Skolstart: ”Jag vill lära mig rymdiska!”

I tisdags öppnade kommunens skolor dörrarna för höstterminen. I Sälen var det dags för Klara, Axel och Ellinor att börja ettan, tillsammans med sina klasskompisar. De var glada över att få behålla sin fröken från F-klassen Helene Österdahl. Dessutom bjöds det på glass och barnen berättar att till och med chefen, eller rektorn (rättar de sig själva) fick!

– Det ska vara festligt att börja skolan, säger Helene Österdahl. Vi brukar försöka hitta på något lite extra första dagen för att det ska bli en positiv upplevelse. I år blev det glass, men det är lite olika vad vi brukar hitta på. Vi samlades till musik ute på skolgården och efter glassen fick eleverna följa med in i klassrummen, men föräldrarna fick stanna ute p.g.a. smittorisken.

Klara, Axel och Ellinor vid skolans entré som hade smyckats med ballonger, dagen till ära.

Årets etta i Sälens skola har 18 elever, där fyra av dem är helt nya i klassen.

– Det är roligt med nya klasskompisar, men vi känner dem inte så bra än, säger Klara.

– Det är kul att börja ettan för nu får vi vara på framsidan av skolan, på den andra skolgården. Vi var trötta på grejerna på baksidan. Det är mycket bättre grejer på framsidan, fast de är inte lika många, säger Axel.

Skorna på rätt plats i hyllan och sedan full fart in i klassrummet!

Det är också mycket annat som ändras när man går från F-klass till ettan.

– Vi har fått en massa nya saker: nytt klassrum, fast bara ett – förra året hade vi ett klassrum och ett lekrum. Vi har fått nya hyllor att hänga våra kläder på, nya lådor för teckningar, nya platser i matsalen och så kommer vi att få Ipads och hemläxor, berättar Ellinor.

– Fast vi hade läxor förut också ibland, men nu tror jag det blir fler, säger Axel.

– Efter skolan kan vi få hjälp med läxorna om vi vill, på Fritids, flikar Klara in.

Klara klurar...och löser uppgifterna i svenskans lärobok.

Entusiasmen sprudlar när de berättar och Helene bekräftar att hon har en bra att klass att jobba med:

– De är alla mycket ambitiösa, inspirerande och allmänt positiva! Det är jätteroligt att få följa med dem till ettan och se deras utveckling framöver.

I skolan uppmanar de eleverna till avstånd speciellt i köer, så lite fysisk kontakt som möjligt och framför allt noggrann handtvätt. Och uppmaningarna har uppenbarligen gått hem, när barnen under rasten berättar:

– Vi går inte nära varandra i matkön och vi tvättar händerna jätteofta!

Maten är för det mesta jättebra, tycker de alla tre och favoriten är, inte helt otippat, pannkakor. Tisdagens blodpudding var däremot inte den mest önskvärda rätten i deras ögon.

Gargabollsrinken är mycket populär på rasterna.

Rasterna när de nu börjat ettan spenderas flitigt i gungställningen eller i rinken där de spelar Gargaboll. En bollek som alltid slutar med tre vinnare, inte en. Får de välja vad de gör på lektionerna så är det helst att rita i morgonboken för Axels del och att skriva i dagboken för tjejernas del.

Vad ser de då fram emot att få lära sig?

– Jag vill lära mig engelska, tyska, svenska…och rymdiska! säger Ellinor.

– Hur låter det, frågar Axel? Som robotspråk, eller?

– Ja, exakt! skrattar Ellinor.