IT-mässa på Lillmons skola

IT-mässa på Lillmons skola

Enligt läroplanen ska digitaliseringen genomsyra alla ämnen i skolan. Som förstelärare ville Linnèa Danils som jobbar på Lillmons skola i Malung inspirera sina kollegor och deras elever att börja jobba med detta. Eftersom det finns mycket att lära sig om digitalisering, tänkte Linnéa att hon tillsammans med sina elever i klass 5 kunde visa vad de jobbar med och hur det fungerar.

Förra veckan anordnade Linnéa en It-mässa på skolan, som hon och hennes elever jobbat med under 4 veckor. Alla var välkomna dit för att se vilka olika program som finns att jobba med. Eleverna själva fick vid olika stationer visa upp vad de hade gjort. Skolans alla klasser kom gruppvis till varje station, där de fick se färdigt material och hur det går till att skapa. Undertecknad blev glatt mottagen av eleverna och de visade gärna vilka finesser och verktyg som finns att jobba med i de olika programmen. De visade, för att bara nämna några saker, egentillverkade filmer, inläsningstjänster, och olika sätt att träna geografi och göra sina läxor.

Linnéa Danils
I Onenote kan man göra, lämna in och rätta sina uppgifter. Man kan på så vis hänga med i undervisningen och göra sina läxor, även om man är sjuk eller bortrest. Man kan helt enkelt ta vara på sitt eget lärande, säger Linnéa. Hon tycker att detta digitala sätt att använda sig av, blir mer tillgängligt och samtidigt intressantare för eleverna i undervisningen.

Eleverna berättade inspirerande och glatt att det är roligt att jobba med dessa program. En elev tycker att han har lärt sig att stava bättre och gillar att man kan få en kommentar från sin lärare när han har lämnat in sin uppgift eller läxa. En annan elev berättar att hon lär sig mer genom att kunna lyssna och samtidigt läsa i den tillhörande texten.

Tjejerna Toba, Saga och Maja visar här två program. Voki, en inläsningstjänst där man kan läsa in sin text och välja en figur som sedan läser upp det man själv har pratat in. Sockpuppets, är som en dockteater, där man väljer olika figurer och kan spela in en röst eller läten till.
Joel och Simon visade en film som de har gjort med hjälp av bilder, i programmet I stop motion. Det är enkelt och kul och bra till redovisningar, säger de.
Har man svårt för att skriva, kan man istället göra en film, i redigeringsprogrammet IMovie, berättar Maja och Felix.
Alva och Selma visar hur de tränar på geografi och kroppsdelar, med hjälp av programmet Seterra. De tycker att programmet är både roligt och lättare att jobba med och eftersom de inte behöver leta i böcker så går det också fortare.
Linus och Theo demonstrerar hur man i programmet Paint 3D, kan göra bilder och teckningar.
Minecraft är ett äventyrsspel, där man själv kan bygga sina världar, med hjälp av ritningar som finns på internet.

Ett litet filmklipp som visar några av de digitala program som eleverna jobbat med inför mässan. 

Text & foto: Marie Bäcke.