Lägg inte din hörapparat i byrålådan!

På lördag firas ”Hörselskadades Dag” på Biblioteket i Malung. Där kommer bland andra hörselinstruktör Anna Eriksson från kommunens hörselrådgivning att vara på plats. Hon kommer att utföra enklare hörseltester och kan även hjälpa till med att byta batterier i hörapparater och enklare rengöring av dem. 

Till vardags har Anna sitt kontor i vårdcentralens lokaler, i den administrativa delen med ingång från den västra gaveln. En eftermiddag i veckan finns hon på Skålmogården i Lima. Hennes uppgift är att hjälpa till, stötta och motivera människor att använda sin hörapparat och att göra enklare felsökningar på dem.

– Hjärnan behöver ljud och stimulans, annars finns det risk för att den utvecklar demens. Det finns en anledning till varför man en gång fick sin hörapparat och därför ska man inte lämna sin hörapparat i byrålådan för att man tycker att man hör tillräckligt ändå. Det är jobbigt för många när de får sin hörapparat. De har kanske inte hört fullgott på länge och helt plötsligt tar hjärnan in allt, det blir nästan som en chock. Då gäller det att träna, tills man vant sig. Jag kan hjälpa till med att motivera denna träning och med att se till så att hörapparaten fungerar som den ska. Vårt motto är att alla ska höra och vi göra allt för att nå det målet.

Anna på Hörcentralen

Anna står i tät förbindelse med hörcentralen i Mora, där man får sin hörapparat utskriven av de audionomer som jobbar där. Däremot behöver man inte alltid åka till Mora om man får problem med sin hörapparat. Anna kan hjälpa till med de enklare problemen och man behöver inte alltid komma till henne, hon kan göra hembesök om man vill. Detta gör hon över hela kommunen, från Rörbäcksnäs ned till Tyngsjö.

Som icke hörande är det lätt att isolera sig, då man upplever att man hamnar utanför när man inte hör, men det finns hjälp att få! Senaste 20 åren har man utvecklat fantastiska hjälpmedel för de som hör dåligt. Förutom själva hörapparaten finns ljudslingor till TV:n, telefonlursförstärkare till fast telefon, brandlarm och dörrklocka med vibration (eller varselljus) med mera. Upplever man att man hör sämre och är beredd att skaffa hörapparat kan man höra av sig till Anna. Hon hjälper till med att skriva vårdbegäran så att man får göra ett mer omfattande hörseltest på Hörcentralen i Mora. Visar det sig sen att man behöver hörapparat så servar Anna den genom att t.ex. rengöra de näst intill mikroskopiskt små slangarna i hörapparaten. Eller att få igång din gamla hörapparat som legat i byrålådan…