I sommar flyttar Nordvärmlands smådjurspraktik i Malung, till nya lokaler.

I sommar flyttar Nordvärmlands smådjurspraktik i Malung, till nya lokaler.

Flytten går från Romarheden till Färgbrödernas lokaler på industriområdet norr om JOFA, i Malung. 1991 grundades Nordvärmlands smådjurspraktik i Torsby av veterinär Åsa Juberget och har de senaste åtta åren även haft en filial i Romarheden, Malung. Åsa har under flera år haft en tanke på att utöka verksamheten i Malung, för att kunna erbjuda kunderna en bättre service.

– Eftersom vi alltid har många kunder från Malung och andra delar av Dalarna, så ser vi att behovet är stort att slippa åka med sitt djur den långa vägen till Torsby, till exempel vid akuta fall. Den här tanken har funnits länge. Vi har samtidigt byggt ut lokalen i Torsby under 2018–2019, så Malung har fått vänta, men nu är vi på äntligen på gång! I Malung har vi hittills inte haft möjlighet att utföra vissa operationer eller röntgen. Målet är också att vi ska kunna analysera blodprov på plats, för ett snabbare resultat, säger Åsa.  

Göran visar ritningen på smådjurspraktiken.

Anledningen till att de flyttar till just dessa lokaler, var att Färgbrödernas arbetsledare, Göran Spång, hade hört ett rykte att Åsa ville flytta sin praktik till en annan lokal. Göran kontaktade Åsa för att höra om det fanns intresse att flytta in i deras tomma utrymmen som de har i anslutning till butiken.

– För oss var det inga problem att kunna möjliggöra detta, då vi redan har lokalerna och bara behöver renovera och riva någon vägg. Samtidigt gav det oss arbetstillfällen för våra egna snickare, säger Göran.

Djurvårdare Matilda Thorud, veterinär Åsa Juberget, djurvårdare Malin Jansson, receptionist Helene Hellgren och hunden Aila framför ingången till den nya lokalen.

När jag frågar Åsa vad som efter 32 år i detta yrke, driver henne, så skiner hon upp och säger:

– Det är min passion! Det är fortfarande lika roligt. Det är så härligt när vi får återbesök och allt har gått bra. Djuret är friskt och ägaren är nöjd. Personalen får mycket utbildningar för att vidareutveckla sig. Man kan alltid bli bättre och snabbare, säger Åsa.   

Tanken är att den nya lokalen ska öppna i juni och ha öppet fyra dagar i veckan, med undantag för semestertider. Åsa har svårt att veta hur stort behovet blir. På plats kommer det att finnas både receptionist, veterinär och djurvårdare.

Det kommer att bli bra för alla parter. Personalen på smådjurspraktiken har hittills haft mycket planering när de ska åka till Malung. Det är mycket packning av foder, instrument, mediciner och annan utrustning. Allt detta kommer nu att finnas på plats. För kundernas del blir det självklart lättare att kunna lämna kvar sitt djur och eventuellt åka på jobbet, handla eller åka hem när de väntar, för att sedan komma tillbaka och hämta sin familjemedlem. Det är framförallt hundar och katter som kommer in. Men även mindre smådjur som kaniner och marsvin.

Malin, Matilda, Åsa och Helene tillsammans med Göran och VD Christer Johansson, framför Färgbrödernas lokaler på industriområdet norr om JOFA

– Hela processen med kommande flytt, har varit så positiv! Samarbetet med Färgbröderna har fungerat smidigt och vi har hittat gemensamma lösningar. Vi kommer med önskningar och de svarar: Det ordnar vi, avslutar Åsa.