Kanske hade biblioteket i Malung hörsammat den gamla barnramsan ”Vad ska vi göra? Ta ett par katter och köra!” när man planerat lördagens aktivitet. Man skulle i alla fall kunna tro det eftersom man döpt aktiviteten till ”Katternas lördag”. Och katter fanns det minsann, i många olika former.

Biblioteksassistent Emma Hellström inledde dagen med att läsa sagan ”Fröken Hazeltines hem för blyga och ängsliga katter”. De barn som kommit till biblioteket kunde bekvämt luta sig tillbaka på de mjuka kuddarna i bibliotekets sagorum och njuta av den, enligt Elsa Westling humoristiska sagan:

-Den var rolig! sade hon efteråt, när hon tillsammans med några andra barn satt vid pysselbordet och gjorde en alldeles egen katt, i papper. 

Var fjärde lördag under hösten kommer biblioteket att ordna någon form av barnaktivitet, vilket man gjort även tidigare år, med varierat antal besökare. Den gången man anordnade minibio var den mest besökta med över tjugotalet barn. Antalet barn verkar bero lite på temat och vilken tid på året det är, berättar Emma Hellström. Och så på den aktuella dagens väder förstås.

Bild på bokvagnen med kattböcker

Mitt bland papper, klisterögon, pennor, olikfärgade piprensare och saxar står en vagn full med böcker som Emma plockat ihop, speciellt för denna dag. Det är proppad med böcker (trettioen stycken för att vara exakt) som alla handlar om…just det: katter. Långa katter, korta katter, ledsna katter, glada och svanslösa katter. Det finns många varianter av katter som vi kanske inte alltid tänker på, speciellt i böckernas värld. Barnen som var på plats verkade spända på att få låna hem dem.

Bild på Esther som pysslar

Bibliotekets verksamhet handlar idag även om en hel del annat, utöver de traditionella böckerna. Bibliotekschef Jenny Oskarsson beskriver ett projekt som Malung-Sälen just nu deltar i, som handlar om hur biblioteken kan bli bättre på tillgodose de nationella minoriteternas litteratur- och kulturbehov. I projektet ingår även Smedjebackens och Älvdalens kommuner. Just nu jobbar man med en förstudie med frågeställningar som; Var finns minoriteterna? Hur når vi dem? Kan vi göra saker digitalt för att bli mer tillgängliga? Projektet beräknas vara klar under 2020 och därefter kommer effekterna att synas. 

De ekonomiska medel som gjort projektet möjligt kommer från Kulturrådet och deras satsning som kallas ”Stärkta bibliotek”. Satsningen sträcker sig över tre år och varje år delas totalt 225 miljoner kronor ut. Jenny berättar att Malung-Sälen har fått ta del av stora pengar i denna satsning. Projekten som man söker pengar för måste uppfylla vissa kriterier, t.ex. att de tillgängliggör biblioteken bättre.  Detta är förmodligen en viktig anledning till att biblioteket i Malung nyligen fick ett glädjande besked om att de blivit beviljade stöd för att köpa en bokbuss.

 

 Just nu tittar man på hur det ska gå till praktiskt, vilken buss ska man köpa? Ska man bygga själv eller köpa färdigt? Det lutar åt att man gör lika som i Falun, där de byggt sin egen buss, men det kommer att ta tid. 
 
– Jag gissar att bussen kommer att stå klar runt jul, nästa år. Vi funderar också mycket på hur bokbussen kan hjälpa oss att ännu bättre klara av vårt demokratiska uppdrag. Ett exempel på det skulle kunna vara att konsumentvägledaren följer med bokbussen ut vid vissa tillfällen eller kanske ska man kunna förtidsrösta i bokbussen?! Ingenting är klart ännu, men det är denna typen av frågor vi nu måste diskutera och planera för.
 
Kanske firar vi katternas dag i Sörsjön och Sillerö, i bokbussen, om några år?
 
Bild på Emma Hellström som läsate barnbok