Öppet Hus på Malung-Sälens Gymnasieskola

Öppet Hus på Malung-Sälens Gymnasieskola

I lördags hade de ungdomar som funderar på vilket gymnasieprogam de ska välja, chansen att ta reda på mer, när Malung-Sälens Gymnasieskola slog upp dörrarna till Öppet Hus. Under fyra timmar kom uppskattningsvis 300 besökare: potentiella elever, deras föräldrar och syskon. De fick chansen att träffa lärare och prata med dem om de olika utbildningsprogrammen. Vissa har kanske redan helt klart för sig vad de ska välja, vissa har ingen aning, medan andra står i valet och kvalet. Syftet med Öppet Hus är göra det lite enklare för framtida elever att göra sitt val.

Nitchakan Khongton och Marzia Saberi går på Lärlingsprogrammet Restaurang och Livsmedel och tillsammans med sin lärare Ari Bister hjälptes de åt att laga lunch, i form av en mustig potatis- och purjolökssoppa med marinerade räkor, till besökarna. Ari har jobbat på skolan i 18 år, som lärare i svenska, historia, kallkök och varmkök. En något ovanlig kombination, kan tyckas. Det är tredje året som lärlingsalternativet funnits för eleverna på Restaurang och livsmedel och Ari tycker det är en bra lösning. För de som är motiverade och gillar praktiskt arbete.

Ari, Nitchakan och Marzia i köket.

– Tack vare våra ändamålsenliga lokaler här i Malung och turismnäringen i Sälen kan vi erbjuda lärlingsutbildning då det finns många kök, inom flera olika matgenrer dessutom, att jobba i där. Att vara lärling innebär att du både jobbar och studerar, så det gäller att vara motiverad. Är man det får man en adekvat utbildning. Jag tror att vi kommer se mer lärlingsupplägg i mindre kommuner i framtiden då det blir skonsammare för deras ekonomi att inte behöva stå för stora maskinparker som många yrkesutbildningar kräver – företagen som erbjuder lärlingsplatser står för dessa, berättar Ari.

Runtom i hela skolan finns personal, montrar och utställningar, i vilka besökarna kan förkovra sig och ta reda på mer om de olika programmen. De elever som idag går på gymnasieskolan är inte sena med att berätta varför de valt just sitt program:

– Jag gillar att vara i handeln. Jag vill jobba i butik efter gymnasiet säger Hamed Atai, som går Handelsprogrammet. Min dröm är att starta en egen butik med märkeskläder.

Hamed och Sabina har varit med i "fönsterskyltnings-projektet".
Den här skyltningen har fått namnet: Fjällfrun.

Eleverna i årskurs två har skapat en utställning av ett ”fönsterskyltnings-projekt”, som ingår i utbildningen, som de jobbat med under en tid. Utgångsmaterialet var granris. Det fanns fantastiska kreationer att beskåda – en granriskjol, bland mycket annat.

I en annan korridor står Pontuz, Melwin och Tuva i färd med att bygga en fågelholk. De går byggprogrammet, fast till vardags bygger de allt utom just fågelholkar. Lärare Marcus Silver berättar att detta är ett undantagsfall för att dagens besökare skulle få prova på att bygga. Byggprogrammet är populärt och lockar folk från andra kommuner. Tuva kommer exempelvis från Vansbro.

Johannes Bohm instruerar Julia Eriksson hur hon använder mikroskopet.
Därefter får hon själv prova.

I en av det naturvetenskapliga programmets salar får man prova på att titta på sina egna celler i mikroskop, gissa fåglar och fundera över energiexperiment.

Susanne Hedh jobbar som lärare på det Samhällsvetenskapliga programmet. Hon pratar varmt om fördelarna, för både lärare och elever, med att gå på en mindre skola.

Susanne Hedh är lärare på det Samhällsvetenskapliga programmet.

– Här har vi inte 32 elever i varje klass. Jag tror att vår största undervisningsgrupp ligger på 28 elever och då är det en sammanslagning av fler klasser. Det blir en nära kontakt mellan elever och lärare och man får mer hjälp på en mindre skola, då vi har mer tid för varje enskild elev. Här är en familjär, trygg och personlig stämning, alla hälsar på varandra i korridorerna. Jag har ibland upplevt, på större skolor, att miljön blir mer steril än här – vi kan dekorera och sätta lite personlig prägel på våra ”egna” salar, om vi vill.

Elever och lärare instruerar entusiastisk besökarna i varje vrå – vann de över en och annan rådvillig, potentiell elev till ”sitt” program idag måntro…? Det återstår att se när ansökningarna börjar trilla in under våren. Ett gott försök var det, i vilket fall.