Hur har sommaren varit?

Innan sommaren förutspåddes besöksnäringen minska markant i hela landet, på grund av pandemin. Så är troligen också fallet i ett riksperspektiv, på grund av stängda gränser. Att Dansbandsveckan ställde in var ett stort avbräck för både butiker och föreningar i vårt område, samtidigt som vi spåddes att få fler hemestrande svenskar till vårt område än vanligt. Hur blev det då i det lokala perspektivet här i dalgången? Vi tog kontakt med några olika butiker och besöksmål från norr till söder längs med riksväg 66, för att kolla läget: Hur har er sommar varit?

YTTERMALUNGS CAMPING
Peter Lucas
Vår sommarsäsong brukar vara åtta veckor då vi har uteslutande holländska gäster, mellan 20-24 familjer. Per vecka. I år har vi tappat alla dessa gäster på grund av inreseförbuden. Säsongen blev också kortare så jag hade ställt in mig på att vi knappt skulle ha någon verksamhet alls, men måste ändå säga att sommaren varit skaplig. Vi har haft betydligt fler svenskar än förr om åren förstås och det är roligt! Svenskar bokar färre nätter och gör inte lika mycket aktiviteter som holländarna, men vi är glada att även svenskar nu fått upp ögonen för Yttermalung. Vi hade kunnat ha fler svenska gäster om vi fått tidigare besked om reserestriktionerna. Nu var jag tvungen att säga nej till svenska gäster innan jag visste om de holländare som först bokat, fick komma eller inte. Det var lite synd.

FRENDO, Malung
Titti Christiansson
Sommaren har varit väldigt bra! Juni månad var bättre än förra året och juli var marginellt sämre. Vi har haft ett mycket jämnare flöde med folk hos oss. Förr kom ”alla” vecka 28-29, nu har vi haft en jämn ström från midsommar och framåt. Tidigare har vi alltid tappat lunchgäster då Malungsborna far härifrån, men nu har det inte varit något tapp, eftersom turisterna på väg till fjället har vägt upp det hela. Under bytesdagarna (torsdagar och söndagar) på vintern har vi mycket att göra, men nu har det nästan känts som att vi haft det trycket hela tiden. Innan allt drog igång hade vi meddelat vår sommarpersonal att vi kanske skulle behöva dra ned timmar i deras schema, men det blev aldrig aktuellt.

RACKARTYG, Malungsfors
Lisa Matsson och Britt-Marie Backola
Vi har haft en bra sommar. När pandemin började och ingen visste varken ut eller in, märkte vi att det
var många som ringde och ville köpa presentkort som gåva, för att snabbt kunna springa in och hämta. Folk fyller år även under en pågående pandemin och man vill gärna uppvakta, trots rådande läge. Vi har haft många som stannat till på väg till Sälen i sommar, men kanske ännu fler kommuninnevånare som denna sommar fått tid över till att pynta hemma eller i sommarstugan, eftersom de antingen varit permitterade eller stannat hemma under semestern. Många verkar också renovera, bygga eller köpa hus och har man väl börjat med det, så vill man gärna förnya även inredningsdetaljerna. Vi har haft ett stort, jämnt flöde av kunder under hela sommaren vilket vi naturligtvis är oerhört tacksamma och ödmjuka inför!

SIXTEN JERNBERGS RESTAURANG, Limedsforsen
Stefan Lind och Sandra Magnusson
Sommaren har varit skaplig, men går ej att jämföra med ifjol, vilket var första året vi drev denna restaurang. Vi anordnade Quizkvällar, grillkvällar och andra event under hela sommaren, det gick inte i år. Vi varslade nästan all vår personal, så fram till i maj var det i princip bara jag och Sandra som jobbade. Bussbolagen ställde in sina resor. Vi hade en bra uppgång när skolorna stängde och under industrisemestern, men tappade givetvis under dansveckan och Västerdalsveckan. Vi har fått upptäcka matlådornas och cateringdelens betydelse och det är vi tacksamma för. Tack vare de statliga stöden, som inte dröjt länge alls och stöttning från vår uppdragsgivare Lima Besparingsskog har vi klarat oss ganska bra, men vi får fortsätta att kämpa på. Troligtvis får den här pandemin ringar på vatten under lång tid framöver. Vi är försiktiga inför hösten och tillåter oss att ta ett steg tillbaka och tänka efter. Känna oss fram, för att se vad som funkar.

LIMA HANDEL
Jannice Ringve
Vecka 29 och Västerdalsveckan (vecka 30) var sämre, men de övriga har varit ganska bra, så totalt sett kanske det är ett litet tapp. Men det kunde varit betydligt värre. Det var väldigt skönt när beskedet kom att man fick resa inom Sverige. Det har varit betydligt mer folk i fjällen denna sommar – det har märkts tydligt i vår butik. Vi har haft ett mer jämnt tryck av kunder, inga tydliga toppar eller dalar. De uteblivna topparna har gjort det lättare för oss och kunderna att hålla avstånd. Utslaget över hela sommaren skulle jag säga att det inte är så stor skillnad jämfört med en ”vanlig” sommar. Själva flödet har varit annorlunda, men ”siffrorna på sista raden” borde var ungefär de samma som för 2019.

KLÄPPENS CAMPING
Bella Beiron
Sommaren har varit jättebra och rolig! Utifrån att vi inte gjorde jättemycket marknadsföring innan sommaren eftersom vi inte visste vad som skulle gälla, så har vi haft många gäster. Avsevärt fler än förra sommaren, även om den inställda Cykelvasan blir ett stort minus. Vi har sett att gästerna är mer spontana, de svänger in utan att ha bokat. Det är också tydligt att de aktiverar sig när de här; vi får många frågor om vandrings-, och cykelleder, vid fint väder är kanoterna fullbokade och det är alltid folk i minigolfen. Majoriteten har varit svenska gäster förstås och det märks att de uppskattar lugnet vid älven.

DALABODEN, Sälen
Annika och Torben Hellum
Sommaren har faktiskt varit bättre än vanligt! I alla fall i juli. Nu i augusti har det blivit sämre, men det beror kanske på vädret i början av månaden. Vi stängde i mars i tre och en halv månad. Sedan visste vi inte riktigt hur vi skulle göra, men vi beslutade att öppna veckan före midsommar. Vi brukar ha mycket danska, norska och tyska besökare, men nu har det uteslutande varit svenskar. Sommarturister på väg till eller från fjället allihop. Stugägarna i fjällen som måste se till sina hus kommer att komma även i höst, men generellt tror att hösten blir sämre än tidigare, på grund av Corona. Det är dock svårt att sia, förhoppningsvis har vi fel.