Succé för gatufestivalens nya koncept

Lördagens gatufestival i Malung, arrangerad av MalungsHandlarna, fick i år en annorlunda utformning på grund av Coronaviruset. Handlarna tvingades tänka om och anpassa sig efter de restriktioner som gäller. Något som visade sig vara positivt.

Istället för den traditionella kolbullen som brukar serveras i Grönlandsparken, fick de som handlat i någon av Malungshandlarnas butiker under dagen en matkupong som de kunde utnyttja i någon av Malungshandlarnas medlemsrestauranger ”på byn”. Och många tog det tillfället i akt.

Anders Claesson driver Dala-Ridå och är en av föreningens medlemmar som varit med och planerat evenemanget:

– Vi hade tryckt upp 400 biljetter och de var slut redan klockan ett, så det var väldigt populärt, vilket är jätteroligt! Gunnar på Petterssons Foto fick ställa sig och kopiera fler och det tror jag han gjorde med glädje. Totalt delades nästan 500 kuponger ut under dagen och nästan alla löstes in. Det var nyttigt att vi tvingades tänka om kring Gatufestivalens koncept.

Anna Forsman som jobbar på Dala-Ridå intygar ytterligare att butikerna haft ett bra flöde av kunder:

– Vi har haft bra med folk, inte bara ortsbor utan även folk från närliggande orter – det är kul! De varor vi sålt har varit väldigt varierande, men annonsvarorna har gått extra bra. Totalt sett så hade vi en bättre försäljning i år än under Gatufestivalen ifjol.

Anders ringde under dagen till ytterligare någon butik för att höra hur deras flöde av folk var och han berättar skrattande att de knappt hade tid att svara honom för det var så mycket folk i butiken.

Tanken var från början av besökarna skulle bjudas på musikunderhållning på olika utspridda platser i hela centrum (Postplan, Wille Toors Torg m.fl.), men där blev det stopp. Handlarna fick inte det tillstånd som krävdes från polisen, då centrumområdet räknades som ett enda område och där får bara 50 personer vistas samtidigt.

Anna Forsman och Anders Claesson på Dala-Ridå är nöjda med Gatufestivalens nya koncept.

Göran Eriksson är ordförande i Malungshandlarna och även han är mycket nöjd.

– Det var jättemycket folk ute, någon sa att de aldrig sett så mycket folk på gågatan sedan vi började med Gatufestivalen! På Ares Skor var vi 5 i personalen under dagen och vi sprang hit och dit mellan kunder hela tiden ända fram till halv ett ungefär. Vi hade en riktigt bra handel och en kassa som var nästan i paritet med en dag på Dansbandsveckan. Jag har även talat med andra butiker som har liknande upplevelser.

Göran riktar också en stor eloge till alla de som besökte festivalen.

– Vi hade gjort allt vi kunde för att sprida ut festivalen och varje butik gjorde sitt för att undvika folksamlingar och besökarna gjorde verkligen sitt. Jag har inte fått några rapporter om folksamlingar någonstans.

Gatufestivalens nya koncept verkar vara här för att stanna. Oavsett Corona eller inte.