Nytändning för Gatufestivalen

Nytändning för Gatufestivalen

MalungsHandlarna anpassar augusti månads gatufestival efter pandemin och passar på att ändra konceptet. I och med detta hoppas de på en nytändning för evenemanget.

Tidigare år har besökarna samlats i och runtom Grönlandsparken där det bland annat bjudits på mat till besökarna. En tradition som infördes av kommunen vid millennieskiftet. Restriktionerna under pågående pandemi säger att folksamlingar över 50 personer är förbjudna. Handlarna har hittat en lösning för att kunna ta sitt ansvar som arrangörer. Ordförande Göran Eriksson berättar:

– Istället för att alla samlas i Grönlandsparken för att äta tillsammans kommer besökarna att få en värdekupong som berättigar dem till att antingen provsmaka en speciell ”dagens rätt” som respektive restaurang tagit fram eller använda kupongen som delbetalning på den ordinarie menyn. Det är tufft för alla restauranger i sommar, men jag hoppas att de finns kvar och att de låter kreativiteten flöda när de komponerar rätter till denna dag!

Som föregående år bjuder handlarna också in föreningar och organisationer att delta i festivalen, där de får ställa ut sina produkter och tjänster i parken. Hantverkare är också varmt välkomna. Föreningar bereds möjlighet att visa upp sina verksamheter och arrangera exempelvis tävlingar som de förhoppningsvis kan få in någon krona på.

Gatufestivalen 2015. Foto: Carl Hult, Kulturarv Malung-Sälen.

Med denna lösning är alltså inte festivalen koncentrerad till centrum och Grönlandsparken, utan sprids ut över ett större område, så även om pandemin fortsatt håller i sig så kommer man kunna genomföra gatufestivalen på ett säkert sätt, med avstånd.

Idrottsutövare som är svältfödda på att tävla bereds eventuellt möjlighet att tävla på årets gatufestival. Göran hoppas att det kan det bli något mindre tävlingsarrangemang. Detta kommer man i sådana fall att försöka lösa med gruppstarter och ett anmälningstak.

– Vi har än så länge bara­ fastställt själva ramen för evenemanget och är därför tacksamma för input från allmänheten vad gäller nya idéer – man får gärna ta kontakt med någon av oss i så fall.

MalungsHandlarna beviljades i maj ett bidrag från kommunen och delar av detta kommer de att använda i samband med det nya konceptet. De söker exempelvis musiker som, tack vare bidraget, kan erbjudas en ersättning för att de ställer upp.

– Jag tycker att gatufestivalen har varit bra när vi arrangerat den, men nu har vi chans att göra den ännu bättre! Jag hoppas och tror att det blir så, avslutar Göran.