vilket försvårar utbyggnaden för Malungs Elnät.

– Vi värnar om att fiber ska finnas även där det inte är tätbebyggt, men det kommer att ta lite längre tid att hinna dit. Vårt uppdrag är i första hand att ansluta fasta boende i kommunen förklarar Kajsa-Stina.

Mobil anslutning och ADSL fungerar fortfarande för en del, men för de som jobbar hemifrån och är beroende av en mer tillförlitlig och snabb uppkoppling är fibern alternativet. Hushållen idag har mycket teknik som kräver uppkoppling. Dator, mobiltelefon, padda, larm och så vidare. Därför kräver fler och fler bättre kapacitet. Fiberuppkoppling går med ljusets hastighet, det är utrustningen inne i varje hus som sätter begränsningen.

– Fibernätet kan användas till annat än att surfa på olika dataenheter och streama. I branschen talas just nu mycket om Internet of Things (IoT), vilket kan vara en lösning på att mäta och driftbevaka det mesta. Det innebär exempelvis att man kan mäta temperaturer i fastigheter, snötemperaturer vid vägar och längs med skidspår, nivåer i brunnar, ventilationsflöden och så vidare. Tack vare mätningarna kan systemet larma om något avviker. Nyttan med systemet är uppenbar. Själva affären kring detta tittar Malung-Sälens fibernät just nu på.

– El och fiber är något som de allra flesta behöver, det är en samhällsbärande tjänst som är väldigt rolig att jobba med! avslutar Kajsa-Stina.

Fotograf rubrikbilden: Per Nyberg